Σφιχτή ετήσια αξιολόγηση προβλέπει το ίδιο σχέδιο, από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), με τις υγειονομικές μονάδες να βαθμολογούνται. Μάλιστα, οι σχετικές επιδόσεις ως προς την επίτευξη των τιθέμενων στόχων θα δημοσιοποιούνται. Ως αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους, οι «πρωταθλητές» θα επιβραβεύονται με «προτεραιότητα στη προμήθεια πρόσθετου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στην ένταξη σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή λοιπά προγράμματα».
Πάντως, οι επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη στο ΕΣΥ κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των δρομολογούμενων παρεμβάσεων. Ο κ. Σύψας τονίζει πως πρέπει να διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση και να γίνουν θεσμικές αλλαγές. «Το υπάρχον, ελλιπές, προσωπικό δεν δύναται να αναλάβει τη δουλειά αυτή. Πρέπει να προσληφθούν εξιδεικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές που θα είναι αφοσιωμένοι μόνον στο έργο αυτό αλλά και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία» αναφέρει.
Εως και σήμερα άλλωστε η πράξη απέχει πολύ από τη θεωρία. «Είναι αναγκαίο να ιδρυθούν Μονάδες Λοιμώξεων, με ανεξάρτητο διευθυντή και ειδικό καθηκοντολόγιο και εξουσίες, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου. Σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν Μονάδες, εκτελούν και χρέη παθολόγου, ενώ παράλληλα κάνουν και τους προέδρους στις Επιτροπές Λοιμώξεων» τονίζει.
Ο ίδιος δε διερωτάται. «Εστιάζουμε στην υγιεινή των χειρών. Ομως όταν μία νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια διαχειρίζεται 45 αρρώστους πώς θα προλάβει να ακολουθήσει το πρωτόκολλο; Χρειάζονται επενδύσεις για να προκύψουν αποτελέσματα».