Μέχρι πριν από λίγο καιρό διεθνείς παρατηρητές θεωρούσαν ότι η ασάφεια που συντηρούσε η Ρωσία για τη χρήση πυρηνικών όπλων ήταν ένα τέχνασμα το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαντλούσε σε επίπεδο επικοινωνίας, προκειμένου να προξενήσει παγκόσμια ανησυχία και όχι επειδή είχε σκοπό να πραγματοποιήσει την απειλή του.

Με τις δυσκολίες όμως που συναντά η Ρωσία στα πολεμικά πεδία της Ουκρανίας, έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόσφατη συνάντηση ανώτατων αξιωματικών του ρωσικού στρατού στη Μόσχα. Θέμα συζήτησης; Πότε και με τι τρόπο η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.

Oπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» που αποκάλυψε τη συνάντηση, ο ρώσος πρόεδρος δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που έγιναν γνωστές στην αμερικανική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά το γεγονός ότι ρώσοι στρατηγοί κάθισαν να συζητήσουν το ακραίο σενάριο έχει θορυβήσει Ουάσιγκτον και συμμάχους.

Ιδιαίτερα τώρα που ο πόλεμος έχει μπει σε επικίνδυνη κλιμάκωση και που τα μέτωπα έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη στρατολόγηση χιλιάδων ρώσων στρατιωτών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Χερσώνα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων. Οι Ουκρανοί ωστόσο θεωρούν ότι η απόσυρση των Ρώσων αποτελεί προμελετημένη κίνηση τακτικισμού που έχει στόχο να τους αιφνιδιάσει και να τους αποδυναμώσει.

Η πεποίθησή τους ενισχύεται και από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περί τους 40.000 στρατιώτες στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου ώστε να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατό να ανακαταλάβει την περιοχή.

Οιωνοί σκληρής μάχης

Στην ίδια την πόλη επικρατεί φόβος για επικείμενο χάος, κάτοικοι οχυρώνονται και μαζεύουν τρόφιμα, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται για σκληρή μάχη, το οποίο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος Πούτιν, που ζήτησε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς ενδέχεται, όπως είπε, να υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το Κίεβο σε αυτή τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται μια νίκη. Και τούτο διότι ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει από τη μια «να καθησυχάσει τους συμμάχους του ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που μπορεί η χώρα του να κερδίσει» – σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στο Μικολάιφ -, αλλά και «να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών του», πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε νεότερες δηλώσεις του ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια συμπατριώτες του έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών. Μόλις την περασμένη Τρίτη οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέο μπαράζ – δεύτερο μέσα σε έναν μόλις μήνα – πυραυλικών επιθέσεων σε Κίεβο, Χάρκοβο και άλλες πόλεις ανά την ουκρανική επικράτεια ως αντίποινα για την επίθεση που δέχτηκε ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα από μη επανδρωμένα οχήματα το προηγούμενο Σάββατο.

Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δεν υπήρξαν, όμως καταγράφηκαν τεράστιες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Ο βαρύς χειμώνας πλησιάζει. Εκατοντάδες τοποθεσίες έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη Μόσχα.

«Το Κρεμλίνο εκδικείται για τις στρατιωτικές αποτυχίες τους ειρηνικούς ανθρώπους, αφήνοντάς τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση πριν από τον χειμώνα» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολεξίι Κουλέμπα.

«Εγκλήματα πολέμου»

Ενώ και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη δοκιμαζόμενη χώρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι «οι επιθέσεις αυτές που στρέφονται κατά των αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Την περασμένη Τετάρτη ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουκρανία αντιπροσωπεύει τον «γρηγορότερο και μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων στον κόσμο εδώ και δεκαετίες». Πρόσθεσε δε ότι «η καταστροφή που προκαλείται από χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές κάνει την ανθρωπιστική απάντηση να μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της Ουκρανίας».