Σε μια χρονιά οικονομικών καταστροφών λόγω κορωνοϊού, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αύξησε την περιουσία του κατά πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια απ’ όσα του είχε στοιχίσει το περυσινό διαζύγιό του. Η Amazon, που βασίζεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο delivery, αποδείχθηκε ιδανική για τα λοκντάουν και η προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος αυξήθηκε κατά 70 δισ. δολάρια εφέτος, για φτάσει τα 185 δισ. Ακόμη και η πρώην σύζυγός του Μακένζι Σκοτ είδε την περιουσία της να αυξάνεται από 23,6 δισ. στην αρχή του έτους σε 60,7 δισ. σήμερα χάρη στην Amazon.
Παρά τα αστρονομικά της κέρδη, η εταιρεία βρίσκεται συνέχεια στο στόχαστρο για τις κακές πρακτικές της: καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, ψεύτικα πληρωμένα σχόλια στα προϊόντα της, ανεξέλεγκτη φιλοξενία απατεώνων δίπλα σε σοβαρούς εμπόρους στα σάιτ της, μια κουλτούρα που ικανοποιεί τα καπρίτσια των πλουσίων εις βάρος των υπολοίπων. Την εποχή της πανδημίας, η εταιρεία κατηγορήθηκε για ελλιπή υγιειονομικά μέτρα που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων της. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του, ο Μπέζος μοίρασε μπόνους 500 εκατ. δολαρίων εφέτος τα Χριστούγεννα – ποσό ασήμαντο μπροστά στα δισ. των κερδών της Amazon, που γίνεται ακόμη πιο ασήμαντο όταν φτάνει στους εργαζομένους: γύρω στα 300 ευρώ για καθέναν που είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερικής.
Η Amazon όμως είναι ασταμάτητη γιατί την ευνοεί η εποχή – ακόμη και το κλείσιμο του λιανεμπορίου λόγω κορωνοϊού είναι σαν κομμένο και ραμμένο για να ευνοήσει την ίδια (από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο πούλησε 57% περισσότερα προϊόντα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι). Ο Μπέζος χτίζει 100 νέες τεράστιες αποθήκες στις ΗΠΑ, όπου από την αρχή του έτους έχει προσλάβει 275.000 μόνιμους εργαζομένους (πλήρους και μερικής απασχόλησης) συν 100.000 εποχικούς για την κίνηση των Χριστουγέννων. Παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο, η Amazon προσέλαβε 427.300 άτομα από την Ιταλία μέχρι την Ινδία, αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό της σε περισσότερα από 1,2 εκατ. άτομα (αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρυσι).
«Μετατρεπόμαστε σε έθνος Amazon» έγραψε πρόσφατα αρθρογράφος των «New York Times».
Οι περισσότερες από τις νέες προσλήψεις αφορούν χαμηλές, πολύ μέτρια αμειβόμενες θέσεις. Πραγματοποιήθηκαν αυτόματα, μέσω αλγορίθμων και πόρταλ, και οι περισσότεροι νεοπροσληφθέντες έκαναν αίτηση και προσλήφθηκαν χωρίς να έρθουν ούτε μία φορά σε επαφή, ούτε καν ηλεκτρονικά, με άνθρωπο.