Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος τελικά θα καταφέρει να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ή ο δεξιός Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, λέει στο «Βήμα» ο Ομάρ Ενκαρναθιόν, καθηγητής Πολιτικής στο Bard College στις ΗΠΑ. Ο ειδικός στην ισπανική δημοκρατία, συγγραφέας των βιβλίων «Ισπανική πολιτική: Δημοκρατία μετά τη Δικτατορία» και «Δημοκρατία χωρίς Δικαιοσύνη στην Ισπανία: Η πολιτική της Λήθης», επεξηγεί τον ρόλο που θα παίξουν ο αριστερός συνασπισμός Sumar και το ακροδεξιό Vox, αλλά και τα αυτονομιστικά κόμματα.

«Οπως στις περισσότερες δημοκρατίες, το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία είναι πολύ ρευστό, με την Αριστερά και τη Δεξιά να είναι αρκετά κατακερματισμένες. Η εικόνα γίνεται πιο θολή στην Ισπανία επειδή η χώρα έχει επίσης ισχυρά αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλωνία, στη Χώρα των Βάσκων και στα Κανάρια. Την ίδια ώρα, η Ισπανία εξακολουθεί να έχει δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα και αυτό τη διαφοροποιεί από πολλές άλλες ομότιμες δημοκρατίες όπου τα παραδοσιακά κόμματα είτε έχουν καταρρεύσει είτε αποτελούν σκιά του προηγούμενου εαυτού τους» λέει.

Τον ρωτάμε αν εκτιμά ότι τελικά η απόφαση του πρωθυπουργού Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κινείται προς όφελός του. «Θα ξέρουμε σίγουρα απόψε. Αλλά ένα σημάδι επιτυχίας είναι το σύμφωνο Podemos και Sumar. Λόγω αυτού του συμφώνου, τα δύο κόμματα έχουν ενισχύσει το πολιτικό τους κεφάλαιο και τις πιθανότητες το PSOE (το κόμμα του Σάντσεθ) να παραμείνει στην εξουσία. Αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών» δηλώνει. Κατά τον Ενκαρναθιόν, ο Σάντσεθ ελπίζει με τις πρόωρες εκλογές να σταματήσει την πολιτική αιμορραγία από τη βάση του και να αποτρέψει μια κατάρρευση του αριστερού του συνασπισμού, καθώς στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου το PSOE και το Podemos υπέστησαν απώλειες σχεδόν παντού, ακόμη και σε παραδοσιακά οχυρά όπως η Βαλένθια και η Ανδαλουσία.

Τον ρωτάμε επίσης αν αποδίδει η στρατηγική του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) κατά του Σάντσεθ, καθώς το PP του επιτίθεται για την κοινοβουλευτική του εξάρτηση από τα βασκικά και καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Από τη μια πλευρά, έτσι κερδίζει η Δεξιά στην Ισπανία, συσπειρώνοντας τη χώρα ενάντια στους αυτονομιστές. Από την άλλη, η στρατηγική του PP θα μπορούσε να αποτύχει. Οι αυτονομιστές δεν υποστηρίζουν ανοιχτά τον Σάντσεθ, αλλά πολλοί υποψιάζονται ότι θα το κάνουν μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ειδικά εάν οι ψήφοι τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».

Το ποια πλευρά θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το PSOE ή το PP, είναι «δύσκολο» να προβλεφθεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές είναι ικανές να την πετύχουν ενώ μεγάλο μέρος εξαρτάται από την απόδοση του Sumar και του ακροδεξιού Vox, τα οποία ανταγωνίζονται για την τρίτη θέση. «Το Sumar φαίνεται να προηγείται του Vox στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, επομένως αυτό είναι καλό νέο για την κυβέρνηση» λέει.

Προσθέτει ότι «οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ του PSOE και του PP, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PP προηγείται». Θεωρεί ότι «ο Φεϊχό, ο οποίος προέρχεται από τη μετριοπαθή πτέρυγα του PP, είναι επιφυλακτικός να αγκαλιάσει το Vox. Αρνείται να πει εάν θα καλωσόριζε το Vox ως πολιτικό εταίρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί τους ακροδεξιούς για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Τι θα σημάνουν οι εκλογές για την Ευρώπη, ειδικά υπό το φως της πιθανότητας το Vox να είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού; «Θα εκληφθεί ως επιβεβαίωση ότι η Ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο. Δεν θα διαφωνούσα με αυτό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Vox είναι ένα θραύσμα του PP, ήταν πάντα παρόν αλλά όχι τόσο ορατό όσο είναι σήμερα».