Η Χίλαρι Κλίντον έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια ξανά για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειές της το 2008 και το 2016. Ομως επειδή το έχει αρνηθεί δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα μπορούσε να θέσει εαυτόν στην «υπηρεσία» του κόμματος.

Το ζήτημα της ηλικίας του Τζο Μπάιντεν

Ειδικά στην περίπτωση που ο υπερήλικας Τζο Μπάιντεν εγκατέλειπε την κούρσα και οι Δημοκρατικοί έμεναν ξαφνικά χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική. Σε έναν χρόνο από σήμερα, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές, ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει αισίως συμπληρώσει το 81ο έτος της ηλικίας του και σχολιαστές αναρωτιούνται όλο και περισσότερο αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

Τα τελευταία χρόνια η παραπάνω θεωρία έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στα αμερικανικά μέσα και ανεξάρτητα από το τι δηλώνει μετ’ επιτάσεως η ίδια, αντικειμενικά είναι το μοναδικό, πέραν του Μπάιντεν, μετριοπαθές, κεντρώο και αξιόπιστο μέλος στο κόμμα των Δημοκρατικών στον ορίζοντα που θα μπορούσε να αναλάβει. Αυτό τονίζουν αναλυτές που επισημαίνουν ότι άλλοι πιθανοί διεκδικητές στο κόμμα είτε είναι πολύ φιλελεύθεροι είτε πολύ απλά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αναμετρηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν έχει εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν έχει χάσει καθόλου την ικμάδα της – σωματική και διανοητική, λένε. Συνεπώς «θα είχε αμέσως το προβάδισμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σε περίπτωση που αποφάσιζε να το κάνει» όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά προ μηνών η καθημερινή εφημερίδα της Βοστώνης «Boston Herald».

Ενας λόγος που το σενάριο για μια πιθανή υποψηφιότητα Κλίντον έχει διακινηθεί στον εγχώριο αμερικανικό και όχι μόνο Τύπο έγκειται στο δυναμικό comeback της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (CGI). Πρόκειται για τον φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε το 2005 ο πρώην πρόεδρος και σύζυγός της Μπιλ Κλίντον, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν λύσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ή η ισότητα στον τομέα της υγείας. Το Ιδρυμα Κλίντον διέκοψε τις δραστηριότητές του το 2016, τη χρονιά που η Χίλαρι κατέβαινε ως υποψήφια πρόεδρος λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Είχε ωστόσο η ίδια αλλά και ο Μπιλ Κλίντον στο μεταξύ δεχτεί έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους αναφορικά με τα ιλιγγιώδη περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος και δη την προέλευσή τους.

Ομως τον Σεπτέμβριο του 2022 – έξι μήνες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – το Ιδρυμα επανήλθε στη δημόσια σφαίρα. Αφετηρία η μόλις μισής ώρας συνομιλία μεταξύ του πρώην αμερικανού προέδρου Κλίντον και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη για αρωγή του Κιέβου από τη διεθνή κοινότητα.

Ηταν ουσιαστικά η πρώτη δραστηριότητα του ιδρύματος έπειτα από μια μακροχρόνια παύση. Προ ημερών και πάλι το CGI έδωσε και πάλι τροφή για ανάμειξη των Κλίντον στα κοινά, σε μια περίοδο έμπλεη γεωπολιτικών κρίσεων και λίγο πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά ο Μπιλ Κλίντον «φιλοξένησε» τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο και συζήτησαν για τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής, όπως η προσφυγική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Ενώ το Ιδρυμα ανακοίνωσε την έναρξη ενός δικτύου δράσης για την Ουκρανία, με στόχο τη δημιουργία και χρηματοδότηση δεσμεύσεων για την εμπόλεμη χώρα, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και της πρώτης κυρίας της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι.

Σε προ ημερών συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό MSNBC η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι ερωτήσεις που δέχεται σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν είναι «εύλογες». Τόνισε ωστόσο ότι ο κατάλογος των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του είναι μακρύς και θα πρέπει να υπερσκελίζει τις όποιες ανησυχίες.

«Το ερώτημα είναι θεμιτό, αλλά τα συμπεράσματα που βγάζει ο κόσμος είναι νομίζω αβάσιμα. Κοιτάξτε, υποστηρίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις λόγω αυτών που έχουν καταφέρει. Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, να ενώνουν τον κόσμο και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι «εκατό τοις εκατό υπέρ της προσπάθειας επανεκλογής ανθρώπων που πέτυχαν πράγματα».

Ο Μπάιντεν στον «παράδεισο» της εργατικής τάξης

Μια σειρά από τρωτά σημεία «στέλνουν κύματα ανησυχίας στο Δημοκρατικό Κόμμα» ρίχνοντας σκιά στον ίδιο τον Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων, η έναρξη έρευνας παραπομπής εναντίον του που εκκίνησαν προ δεκαημέρου οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή, ή οι πρόσφατες κατηγορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του γιου του Χάντερ Μπάιντεν. Οπως επισημαίνει η «Washington Post» αρκετοί στο κόμμα «ανησυχούν για το αν ο άνθρωπος που βοήθησε στην ανατροπή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην έχει τη ζωτικότητα στα 80 του να αποτρέψει επιτυχώς την επιστροφή του».

Ενώ δηλωτικά του κλίματος που κυριαρχεί στους κόλπους του κόμματος είναι τα όσα προσφάτως είπε για τον Μπάιντεν η ηγέτης των Δημοκρατικών στην κομητεία Λορέιν στο Οχάιο, Σάρον Σουέντα: «Βρίσκεται σε μια περίοδο της ζωής του όπου ο θάνατος είναι επικείμενος […] το ρολόι χτυπά για όλους. Αλλά όταν είσαι στην ηλικία του ή στην ηλικία του Τραμπ, αυτό το ρολόι χτυπά λίγο πιο γρήγορα, και αυτό είναι ανησυχητικό για τους ψηφοφόρους».

Με τη δυσφορία των Δημοκρατικών να είναι έντονη, κάτι που αποτυπώνεται και στα πεσμένα δημοσκοπικά του ποσοστά, ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κάνει κάτι που κανένας από τους προκατόχους του δεν έκανε όταν ήταν στην εξουσία. Να επισκεφθεί εργαζομένους των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας στο Ντιτρόιτ οι οποίοι από τις 14 Σεπτεμβρίου απεργούν αξιώνοντας μισθολογικές αυξήσεις και νέες συλλογικές συμβάσεις.

Ηδη ο πιθανότερος αντίπαλός του στην προεδρική κούρσα Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να τους προσελκύσει ώστε να κερδίσει την υποστήριξή τους – οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης ψήφισαν το 2020 τον Μπάιντεν – και την ερχόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσει ομιλία στο Ντιτρόιτ ενώπιον εργαζομένων και των σωματείων τους.
Μέχρι σήμερα ο Μπάιντεν έχει ταχθεί στο πλευρό τους και προ ημερών μάλιστα δήλωσε ότι μπορεί μεν κανείς να μη θέλει την απεργία, όμως «οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν μερίδιο από τα κέρδη που βγάζουν οι εταιρείες αυτές». Εξ ου και η είδηση ότι θα τους επισκεφτεί επιδοκιμάστηκε από τους εκπροσώπους των συνδικάτων που δήλωσαν ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αρκεί να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.