Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα βουνά, όπως βεβαιώνουν οι πιο στενοί του συνεργάτες, της Βόρειας Ιταλίας όπου βρέθηκε οικογενειακώς τις μέρες των Χριστουγέννων, κατέληξε στις αναγκαίες «διορθωτικές κινήσεις». Λέγεται ότι επέδρασε καθοριστικά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τα ζητήματα ασφάλειας και την εικόνα της Αστυνομίας, με αιχμή τη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού με φωτοβολίδα στου Ρέντη, στην κηδεία του οποίου παραβρέθηκε επιλέγοντας να διακόψει τις διακοπές του.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εξελίξεις αυτές, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει τώρα και όχι αργότερα, όπως πολλοί ανέμεναν, στις κινήσεις του, με στόχο την ανατροπή του κλίματος. Στο διαχειριστικό πεδίο, ο καταλύτης για τις αλλαγές στην Κατεχάκη ήταν το σκηνικό απειθαρχίας των ΜΑΤ που σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν ήθελαν να περιφρουρήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκρινε εκείνη την ώρα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ουσιαστικά ακέφαλο. Σε συνθήκες άκρας μυστικότητας – ήταν στην κυριολεξία ελάχιστοι εκείνοι τους οποίους είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του – ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στις απαραίτητες συνεννοήσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, κεντρικά πρόσωπα βάσει των προτεραιοτήτων του ανασχηματισμού.

Στην Ελλάδα ο Μακρόν για την Ολυμπιακή Φλόγα

«Η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων» έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν και αρκεί να σας παραπέμψω στην ομιλία Μακρόν στην Πνύκα και να θυμηθείτε πόσο επενδύει ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων στο δόγμα του προκατόχου του. Στο ίδιο πνεύμα λοιπόν, της διαχείρισης των συμβόλων, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας στις 16 Απριλίου, ημέρα αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «γεννηθεί» ξανά στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» και δεν αποκλείεται 10 ημέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου, οι Μακρόν να παραλάβουν οι ίδιοι την Ολυμπιακή Φλόγα για να τη μεταφέρουν στο Παρίσι. Το Παρίσι – Αθήνα σε στυλ Κολιάτσου – Παγκράτι δεν εξαντλείται όμως εδώ. Και εξηγούμαι. Διότι ο πρόεδρος Μακρόν μαζί με άλλους ηγέτες ανά τον κόσμο θα βρίσκεται στην Αθήνα, μερικά 24ωρα πριν από την τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στη Σύνοδο για τους Ωκεανούς («Our Ocean Greece 2024»), όπου η χώρα μας θα ηγηθεί μιας προσπάθειας που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι, θα κάνει τη διαφορά για όλον τον πλανήτη.

***

Θα έχετε προσέξει στο μεταξύ ότι τα φώτα στη γαλλική πρεσβεία, απέναντι από τη Βουλή, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας παραμένουν ανοιχτά και μετά τα μεσάνυχτα. Η γαλλίδα πρέσβης Λοράνς Αουέρ άρχισε από τώρα τις προετοιμασίες για την παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας. Είχε και έχει μια σειρά από συναντήσεις με πολιτικούς αλλά και με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία ήταν επικεφαλής της Επιτροπής «Αθήνα 2004» στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρώντας ότι η εμπειρία που απέκτησε από τη διοργάνωση παραμένει πολύτιμη και για τους Γάλλους. Η γαλλίδα πρέσβης γνωρίζει πολύ καλά ότι θα βρίσκεται στη χώρα μας και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Τόνι Εστανγκέ και ότι η Ολυμπιακή Φλόγα προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία θα κάνει για 10 ημέρες μία λαμπαδηδρομία σε όλη την Ελλάδα ενώ – το σημαντικότερο – φημολογείται ότι τη νύχτα που η Φλόγα θα βρίσκεται στην Αθήνα θα διανυκτερεύσει στη γαλλική πρεσβεία.

Η Τουρκία, η βίζα-εξπρές και η επίτροπος

Η επέκταση της συμφωνίας για τη χορήγηση βίζας-εξπρές 168 ωρών σε τούρκους τουρίστες και σε δύο άλλα νησιά, πέραν των δέκα, είναι το θέμα που συζητείται τούτες τις ημέρες ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Γιατί όπως μαθαίνω η συμφωνία αρχίζει να υλοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου και ήδη τούρκοι tour operators βρίσκονται στα ελληνικά νησιά προετοιμάζοντας τη χειμωνιάτικη κάθοδο τούρκων τουριστών σε Λήμνο, Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Ρόδο, Κω, Σύμη, Καστελλόριζο με βίζα- εξπρές. Η είδηση όμως είναι αλλού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα κάποια στιγμή θα ήθελε να εντάξει στη συμφωνία ακόμα δύο νησιά: την Πάτμο και (από πλευράς Τουρκίας) την Ιμβρο. Αλλωστε αυτή η συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους, έστω και για 168 ώρες, έγινε με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Σουηδή Ιλβα Γιόχανσον, θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και παράλληλα να επικυρώσει ατύπως με την παρουσία της εκ μέρους της ΕΕ την ελληνοτουρκική συμφωνία για την προσωρινή βίζα. Απλώς υπενθυμίζω πως είναι η ίδια επίτροπος που είχε καταγγείλει τη χώρα μας για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Τη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική θα προλογίσει ο Πρωθυπουργός.

Επανήλθε στην Κατεχάκη ο Χρυσοχοϊδης

Στα γνώριμα για τον ίδιο «λημέρια» της Λεωφόρου Κατεχάκη επανέρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ταυτίσει πλέον το όνομά του με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από την εποχή της εξάρθρωσης της 17Ν έως την κρίση στον Εβρο και τη διαχείριση της «υπόθεσης Εξάρχεια», ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αποδείξει ότι μπορεί. Και επιπλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αστυνομικών, κάτι που δεν συμβαίνει με όλους όσοι πέρασαν από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Καλείται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει τη φήμη που τον ακολουθεί σε μια συγκυρία καθόλου εύκολη, όπως έδειξε η πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού από φωτοβολίδα στου Ρέντη, η εξιχνίαση της οποίας αποτελεί «στοίχημα» για τη νέα πολιτική ηγεσία, αλλά και η τοποθέτηση βόμβας στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ, ενέργεια που θεωρείται ως απόπειρα «επιστροφής» στην εποχή των αντάρτικων πόλης, η εγκληματικότητα με ένοπλες επιθέσεις, όπως η πρόσφατη στο Γκάζι και γενικότερα η έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, οι «συμμορίες ανηλίκων», η οργανωμένη οπαδική βία, έως και η υλοποίηση της εξαγγελίας για επιστροφή 2.500 αστυνομικών στους δρόμους από την προστασία υψηλών προσώπων. Η «ολική επαναφορά» του κ. Χρυσοχοΐδη έχει μια ακόμα πτυχή – της «διόρθωσης» από τον κ. Μητσοτάκη για την αποπομπή του από το ίδιο πόστο τον Σεπτέμβριο του 2021.