Στις 20 του περασμένου Ιουνίου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μεγάρου Μαξίμου έφτασε ένα μήνυμα που περιείχε σειρά κρίσιμων πληροφοριών: ποιοι συγκροτούν την αποκαλούμενη «μαφία της Μυκόνου», ποιοι κρατικοί λειτουργοί πιθανώς εμπλέκονται στη δράση της, αλλά και ποιοι οργάνωσαν επτά «συμβόλαια θανάτου» στο νησί. Το μήνυμα, όπως ήταν φυσικό, χτύπησε «συναγερμό». Και ήταν αυτό που, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», κινητοποίησε τις δικαστικές αρχές ώστε να ξεκινήσουν τις έρευνες για όσα στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν και συνεχίζουν ακόμη να αποκαλύπτονται στο «νησί των Ανέμων».

Στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», υπάρχουν ακόμη αναλυτικές περιγραφές για τις «διασυνδέσεις» ύποπτων επιχειρηματιών στο νησί της Μυκόνου, όπως και για τον τεράστιο κύκλο των απειλών και της κατατρομοκράτησης κατοίκων του νησιού από τους ίδιους. Μάλιστα αναφέρονται περιστατικά ξυλοδαρμών, απειλών με όπλα ή αποστολής φακέλων με… σφαίρες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να επιβληθεί «ο νόμος της σιωπής».

Απειλούν και δικαστικούς

Απειλές όμως φαίνεται ότι υπήρξαν και πρόσφατα σε βάρος δραστήριων δικαστικών λειτουργών που ερευνούν – πέρα από τα όρια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου – το ενδεχόμενο δράσης συγκροτημένης εγκληματικής οργάνωσης στο νησί. Για τα παραπάνω κρατικοί αξιωματούχοι που ερευνούν την υπόθεση σημειώνουν ότι στο ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου περιέχονταν σημαντικές καταγγελίες και υποδείξεις που φαίνεται να επιβεβαιώνονται κατά ένα μεγάλο μέρος από άλλα στοιχεία και μαρτυρίες.

Οι πληροφορίες του «Βήματος» ωστόσο αποκαλύπτουν και ένα διαρκές έντονο παρασκήνιο που ακολούθησε την αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος. Το παρασκήνιο αυτό αφορά τους συνεχείς ελέγχους που ακολούθησαν και γίνονται ακόμη στο νησί. Μεταξύ των άλλων δε φαίνεται να επιδιώχθηκαν συναντήσεις θιγόμενων «επιχειρηματιών» της Μυκόνου με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με τη διαμεσολάβηση άλλων ιδιωτών αλλά και αστυνομικών «φρουρών» προκειμένου να σταματήσουν έρευνες ή η επιβολή προστίμων που τους αφορούσαν.

Ποιος έστειλε το μήνυμα

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που αποτέλεσε την «πυξίδα» για τους ελέγχους στη Μύκονο φέρεται να έχει αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον Αρειο Πάγο μία γυναίκα που δηλώνει το όνομα Α.Κ. και υποστηρίζει ότι γνώριζε εκ των έσω τη λειτουργία καταστημάτων του νησιού (σε παραλιακές περιοχές) και όχι μόνο. Οι αρμόδιες αρχές βέβαια εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι αληθή.

Οπως επισημαίνεται συγκεκριμένα στο μήνυμα που στάλθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ένας από τους επιχειρηματίες που είχε αποκτήσει επίζηλο ακίνητο σε παραλιακή περιοχή της Μυκόνου «προχώρησε σε εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς και απειλές κατά της ζωής συγκεκριμένων ιδιοκτητών γειτονικών του ακίνητων που δεν ήθελαν να πουλήσουν, ούτε να ενοικιάσουν τα ακίνητα ή τις επιχειρήσεις τους». Συγκλονιστικές αναφορές αποτελούν οι περιπτώσεις κατοίκου της περιοχής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού για να δώσει το μερίδιό της ή άλλης ιδιοκτήτριας ακινήτου την οποία ο ίδιος επιχειρηματίας απειλούσε, αλλά και η περίπτωση συγγενούς πολιτικού που έλαβε έναν φάκελο με… σφαίρες. Ακόμη θύματα άγριου επεισοδίου υπήρξαν ένα ζευγάρι ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή, το οποίο ο ίδιος επιχειρηματίας φέρεται να εξανάγκασε σε συμφωνία μαζί του αφού απείλησε τη γυναίκα με ένα όπλο στο κεφάλι.

Συμβόλαια θανάτου ή ξυλοδαρμού

Σύμφωνα με το ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα, ακόμη 1-2 επιχειρηματίες του νησιού «έχουν θέσει σε ισχύ συμβόλαια θανάτου ή εντολές ξυλοδαρμού για λόγους εκφοβισμού σε βάρος επτά ατόμων. Ανάμεσα σε αυτούς ένας ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος της Μυκόνου, ένας παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας ακόμη αρχαιολόγος (πέρα από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας Μανώλη Ψαρρό που έγινε στόχος εγκληματικής επίθεσης στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη) και ένας δικηγόρος». Παράλληλα υπήρξε καταγγελία ότι «απήχθη εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολούθησαν απειλές σε βάρος του, ώστε να εξασφαλισθεί η «συνεργασία» του».

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα γίνεται λόγος ονομαστικά σε εννιά συνεργάτες και αρωγούς των επιχειρηματιών με την παράνομη δραστηριότητα, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε καίρια πόστα από τα οποία και τους εξυπηρετούσαν. Ανάμεσα σε αυτούς ένας πολεοδόμος με σημαντική θέση για τον οποίο αναφέρεται ότι «ευρισκόμενος σε εντεταλμένη υπηρεσία εκβίαζε μέσα από την υπηρεσία του. […] Στη συνέχεια όλοι μαζί έτρωγαν κι έπιναν στις επιχειρήσεις (σ.σ. των συγκεκριμένων ωφελημένων ιδιωτών) προκαλώντας την κοινή γνώμη». Επιπλέον μνημονεύεται ο ρόλος ενός υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΔΟΕ «που έστελνε κλιμάκια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κάνοντας ελέγχους άλλοτε στημένους και άλλοτε επιλεκτικά, συμμετέχοντας στο καλά στημένο παιχνίδι».

Τέλος, γίνεται λόγος για δικηγόρο στην περιοχή των Κυκλάδων «που κατασκεύαζε πλαστές καταγγελίες προς άλλους επιχειρηματίες (σ.σ. αναφέρονται τα ονόματα οκτώ καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μύκονο) από δήθεν δυσαρεστημένους Μυκονιάτες, δημιουργώντας εχθρικό κλίμα και πόλεμο ανάμεσα στις επιχειρήσεις ιδίου συμφέροντος. Επίσης χρησιμοποιούσε άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (σ.σ. καταγράφονται έξι ονόματα) ώστε να μπλοκάρουν τη λειτουργία άλλων μαγαζιών».