«Αθόρυβα», «χωρίς να καταλάβει κανείς», «αναπάντεχα». Οι τιμές του χρυσού χτυπούν επίπεδα-ρεκόρ και οι αναλυτές της Wall Street λένε ότι πιάστηκαν στον ύπνο. Το πολύτιμο μέταλλο αντιμετωπίζεται παραδοσιακά ως καταφύγιο σε καιρούς αστάθειας και γεωπολιτικού ρίσκου. Αυτή τη φορά το σκαρφάλωμά του συμπίπτει με την επενδυτική αισιοδοξία σχετικά με την αμερικανική οικονομία, η οποία έχει οδηγήσει πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όπως οι μετοχές, σε νέα υψηλά. Ακόμη και το Bitcoin ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του.

«Η απότομη άνοδος του χρυσού σε νέα ονομαστικά ύψη μάς εξέπληξε με την έντασή της» σχολίασαν αναλυτές της J. P. Morgan Global Commodities Research την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Ιδού τι πιστεύουν οι αναλυτές ότι συμβαίνει.

Νέα υψηλά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του χρυσού σημείωσαν κέρδη στις επτά προηγούμενες συνεδριάσεις και έσπασαν ρεκόρ στις προηγούμενες έξι. Ορισμένοι παράγοντες που πυροδοτούν αυτή την τάση είναι ευκολότερα εξηγήσιμοι από άλλους.

Η πιο πρόσφατη άνοδος ήρθε αφότου η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος και τα στοιχεία για ήπιο πληθωρισμό τόνωσαν τις ελπίδες ότι η Fed θα περικόψει τα επιτόκια φέτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια κάνουν τον χρυσό, ο οποίος δεν παράγει έσοδα, περισσότερο ελκυστικό σε σχέση με στοιχεία ενεργητικού όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, τα οποία πληρώνουν μερίσματα και τόκους. Αλλά το μέγεθος της μεταβολής και η άνοδος του χρυσού πριν από αυτό χρήζουν περαιτέρω εξήγησης.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του χρυσού είναι η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων, που είναι τα επιτόκια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο χρυσός έχει σημειώσει κέρδη 20% από το τέλος του 2021. Αυτό συμβαίνει παρόλο που, στο ίδιο διάστημα, η μάχη της Fed με τον πληθωρισμό εκτόξευσε τις πραγματικές αποδόσεις σε 1,8% περίπου από -1% περίπου, προκαλώντας ξεπούλημα των ETFs χρυσού στις ΗΠΑ.

Αγορές στο εξωτερικό

Μέρος της εξήγησης είναι μια αίσθηση αυξανόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων εκτός των ΗΠΑ. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να αγοράζουν χρυσό μετά την οικονομική κρίση του 2008 και επιτάχυναν τις αγορές τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Τον Οκτώβριο ο χρυσός εκτινάχθηκε κατά 5% μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Είναι τώρα 19% υψηλότερα από όταν άρχισε η σύγκρουση. Η συσσώρευση ράβδων χρυσού εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών πλησίασε το 30% της παγκόσμιας μεταλλευτικής παραγωγής κατά τα περασμένα δύο χρόνια. Πέρυσι, οι οργανισμοί αυτοί έσπευσαν να αγοράσουν πάνω από τέσσερις φορές την ποσότητα του χρυσού που ξεφορτώθηκαν οι επενδυτές ETF στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Suki Cooper, αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων στη Standard Chartered.

Το αγοραστικό πάρτι συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τον φετινό Ιανουάριο, με επικεφαλής τις κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και της Κίνας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Την ίδια στιγμή, η Royal Mint ανέφερε ότι οι αγορές χρυσού σημείωσαν άλμα αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε ύφεση, στα τέλη του 2023. Η ζήτηση για χρυσό στην Κίνα ήταν επίσης «ακόρεστη», ανέφερε η Nicky Shiels, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς μετάλλων στην MKS PAMP. Η αγορά real estate της χώρας χτυπήθηκε και ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς ξεκίνησε το 2024 με πτώση 6,3% τον Ιανουάριο, έχοντας σημειώσει πτώση επί τρία συναπτά έτη.

«Πρόκειται εξ ολοκλήρου για αγορές από φόβο» λέει η Shiels.

Η εταιρεία της βλέπει μεγάλη ζήτηση σε άλλα μέρη. Στην Ινδία, οι επενδυτές αναζητούν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

Πέφτοντας σε τοίχο

Ο Greg Sharenow, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στην Pimco, είναι ανάμεσα σε εκείνους που αναρωτιούνται για το κατά πόσο το πρόσφατο ράλι του χρυσού μπορεί να συνεχιστεί. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδό του και υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες από αυτές να διστάσουν να αγοράσουν περισσότερο χρυσό σε τέτοιες πρωτοφανώς υψηλές τιμές, λέει. «Αυτές είναι η προωθητική δύναμη» είπε. «Αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι η δύναμη αυτή θα διατηρηθεί από τη στιγμή που οι τιμές έχουν αλλάξει σημαντικά».

Αν και τα ΣΜΕ που αγοράζουν οι traders, οι οποίοι ακολουθούν συστηματικά τις τάσεις, έχουν βοηθήσει την άνοδο του χρυσού, είναι τώρα κοντά στις μέγιστες long θέσεις τους, σύμφωνα με την TD Securities. Αυτό καθιστά μάλλον απίθανο το να ωθήσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα.

Εξάλλου, κάθε μέρα θεσμικοί επενδυτές στις ΗΠΑ πωλούν χρυσό, αν και λιγότερο από ό,τι θα πωλούσαν συνήθως με τα επιτόκια σε υψηλά ακόμη επίπεδα. Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν ότι το ράλι στις μετοχές έχει κρατήσει πολύ και να βασίζονται στο πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμισμα κινδύνου, σύμφωνα με αναλυτές.

Πυροδότηση

Ο χρυσός έκανε το τελευταίο του ρεκόρ τον Δεκέμβριο, αφού η ελπίδα ότι τα επιτόκια είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους προκάλεσε το αποκαλούμενο «ράλι των πάντων».

Παρόμοιες δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιηθεί με την τελευταία άνοδο. Πολλοί στη Wall Street πιστεύουν ότι τα κέρδη μπορεί να συνεχιστούν – αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Fed πράγματι θα περικόψει τα επιτόκια σύντομα.

Οι Citigrpoup, J.P. Morgan και TD Securities έχουν όλες τιμή-στόχο τα 2.300 δολ. ανά ουγκιά. Ο Leigh Goehring, διευθύνων partner της Goehring & Rozencwajg Associates, αγοράζει μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών, οι οποίες εκτιμά ότι θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τον ίδιο τον χρυσό, δεδομένων των χαμηλών τους αποτιμήσεων. Το ETF VanEck Gold Miners έχει φέτος υποχωρήσει κατά 4,4%, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 7,4%.

Ο Goehring σχολίασε ότι οι δυτικοί επενδυτές χρειάζεται να αισθανθούν πιο βέβαιοι ότι επίκεινται μειώσεις επιτοκίων πριν περάσουν από τις πωλήσεις στις αγορές χρυσού. Πιστεύει ότι αυτή η βεβαιότητα μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή.

«Ποιος ξέρει πότε θα γίνει;» λέει. «Το κλίμα θα μπορούσε άνετα να αντιστραφεί πολύ-πολύ γρήγορα».