Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ένας μεγάλος δημοσιογράφος, ο Αλέκος Φιλιππόπουλος, συνήθιζε να λέει:
Προσέξτε τι γράφετε στις οικονομικές σελίδες. Μην κάνετε πολιτική, να θυμόσαστε πάντα  ότι ο αναγνώστης γνωρίζει καλύτερα την τσέπη του από εσάς…
Ετσι πέρασαν τα χρόνια, πέρασαν δεκαετίες, τα γεγονότα έτρεχαν, η οικονομία και η ζωή άλλαζε, αλλά η γραμμή του δημοσιογράφου για το οικονομικό ρεπορτάζ κρατήθηκε και μας κράτησε πέρα και μακριά από τον «κιτρινισμό» που μπορεί να χαρακτήριζαν τον ίδιο και τα ταμπλόιντ της εποχής.
Σήμερα πολύ περισσότερο, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλύτερα την τσέπη τους όχι μόνο από τους δημοσιογράφους αλλά κυρίως από τους πολιτικούς, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να δίνουν υποσχέσεις χωρίς συνέπειες.
Κι αυτό για έναν επιπρόσθετο λόγο. Τα χρόνια των μνημονίων με τη σφαγή μισθών και συντάξεων, την καταιγίδα φόρων, την απειλή επιστροφής στη δραχμή και τα δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – οικονομικά μέτρα εκπαίδευσαν τους πολίτες να αντιλαμβάνονται ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο εύκολα τι σημαίνει η κάθε εξαγγελία για την τσέπη του.
Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκαν ήδη οι υποσχέσεις Τσίπρα για το πόσα χρήματα θα πάρουν στο χέρι ένστολοι, δικαστές και πανεπιστημιακοί αναδρομικά για τις περικοπές που υπέστησαν στους μισθούς το 2012, πόσο λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι και εφέτος είδαν τον φόρο να μειώνεται, ή περισσότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι είδαν και εφέτος τον φόρο τους να αυξάνεται και πόσο θα γλιτώσουν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 250.000 γιατροί, δικηγόροι και καλά αμειβόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δικαίως είχαν ανέβει στα κάγκελα. Εδώ τελείωσε ο κ. Τσίπρας.
Από σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι με ένα κομπιουτεράκι ή με την αριθμομηχανή του κινητού τους στο χέρι αξιολογούν τις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον οποίο προφανώς περιμένουν κάτι παραπάνω. Το μεγάλο ερώτημα και η απάντηση που πρέπει να είναι πειστική είναι από πού, από ποιες πολιτικές και μέτρα, μπορεί να προέλθει αυτό το παραπάνω, είτε είναι μεγαλύτερες μειώσεις φόρων για τα εισοδήματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων είτε πρόκειται για γενικευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, ή μια ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ.
Κι αυτή, τη δύσκολη απάντηση, περιμένουν όλοι…