Οι Εβραίοι μιλούν για πογκρόμ, όπως στη Ρωσική Αυτοκρατορία στα τέλη του 19ου αιώνα στα οποία έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες πρόγονοί τους. Ο πρώην αρχιραβίνος της Μόσχας Πίντσας Γκόλντσμιθ λέει πως την επίθεση εναντίον αεροπλάνου από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές για να εκτονώσουν την ένταση στην ομόσπονδη αυτή ρωσική δημοκρατία που μετρά χιλιάδες νεκρούς νέους στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Οπως και να ‘χει, το βράδυ της περασμένης Κυριακής φανατικοί μουσουλμάνοι έστησαν «κυνήγι Εβραίων» στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά, πρωτεύουσας του Νταγκεστάν. Εκατοντάδες άνδρες πλημμύρισαν την περιοχή λίγο πριν την άφιξη πτήσης από το Ισραήλ και άρχισαν να ελέγχουν τα αυτοκίνητα που έβγαιναν από την πύλη. Ελεγχαν τα διαβατήριά τους σε αναζήτηση Εβραίων, όπως ακούγονται να λένε στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ», το εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο κτίριο του αεροδρομίου και έλεγξε όλους τους χώρους, τρομοκρατώντας τους υπαλλήλους οι οποίοι τους διαβεβαίωναν πως δεν υπήρχαν πολίτες του Ισραήλ στο κτίριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν μόνον όταν το πλήθος έφτασε στο διάδρομο προσγείωσης και προσπάθησε να προσεγγίσει τα αεροπλάνα. Οι εισβολείς πέταξαν πέτρες, οι Αρχές απάντησαν με ξυλοδαρμούς και προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα.

Ο ρόλος της Μόσχας

Στο αεροπλάνο που έφτασε από το Τελ Αβίβ υπήρχαν τέσσερις ισραηλινοί πολίτες, που πιθανότατα δεν τραυματίστηκαν. Μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε την επομένη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε ως διοργανωτές της επίθεσης τη Δύση και την Ουκρανία.

Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν τον ρόλο της Μόσχας, που έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ αποδεχόμενη αντιπροσωπεία των παλαιστίνιων εξτρεμιστών την περασμένη εβδομάδα. Αν και το Κρεμλίνο προσπάθησε να κρατήσει τη συνάντηση χαμηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα, οι εκπρόσωποι των εξτρεμιστών εξέδωσαν ανακοίνωση και δημοσίευσαν φωτογραφία από τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Το Ισλάμ, πάντως, ήταν ισχυρό στο Νταγκεστάν και σε ολόκληρο τον Καύκασο ήδη κατά τη σοβιετική εποχή αλλά γιγαντώθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Μετά τους πολέμους στην Τσετσενία στο τέλος της δεκαετίας του 1990, δημιουργήθηκε το ριζοσπαστικό Εμιράτο του Καυκάσου από ενόπλους που είχαν δώσει αιματηρές μάχες με τους Ρώσους. Το 2014 οι ηγέτες του δήλωσαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος και πολλοί νέοι έφυγαν για τη Συρία όπου πολέμησαν στις τάξεις των τρομοκρατών. Αρκετοί επέστρεψαν προκαλώντας ανησυχία για την εύθραυστη ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολλές δολοφονίες και ανατινάξεις, με την ισλαμιστική βία να φτάνει αρκετές φορές μέχρι τη Μόσχα, τη Γαλλία, ακόμη και τις ΗΠΑ.