Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος είναι γνωστός στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού Αθλητισμού και περισσότερο του στίβου ως δημιουργός αγώνων με συμμετοχή και ξένων αθλητών-αθλητριών με την επωνυμία «Παπαφλέσσεια». Βέβαια είναι και ο σύλλογος ενός πρωταθλητή του μήκους, του Λούη Τσάτουμα, που χάραξε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον Στίβο ως πανελληνιονίκης 11 φορές, με προσωπικό ρεκόρ 8,66 μ. και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο (από μαθητής του δημοτικού βρισκόταν στον Αθλητισμό και αποχώρησε το 2017 σε ηλικία 35 ετών λόγω τραυματισμών, ενώ τώρα ανήκει στην προπονητική ομάδα του Μεσσηνιακού). Ο ιστορικός αυτός σύλλογος καλλιεργεί και άλλα αθλήματα.
ΥΠΑΡΧΕΙ ωστόσο ένα ακόμη τεκμήριο τιμής. Είναι ένας από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους της χώρας. Το έφερε στο προσκήνιο η βράβευσή του από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου για τα 130 χρόνια της δράσης του. Το ταξίδι στον χρόνο μάς οδηγεί στο 1888, όταν ο Ευκλής, όμιλος πεζοπόρων, μετασχηματίζεται σε «Γυμναστικόν», που θα βρισκόταν (από το 1895) στο επίκεντρο των στιβικών δρωμένων της χώρας. Μεταξύ άλλων ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη-σωματεία του ΣΕΓΑΣ (1897) και ένα από τα σχετικά λίγα που συνεχίζουν μία μακρά πορεία προσφοράς και έργου ως προς την κοινωνικοποίηση του Αθλητισμού.
ΠΑΡΕΝΘΕΤΙΚΑ να αναφερθεί ότι στη σύσταση του τότε ΣΕΑΓΣ (πολύ αργότερα ΣΕΓΑΣ) συνέβαλαν επτά σύλλογοι της Πελοποννήσου – της Καλαμάτας (Μεσσηνιακός), του Ναυπλίου (Αβέρωφ), του Κιάτου (Αρατος), της Ανδρίτσαινας (Ολύμπια), του Αιγίου (Στράτων), της Τρίπολης (ΓΣ Φιλοπρόοδων) και βέβαια ο Παναχαϊκός (σήμερα Παναχαϊκή) της Πάτρας – σε σύνολο 28. Τη διαχρονική πορεία του Μεσσηνιακού παρουσίασε σε μια ειδική έκδοση η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας.
ΑΥΤΗ η ιστορική αναδρομή με τα φτερά του Μεσσηνιακού είναι και μια παρότρυνση για να εκτιμήσουμε το ότι πολύ πριν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην ελεύθερη Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Ιωνίας-Μικράς Ασίας, Θράκης-Κων/πολης, Κύπρου, Μακεδονίας, Αιγύπτου και σε άλλα σημεία του βαλκανικού χώρου άστραφτε το αθλητικό πνεύμα μιας αξιοθαύμαστης πρωτοπορίας, με δύναμη εμπνευσμένη από τα «Ολύμπια» του Ζάππα στην Αθήνα (οι αποκαλούμενες Ζάππειες Ολυμπιάδες).