Νοσηρή παρόρμηση; Μόδα; Ματαιοδοξία; Αμετροέπεια; Πάθος για αδρεναλίνη; Η περιπέτεια των πέντε επιβαινόντων του βαθυσκάφους «Titan» της εταιρείας OceanGate εμπεριείχε όλα τα παραπάνω. Ενα «παιχνίδι» μέσα σε πανάκριβο περιτύλιγμα που στοίχισε τη ζωή τους ακαριαία και προτού καταφέρουν να καταδυθούν στον πάτο του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού για να αντικρίσουν το κουφάρι του ιστορικού ναυαγίου του «Τιτανικού».

Λέγεται ότι μηχανικοί ειδικευμένοι στην κατάδυση σε μεγάλα βάθη είχαν αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην εταιρεία για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος και ότι όλες αγνοήθηκαν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπήρξε δομική αστοχία στο βαθυσκάφος, το οποίο δεν είχε πιστοποίηση από κανέναν φορέα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ιδρυτής της OceanGate και ένας από τους μοιραίους επιβάτες, Στόκτον Ρας, είχε παραδεχτεί ότι παραβίασε μερικούς κανόνες, όπως ότι χρησιμοποίησε τιτάνιο και ανθρακονήματα, τα οποία σύμφωνα με επιστήμονες έπρεπε να εξεταστούν ενδελεχώς, κάτι που όμως δεν έγινε.

Το ιδιότυπο κλαμπ των κροίσων εξερευνητών

Τις τελευταίες δεκαετίες το ιδιότυπο κλαμπ των κροίσων εξερευνητών, στο οποίο ανήκε ο Ρας, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και νέες βιομηχανίες που απευθύνονται σε δισεκατομμυριούχους τουρίστες έχουν πολλαπλασιαστεί προσφέροντας εμπειρίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκλειστικό προνόμιο των επιστημόνων. Για 100 εκατ. δολάρια ιδιώτες μπορούν να κάνουν τον γύρο της Σελήνης μέσα σε διαστημόπλοιο και για 20 εκατ. δολάρια μπορούν να περάσουν μια εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αδιαφορώντας για τη μόλυνση που προκαλούν στην ατμόσφαιρα από τους κινητήρες κηροζίνης.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ίδρυσε τη Virgin Galactic για να μεταφέρει ιδιώτες στο Διάστημα και τη Virgin Oceanic για να μπορεί κάποιος να επισκέπτεται τα μεγαλύτερα βάθη του πλανήτη έναντι 450.000 δολαρίων. Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος προσφέρει την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας με την κάψουλα New Shepard, η οποία φτάνει μέχρι τα όρια του Διαστήματος.

Πριν από δύο χρόνια το πρώτο ιδιωτικό παγοθραυστικό στον κόσμο, που ανήκει στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ολεγκ Τίνκοφ, ξεκίνησε πολυτελή ταξίδια στον Βόρειο Πόλο. Το πλοίο, μήκους 77 μέτρων και κόστους 92,9 εκατ. ευρώ, ναυλώνεται έναντι 780.000 ευρώ την εβδομάδα, προσφέροντας εξερεύνηση στην παγωμένη θάλασσα στην «αγκαλιά» της πολυτέλειας.

Τέτοιου είδους σχέδια από δισεκατομμυριούχους που θέλουν να κατακτήσουν αχαρτογράφητες περιοχές της Γης, και όχι μόνο, έχουν πολλές φορές μπει στο στόχαστρο κριτικής. Προ μηνών ο Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε τη διαφωνία του με τις φιλοδοξίες του Ιλον Μασκ να στείλει ανθρώπους να αποικίσουν τον πλανήτη Αρη. Πρόσθεσε δε ότι ο πακτωλός των χρημάτων για το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να διατεθεί σε εμβόλια ιλαράς ώστε να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Το ταξίδι στην άβυσσο

16 Ιουνίου Η αποστολή του τουριστικού βαθυσκάφους «Titan» αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά με πέντε λάτρεις της περιπέτειας οι οποίοι έναντι 250.000 δολαρίων έκαστος φιλοδοξούν να δουν από κοντά το ναυάγιο του «Τιτανικού».

18 Ιουνίου Στις 15.00 ώρα Ελλάδος το βαθυσκάφος ξεκινά την κατάδυση στο ναυάγιο του «Τιτανικού» σε βάθος 3.810 μέτρων. Αναμένεται να φτάσει εκεί περίπου δύο ώρες αργότερα. Αλλά αγνοείται από τις 16.45 (ώρα Ελλάδος).

19-21 Ιουνίου Τη Δευτέρα αμερικανικά και καναδικά πλοία σπεύδουν στην περιοχή ξεκινώντας έρευνες που συνεχίζονται για τις επόμενες δύο ημέρες. Τετάρτη πρωί ανιχνεύονται υποβρύχιοι θόρυβοι και ρομποτικά τηλεχειριζόμενα σκάφη κατευθύνονται στην περιοχή.

22 Ιουνίου Στις 13.00 ώρα Ελλάδος το διαθέσιμο οξυγόνο επρόκειτο να εξαντληθεί. Οκτώ ώρες αργότερα επιβεβαιώνεται ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του «Τιτανικού» ανήκουν στο «Titan» και ότι το βαθυσκάφος διαλύθηκε λόγω «καταστροφικής αποσυμπίεσης».