Επιδόματα ανεργίας και απατεώνες

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Επιδόματα ανεργίας
και απατεώνες
Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την απόκλιση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ παραμένουν σχεδόν σταθεροί – γύρω στο ένα εκατομμύριο άτομα – από το 2013 και εντεύθεν.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν από το 2013 και εντεύθεν 800.000 ανέργους λιγότερους!
Με λίγα λόγια, όποιος γράφεται στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ παραμένει εκεί εσαεί. Δικαίως λοιπόν η μακρόχρονη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ δημιούργησε εύλογες υπόνοιες στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (σκίτσο) ότι κάποιοι προτιμούν να εργάζονται με «μαύρα» και να διατηρούν σειρά παροχών που τους δίνει η κάρτα ανεργίας.
Ζάπλουτοι με κάρτα ανεργίας
Επιπλέον καλλιεργήθηκε επί σειρά ετών ένα ακόμη «φαινόμενο απάτης και κατάχρησης». Ενδεικτικές είναι ορισμένες καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπως:
l 55χρονη, παρέμεινε 123 μήνες άνεργη, είναι κάτοικος Δήμου Διονύσου και διέθετε οικογενειακό εισόδημα το 2020 ύψους 250.000 ευρώ.
l Ζευγάρι, 55χρονος με 131 μήνες ανεργίας και 51χρονη με 132 μήνες ανεργίας, κάτοικοι Κηφισιάς, διέθεταν ετήσιο εισόδημα 130.000 ευρώ το 2020.
l 56χρονη, έγγαμη, με 140 μήνες ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, διέθετε οικογενειακό εισόδημα 160.000 ευρώ το 2020.
Μήπως όμως ο υπουργός πρέπει να αναζητήσει και τους υπευθύνους για αυτές τις απάτες;
Παίρνει αξία
η ΛΑΡΚΟ
Νέα δεδομένα, ίσως και προοπτικές αναγέννησης, για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ δημιουργεί το νέο σκηνικό στις αγορές εμπορευμάτων που διαμορφώνει ο πόλεμος.
Την περασμένη Τρίτη η τιμή του νικελίου εκτινάχθηκε κατά 250%, με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές της αγοράς του Λονδίνου να αναστείλουν τις συναλλαγές.
Στη συνέχεια οι αγορές άνοιξαν και οι τιμές του νικελίου σταθεροποιήθηκαν σε ύψη που προκαλούν πονοκέφαλο κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς το νικέλιο είναι βασικό υλικό για την κατασκευή αυτοκινήτων, μπαταριών και άλλων εξαρτημάτων. Ως γνωστόν, η ΛΑΡΚΟ διατηρεί εξορυκτικά δικαιώματα σε κοιτάσματα νικελίου στην Ελλάδα. Με την άνοδο των τιμών αλλάζει και η αξία της για τους υποψήφιους διεκδικητές.
Περιπέτειες για τα ΕΛΤΑ
Και αν η ΛΑΡΚΟ οδηγήθηκε στην εκκαθάριση λόγω των συσσωρευμένων ζημιών του παρελθόντος και της πίεσης των Βρυξελλών να επιστρέψει τις κρατικές ενισχύσεις που παρείχαν όλες οι κυβερνήσεις πριν αποφασιστεί η εκποίησή της, νέο αδιέξοδο προκύπτει αυτή τη φορά για τα ΕΛΤΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώθηκε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διεξοδική έρευνα για να αξιολογήσει κατά πόσον ορισμένα από τα μέτρα στήριξης υπέρ των ΕΛΤΑ συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, κατόπιν καταγγελίας.
Η έρευνα
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2020 η Επιτροπή έλαβε καταγγελία στην οποία υποστηρίζεται ότι αρκετά μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνιστούν ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση υπέρ της επιχείρησης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο 149 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη αντιστάθμιση για τις «καθολικές υπηρεσίες», επιπλέον εισφορά κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΤΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, και τη χορήγηση απαλλαγής από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ από το 2000.
Η Interamerican αποχαιρετά τον ιδρυτή της, Δημήτρη Κοντομηνά
Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από το ζωή ο πολυσχιδής επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, το όνομα του οποίου συνδέθηκε πρωτίστως με τη δημιουργία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.
Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1939, ήταν χαρακτηριστική περίπτωση αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Ξεκινώντας από μία λαϊκή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, τα Σεπόλια, έγινε γνωστός ως «Mr Interamerican».
Μετά την επιτυχία στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η επιχειρηματική του δράση επεκτάθηκε στην τηλεόραση, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις υγείας, στην ακτοπλοΐα, στις κινηματογραφικές αίθουσες, στο λιανικό εμπόριο και άλλους τομείς μέσω των deals που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής οικονομίας.
«Ο θάνατος του Δημήτρη Κοντομηνά είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της INTERAMERICAN αλλά και για την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Από την ίδρυσή της το 1969, η INTERAMERICAN, η εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, έγινε συνώνυμη της ασφάλισης στην Ελλάδα, καθιερώνοντάς την ως μια από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ένα από τα πιο εμβληματικά brands της χώρας. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε πρωτοπόρος, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς για πάνω από τρεις δεκαετίες» ανακοίνωσε η εταιρεία την οποία δημιούργησε, ενώ τη θλίψη τους εξέφρασαν ο Willem Van Duin, πρώην πρόεδρος της ACHMEA, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, συνεργάτες του αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

