Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ από το πρόγραμμα των Oλυμπιακών Αγώνων των τριών αθλημάτων (άρση βαρών, πυγμαχία, μοντέρνο πένταθλο) είναι μια απόφαση από τις πιο σκληρές της ΔΟΕ που έχει δύο όψεις: Η μία θεατή και η άλλη παρασκηνιακή.
Στην αιτιολογία της απόφασης από την ειδική επιτροπή της ΔΟΕ η αποπομπή της άρσης βαρών αποδίδεται σε υποθέσεις «ντόπινγκ» και διαφθοράς, της πυγμαχίας σε θέματα διαχείρισης και διαιτησίας ενώ για το μοντέρνο πένταθλο ότι το άθλημα τελεί υπό… καθεστώς αναμόρφωσης (με τη διαφαινόμενη αποπομπή και της ιππασίας).
ΣΤΟ ολυμπιακό πρόγραμμα θα πάρουν τις θέσεις τους η «αγωνιστική αναρρίχηση», το «σκέιτμπορντ» και το γνωστό «σέρφινγκ». Αλλά υπάρχει και η αθέατη πλευρά, που χρήζει ειδικής διερεύνησης. Π.χ. προσέλκυση περισσότερων θεατών, τηλεοπτικός χρόνος και άλλα τινά. Φυσικά και η επιρροή των κηδεμόνων των νέων ενοίκων του ολυμπιακού νυμφώνα.
ΑΠΟ ιστορικής πλευράς το χτύπημα είναι βαρύ (μάλλον βαρύτερο) για την άρση βαρών και την πυγμαχία κατευθείαν σε δύο αθλήματα που ανήκουν στην αγωνιστική πρωτοπορία συνέχεια από το 1896. Και με γυναικεία παρουσία στους Ολυμπιακούς, από το 2000 για την άρση βαρών και από το 2012 για την πυγμαχία. Ξερίζωμα. Ειδικά για την Ελλάδα η άρση βαρών χαρακτηρίζεται ως άθλημα ολυμπιονικών. Ενα εντυπωσιακό σύνολο 15 μεταλλίων, από τα οποία τα 6 χρυσά, ένα για τον πρωτοπόρο Περικλή Κακούση (1904 – Σεν Λούις), τρία για τον κορυφαίο Πύρρο Δήμα (1992 – Βαρκελώνη, 1996 – Ατλάντα, 2000 – Σίδνεϊ) και δύο για τον Κάχι Καχιασβίλι (1996, 2000).
ΧΑΜΕΝΗ στον χρόνο η πρώτη ολυμπιακή εμφάνιση το 1896 Ελλήνων με τα χάλκινα μετάλλια του Αλ. Νικολόπουλου (με το ένα χέρι) και του Σωτ. Βερσή με τα δύο χέρια. Ο Περικλής Κακούσης (χρυσό, 1904) έμεινε στις ΗΠΑ ενώ ο Ν. Γεωργαντάς, ολυμπιονίκης της δισκοβολίας, επέστρεψε στα πάτρια. Αμφότεροι ταξίδεψαν στην Αμερική με δικές τους δαπάνες. Μετά ήρθε ο θρυλικός Δ. Τόφαλος που το 1906 σήκωσε 142,5 κιλά με τα δύο χέρια. Εν πάση περιπτώσει, η Ιστορία με όλες τις φωτοσκιάσεις δεν σβήνει ούτε παραγράφεται αλλά συχνά απαιτεί βαθιά κατάδυση στις αθέατες πλευρές της.