Δεν υπάρχει πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στο tech industry αυτό το διάστημα από τον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Ο 55χρονος σήμερα millionaire ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία λογισμικού Sun Microsystems. Το 1992 προσελήφθη στη Microsoft και με αργά αλλά σταθερά βήματα αναλάμβανε ολοένα και σημαντικότερους ρόλους μέσα στον παγκόσμιο κολοσσό, με πιο καθοριστικό για την καριέρα του αυτόν του εκτελεστικού αντιπροέδρου του τμήματος Cloud and Enterprise, διότι χάρη στις αποφάσεις που έλαβε εκεί οι σχετικές δραστηριότητες απέφεραν ήδη το 2013 έσοδα της τάξης των 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι τού προτάθηκε η θέση του CEO τον Φεβρουάριο του 2014 και έγινε ο τρίτος άνθρωπος σε αυτόν τον θώκο μετά τον Μπιλ Γκέιτς και τον Στιβ Μπάλμερ. Αξίζει να πούμε πως εκείνη τη χρονιά ηγήθηκε της απόκτησης της Mojang, της σουηδικής εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών που έχει δημιουργήσει το Minecraft, ενώ το 2016 εξαγόρασε την Xamarin και την πλατφόρμα LinkedΙn.
Τους τελευταίους μήνες έκανε μια κίνηση ματ λανσάροντας την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Η πρωτοβουλία του έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλους τους ανταγωνιστές της Microsoft. Μπορεί να μη φαντάζει τεράστιο αυτό το κατόρθωμα, όμως η εταιρεία που ιδρύθηκε την άνοιξη του 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Αλεν και δημιούργησε τη βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών κυριαρχώντας παράλληλα στα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ και στο λογισμικό Office επί σειρά ετών, είχε μείνει πίσω εδώ και δύο δεκαετίες σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις (κινητά τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης), με αποτέλεσμα να βγουν μπροστά άλλα brands όπως η Google, η Meta και η Apple. Mε μία σειρά από στρατηγικές κινήσεις ο Ναντέλα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να επαναφέρει τη Microsoft στην πρώτη γραμμή, δίνοντας εν πολλοίς έμφαση στο cloud και στο AΙ.
Ο Σάτια Ναραγιάνα Ναντέλα (όπως είναι το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας. Ο πατέρας του ήταν διοικητικός υπάλληλος της ινδικής κυβέρνησης. «Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια σανσκριτικών και ο πατέρας μου ήταν μαρξιστής οικονομολόγος. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες προσωπικότητες. Θα έλεγα ότι είχα διασκεδαστικά παιδικά χρόνια» έχει δηλώσει. Μετά την αποφοίτησή του από το περίφημο δημόσιο σχολείο της γενέτειράς του, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μάνιπαλ, από όπου πήρε πτυχίο το 1988. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ και έλαβε μάστερ στο computer science από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μιλγουόκι. Ο CEO της Microsoft υπήρξε ανέκαθεν πολύ μελετηρός, διαβάζει ακόμα πολύ και ενθαρρύνει το προσωπικό του να κάνει το ίδιο. Συχνά χρησιμοποιεί φράσεις από παιδικά παραμύθια και έχει κάνει εντύπωση με το ηγετικό του στυλ, το οποίο στηρίζεται πολύ στην ενσυναίσθηση, στην ευθύτητα και στην καθαρότητα των μηνυμάτων που θέλει να επικοινωνήσει. Επίσης, δεν φοβάται να παραδεχθεί τα λάθη του. Ενδεικτικό όλων αυτών είναι το ακόλουθο συμβάν: Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως CEO το 2014, ο Ναντέλα συμμετείχε στην εκδήλωση Women in Computing και προκάλεσε αντιδράσεις δηλώνοντας πως οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να ζητούν αυξήσεις αλλά να εμπιστευτούν το σύστημα για την εξομάλυνση της ανισότητας των φύλων. Αφού απολογήθηκε μέσω Twitter, έστειλε email σε όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας στο οποίο ξεκαθάριζε πως κατάλαβε γρήγορα ότι η άποψή του ήταν εντελώς λανθασμένη.
Κρίκετ και Κίρκεγκορ
Το 1992 ο Ναντέλα παντρεύτηκε την Ανουπάμα Βενουγκοπάλ, κόρη συμφοιτητή του πατέρα του, η οποία σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ίδιο Πανεπιστήμιο με εκείνον (ωστόσο κάποια χρόνια αργότερα, άρα δεν συνυπήρξαν στο campus). Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Ζάιν, τυφλό, τετραπληγικό και με εγκεφαλική παράλυση – ο νεαρός άνδρας έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2022 στα 26 του χρόνια από επιπλοκές της νόσου του.
Ο Ναντέλα παρακολουθεί φανατικά κρίκετ (όπως άλλωστε οι περισσότεροι Ινδοί), εξασκούσε μάλιστα το άθλημα όταν ήταν μαθητής, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει ποίηση. Ο Ναντέλα έχει γράψει το βιβλίο «Hit Refresh: The Quest to Rediscover Microsoft’s Soul and Imagine a Better Future for Everyone» (εκδόθηκε το 2017) όπου αναστοχάζεται τη ζωή του, την καριέρα του στη Microsoft και τους τρόπους με τους οποίους πιστεύει ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει την ανθρωπότητα στο μέλλον. Ολα τα έσοδα από τις πωλήσεις του πονήματος θα διατεθούν μέσω της δράσης Microsoft Philanthropies σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μαζί με τη σύζυγό του έχουν επίσης μερίδιο στην ιδιοκτησία της ποδοσφαιρικής ομάδας των Seattle Sounders FC.
Εχει ενδιαφέρον φυσικά να πούμε πόσο τον επηρέασε η διανοούμενη μητέρα του, η οποία στο ημερολόγιό της κατέγραφε κάποιες από τις σκέψεις της γύρω από τη δυτική αλλά και την ανατολική φιλοσοφία. Οταν εκείνη πέθανε, ο Σάτια διάβασε τα γραπτά της και βρήκε εκεί μία φράση του δανού φιλοσόφου Σέρεν Κίρκεγκορ που του θύμισε ότι οι ηγέτες «πρέπει να μαθαίνουν από το παρελθόν και να εμπνέονται από ό,τι είναι δυνατό να συμβεί στο μέλλον». Ο ισχυρός άνδρας της Σίλικον Βάλεϊ συμπεριέλαβε λοιπόν τη βιογραφία του σπουδαίου διανοητή στα βιβλία που διάβασε τα τελευταία χρόνια και τα οποία επηρέασαν τον τρόπο σκέψης του και θεωρεί πως το «Philosopher of the Heart: The Restless Life of Søren Kierkegaard» της καθηγήτριας Φιλοσοφίας του King’s College Κλερ Καρλάιλ έχει πολλά να δώσει στους μάνατζερ που επιθυμούν να αποκτήσει η σκέψη τους περισσότερο βάθος.