Η Ρωσία εξαπέλυσε άλλη μια μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, την τελευταία σε μια εντεινόμενη εκστρατεία για να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών και να φθείρει τα συστήματα αεράμυνάς τους. Το μπαράζ των 99 πυραύλων νωρίς το πρωί της Τρίτης ήταν η δεύτερη σημαντική επιδρομή σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ύστερα από μια από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις του πολέμου την προηγούμενη Παρασκευή. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί ασκούν πίεση στα αποθέματα αμυντικών πυραύλων της Ουκρανίας, τα οποία λαμβάνει κυρίως από τη Δύση.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι 72 από τους 99 πυραύλους καταρρίφθηκαν, κυρίως πάνω από το Κίεβο, όπως και τα 35 ιρανικής σχεδίασης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 90 τραυματίστηκαν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί διαρκείς εκκλήσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, αναγνώρισε την Τρίτη την εξάρτηση της χώρας του από τα δυτικά συστήματα αεράμυνας. «Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής ασπίδας μας» δήλωσε. «Είναι προφανές ότι βοηθά να σωθούν εκατοντάδες ζωές κάθε μέρα και νύχτα, οι οποίες θα είχαν χαθεί από τους ρώσους τρομοκράτες αν δεν υπήρχαν οι Patriot και τα άλλα αμυντικά συστήματα» πρόσθεσε αναφερόμενος στο αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η πλειονότητα των πυραύλων κατευθυνόταν προς μη στρατιωτικούς στόχους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι είχε ως στόχο εργοστάσια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και όχι πολιτικές υποδομές. Ανέφερε επίσης ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ουκρανική επίθεση το Σαββατοκύριακο στην παραμεθόριο περιοχή του Μπέλγκοροντ και ότι κατά το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταρριφθεί 11 ουκρανικοί πύραυλοι.

Οι πρόσφατες επιθέσεις έρχονται σε μια ευάλωτη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς τα πακέτα βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν καθυστερήσει.

Η Ρωσία εξαπέλυσε 10 βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal την Τρίτη και όλοι καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Στην Ουκρανία μόνο τα συστήματα Patriot μπορούν να καταρρίψουν τέτοιους πυραύλους υψηλής ταχύτητας. Τον Δεκέμβριο η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα διαθέσει πυραύλους Patriot στις ΗΠΑ για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Η Ρωσία συνεχίζει να παράγει πυραύλους παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να παράγει κάθε μήνα περίπου 200 πυραύλους Κρουζ δύο διαφορετικών τύπων, τέσσερις υπερταχείς βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal και πέντε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Ζελένσκι προσπαθεί να διατηρήσει υψηλό ηθικό εν μέσω της επίθεσης. Τα ποσοστά αποδοχής του είχαν ήδη μειωθεί μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης να σημειώσει σημαντικά κέρδη στα πεδία των μαχών το περασμένο καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιστρατεύσει 500.000 επιπλέον άτομα. Στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις μαζεύουν άνδρες από τους δρόμους και τους οδηγούν σε στρατολογικά γραφεία, με αποτέλεσμα κάποιοι να μένουν κλεισμένοι μέσα όλη την ημέρα.

Οι ζημιές ήταν σημαντικές στα περίχωρα του Κιέβου την Τρίτη, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι ένας από τους πυραύλους προκάλεσε πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και στέλνοντας στο νοσοκομείο άλλους 37.

«Το ηθικό είναι πιο βαρύ από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα» είπε η Οξάνα Ντοτσένκο, 47 ετών, η οποία ζει σε κοντινή απόσταση και ξύπνησε από την πυραυλική επίθεση την Τρίτη. «Δεν πιστεύω πια και τόσο στα θαύματα. Είναι πλέον προφανές για εμένα ότι αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ».

Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι είπαν ότι τα χτυπήματα είχαν σχεδιαστεί για να πλήξουν το ηθικό τους και, αν μη τι άλλο, υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα.

«Φυσικά έχουμε κουραστεί από τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς» είπε η Αναστασία Κλιμένκο, 39 ετών. «Αλλά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από το να πολεμήσουμε; Να διαπραγματευτούμε με τους Ρώσους; Αν υποκύψουμε στους όρους τους επειδή έχουμε κουραστεί, θα είναι το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της χώρας μας».

Η κυρία Ann M. Simmons συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.