Στο παρελθόν έχει υποστηρίξει την ξένη στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας και έχει επαινέσει τη συντηρητική πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Μαρία Κορίνα Ματσάδo αυτοπροσδιορίζεται σήμερα ως μια κεντρώα πολιτικός και οραματίζεται την «ανοικοδόμηση του έθνους». Αν και χρόνια στα πράγματα, ποτέ άλλοτε δεν έχει ξεχωρίσει τόσο έντονα όσο τώρα και είναι, ίσως, η μοναδική ελπίδα για να αλλάξει την πορεία και τη μοίρα της Βενεζουέλας.

Την περασμένη Κυριακή η Ματσάδο κέρδισε με μεγάλη διαφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, η οποία ενώθηκε πίσω από μια ενιαία υποψηφιότητα, μιας και πολλά από τα μέλη της είναι στη φυλακή, και εξασφάλισε το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Κατάφερε να λάβει πάνω από το 90% σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι.

«Σήμερα απελευθερώθηκε μια πολύ ισχυρή δύναμη» ήταν τα πρώτα της λόγια στην επινίκια ομιλία της, όμως η υποψηφιότητά της δεν θεωρείται εγγυημένη. Τον περασμένο Ιούνιο, της απαγορεύτηκε η άσκηση δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια, με την κυβέρνηση Μαδούρο να την κατηγορεί για διαφθορά και υποστήριξη των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Βενεζουέλας.Η Ματσάδο έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις για να μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές, όμως αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα τα καταφέρει. Θεωρούν ότι ο Μαδούρο θέλει να τη βγάλει από τη μέση εξαιτίας της τεράστιας δημοφιλίας της που απειλεί την επανεκλογή του. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ισπανόφωνη έκδοση της «Voice of America», η Ματσάδο σε μια υποθετική αναμέτρηση με τον Μαδούρο για τις προεδρικές, θα επικρατούσε με ποσοστό 50,1% έναντι 12,1% του Μαδούρο.

Προ ημερών ωστόσο οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χαλαρώσουν μερικώς τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το αέριο και τα ομόλογα σε βάρος της Βενεζουέλας, επιδοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Η συμφωνία επιτρέπει σε κάθε πλευρά να επιλέξει τον υποψήφιό της σύμφωνα με τους εσωτερικούς της κανόνες.

Η Ουάσιγκτον αναμένει ότι στη διαδικασία θα μπορέσουν να λάβουν μέρος όλοι όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και έδωσε διορία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στον Μαδούρο για να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και τους Αμερικανούς που «κρατούνται άδικα», αλλιώς ενδέχεται να πάρει πίσω την απόφαση.πολέμια του τσαβισμού και όσων εκφράζει η αριστερή σοσιαλιστική ιδεολογία-κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες, η Ματσάδο δεσμεύεται μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroleos de Venezuela. Στη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας (2011-2014), ξεχώρισε ως μια από τις κατεξοχήν επικριτικές φωνές, καταγγέλλοντας τις θεσμικές καταχρήσεις του καθεστώτος, την καταστολή, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την ανθρωπιστική κρίση της Βενεζουέλας.