«Εισβολή» ευρωπαίων τραπεζιτών, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα, αναμένεται σε λίγες εβδομάδες. Στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος θα βρεθούν, για δύο ημέρες, φιλοξενούμενοι του Γιάννη Στουρνάρα οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης μαζί με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Το πρόσωπο της ημέρας θα είναι φυσικά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης διατηρεί και φιλική σχέση. Απ’ όσο θυμάμαι, είναι η πρώτη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα με επίσημη ιδιότητα. Είναι επίσης η πρώτη αντίστοιχη συνεδρίαση που φιλοξενείται στην Αθήνα μετά το 2008 και πιθανότατα θα συμπέσει με ευχάριστα νέα για την ελληνική οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Είναι ακόμα πιθανό να συμπέσει και με μια πολύ σημαντική απόφαση για όλους τους Ευρωπαίους: Αυτή που αφορά την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. Η φάση έρευνας για το ψηφιακό ευρώ ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2023. Εφόσον, βεβαίως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εγκρίνει την επόμενη φάση του.

Η οδηγία του διοικητή προς τους συνεργάτες του που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση είναι να διασφαλίσουν ότι η συνεδρίαση θα έχει οργανωτική επιτυχία και το επίπεδο φιλοξενίας θα είναι αντάξιο της φήμης της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Και μια λεπτομέρεια:

Τρεις από τους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες είναι ελληνόφωνοι και αρχίζουν πάντα με «καλημέρα» τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ. Ητοι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου της Κύπρου και ο Γαβριήλ Μαχλούφ της Ιρλανδίας (γεννημένος από κυπριο-βρετανό πατέρα και ελληνο-αρμένια μητέρα) κάνουν συχνά την Κριστίν Λαγκάρντ να θέλει να μάθει και εκείνη ελληνικά για να καταλαβαίνει τι λένε οι τρεις μεταξύ τους.

***

Ιδεολογικές ανησυχίες στο Υπουργικό

Διάθεση για πειράγματα είχαν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας σεζόν του Υπουργικού Συμβουλίου. Φαινόταν από την αρχή ότι ο Πρωθυπουργός βρισκόταν σε καλή διάθεση και έτσι όταν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε μια αναφορά στους άξιους και ικανούς γιατρούς της δεκαετίας του ’80 που τώρα, όπως είπε, συνταξιοδοτούνται, ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη λέγοντάς του ότι εννοεί αυτούς που διόρισε το… ΠαΣοΚ.

***

Μια πιθανή χαμένη… ψηφοφορία

Αλλά το «πνεύμα του ΠαΣοΚ» (που εχθές Κυριακή 3/9 είχε την 49η επέτειο της ίδρυσής του) φαίνεται πως κυριαρχούσε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που αμέσως παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος γύρισε και είπε, σχεδόν ψιθυριστά, στον Πρωθυπουργό: «Εάν κάναμε μια ψηφοφορία εδώ μέσα, δεν είμαι βέβαιος ότι θα την κερδίζαμε».

Επεσε βεβαίως γέλιο, κυρίως από τους «πασοκογενείς» υπουργούς (που δεν είναι λίγοι), αποτέλεσμα της διεύρυνσης της ΝΔ προς το Κέντρο. Αφήστε που ξύπνησαν μνήμες από τον καιρό της πανδημίας και του lockdown, τότε με τις τηλεδιασκέψεις, όπου οι μόνοι Νεοδημοκράτες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Πρωθυπουργός και ο Στέλιος Πέτσας (τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος).

***

Δεξιότερα εμού ο… τοίχος

Αλλά μη νομίζετε ότι η ιδεολογική αντιπαράθεση μεσούσης της συνεδριάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου τελείωσε σε αυτό το σημείο. Υπήρξε εν συνεχεία νέα «αντιπαράθεση» ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για το ποιος είναι πιο… δεξιός. Ο κ. Φλωρίδης, παρουσιάζοντας την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, είπε ότι τον κατηγορούν πως είναι πιο δεξιός και από τον Μάκη Βορίδη.

Με τον υπουργό Επικρατείας να διαμαρτύρεται και να λέει «δεξιότερα εμού ο… τοίχος, όχι ο Φλωρίδης». Επεσε και πάλι πολύ γέλιο, με τον κ. Φλωρίδη να επανέρχεται επιχειρώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Οι προτάσεις μου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν έχουν ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, αλλά προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα επείγον κοινωνικό αίτημα: την αντιμετώπιση της ανομίας και της ατιμωρησίας».

***

Μια μη ανακοινώσιμη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Η σύσκεψη που έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν από αυτές που χαρακτηρίζονται «μη ανακοινώσιμες» και θα δείτε το γιατί. Συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) της χώρας μας με την Τουρκία, τη στιγμή που εκκρεμούν ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών αλλά και υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα λεπτό θέμα που για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να δώσω λεπτομέρειες…

***

Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας στη ΔΕΘ

Και κλείνοντας, να σας αποκωδικοποιήσω την πρωθυπουργική ομιλία το ερχόμενο Σάββατο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Λοιπόν, ο Μητσοτάκης θέλει να περιγράψει τον οδικό χάρτη της λειτουργίας του κράτους, την επόμενη μέρα. Για την ακρίβεια, τις θεσμικές παρεμβάσεις που θα γίνουν. Σε τομείς που «πονάνε» αντικειμενικά, και το ξέρει.

Για παράδειγμα, στο κομμάτι δικαιοσύνη και νομιμότητα, σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας έχει την πολυτέλεια να μη δώσει συνέχεια σε παροχές και νέα ενισχυτικά οικονομικά μέτρα αλλά να εμβαθύνει στα πιο θεσμικά.

Οπερ σημαίνει ότι θέλει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο που έχει. Σου λέει, μετά από δυο-τρία χρόνια επανερχόμαστε στα – όποια – πακέτα. Τώρα, είναι ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. Συν τοις άλλοις, επειδή η χώρα περιμένει την επενδυτική βαθμίδα δεν θέλει να τρομάξει τους αξιολογητές με παροχές. Αντιθέτως, το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι «τα λάθη του παρελθόντος ανήκουν στο… παρελθόν».

***

Προς έγκριση και από το ΚΥΣΕΑ η προμήθεια των F-35

Τον Ιούνιο του 2022 (πριν από έναν χρόνο δηλαδή), η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Ουάσιγκτον και στο αμερικανικό Κογκρέσο τη LOR, την επιστολή δηλαδή ενδιαφέροντος για την αγορά 20+4 F-35. Από τότε έγιναν πολλά, όπως: Προβλέψεις ότι θα αρχίσουμε να τα αποκτούμε από το 2028. Ακόμα, ο τότε υπουργός Αμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ επισκέφθηκαν το εργοστάσιο παραγωγής στο Τέξας. Η πληροφορία ότι τα ελληνικά F-35 που βρίσκονται 18α στην παραγωγή θα μπουν πιο μπροστά, και σίγουρα πιο μπροστά από την πιθανή παραγωγή και παράδοση των τουρκικών F-16.

Ο Πρωθυπουργός που ανακοίνωσε (προεκλογικά) ένα κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για επέκταση των εγκαταστάσεων στην Ανδραβίδα που θα υποδεχθεί τα F-35. Οι γερουσιαστές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ που ενέκριναν την προμήθεια. Και ενώ οι πάντες αναμένουν τη LOA, την επιστολή αποδοχής (που, μεταξύ μας, άργησε λιγάκι να έρθει) στο Πεντάγωνο όλοι σκέφτονται την επόμενη κίνηση. Οτι η αγορά των F-35 δεν έχει περάσει ακόμα από το ΚΥΣΕΑ.

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ετοιμάζει πρόταση για την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας των F-35. Πότε θα γίνει αυτό; Μετά τη ΔΕΘ και βλέπουμε…

***

Η «εκδίκηση» του «αψύ Σφακιανού»;

Σε μια υποτονική, στα όρια του… χασμουρητού, προεκλογική καμπάνια των επίδοξων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η επικοινωνιακή αίσθηση της εισόδου στην κούρσα του άγνωστου μέχρι πρότινος Στέφανου Κασσελάκη αν μη τι άλλο πυροδότησε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, όμως, διήγειρε τα εσωκομματικά αντανακλαστικά παλαιότερων και νεότερων, που βλέπουν ως απολιτίκ και στα όρια του lifestyle τη συμμετοχή του εξ Αμερικής ορμώμενου 35χρονου επιχειρηματία με καταγωγή από τα Χανιά, που φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα σε ένα κόμμα το οποίο αναζητεί εναγωνίως να βρει τον εαυτό του μετά την εκλογική συντριβή του Ιουνίου.

Το πόσο μπορεί να ανατρέψει η υποψηφιότητα Κασσελάκη τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας θα φανεί στην κάλπη της 10ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δίχως αμφιβολία, ταράσσει τα λιμνάζοντα ύδατα στο εσωτερικό του κόμματος και σίγουρα ανακατεύει – τουλάχιστον επικοινωνιακά – την εσωκομματική «τράπουλα», καταδεικνύοντας παράλληλα το έλλειμμα «πυξίδας» και αμηχανίας που υπάρχει στη μετά Τσίπρα εποχή.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει όμως και άλλη μια, λιγότερο εμφανή, πτυχή: είναι η «εκδίκηση» του «αψύ Σφακιανού», ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητά του κόντρα στο κομματικό συλλογικό υποσυνείδητο και στις πολιτικο-ιδεολογικές αναφορές των υποψήφιων αρχηγών για τον ΣΥΡΙΖΑ «του μέλλοντος». «Μεγάλη αναταραχή – υπέροχη κατάσταση» που έλεγε και ο… Μάο.