Τοποθέτηση έξι αισθητήρων – ακτίνας εντοπισμού 5 χιλιομέτρων -σε τέσσερα σημεία στο κέντρο της Aθήνας για την ανίχνευση επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν εκρηκτικά προβλέπει το νέο προτεινόμενο σχέδιο θωράκισης της πόλης με antidrone συστήματα και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που μελετά η ΕΛ.ΑΣ. Οι αισθητήρες αυτοί θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, στο κτίριο της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλα κρατικά κτίρια, ενώ το σχετικό έργο είναι συνολικού κόστους 5-6 εκατ. ευρώ.

Οι επιθέσεις

Η ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών για την απόκτηση συστήματος αναχαίτισης ενδεχόμενης επίθεσης με drones έρχεται μετά την καταγραφή περιπτώσεων όπου το ιπτάμενο αυτό μέσο έχει αποτελέσει τον κύριο τρόπο δράσης σε πολύνεκρες επιδρομές και σαμποτάζ στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στις πρόσφατες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο σχέδιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. – που αποκαλύπτει «Το Βήμα» – προβλέπει ακόμη την εγκατάσταση 22 παρόμοιων αισθητήρων για αποφυγή επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη όπου στεγάζονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η αγορά συστημάτων antidrone για την προστασία του Κοινοβουλίου, των κυβερνητικών κτιρίων, του αεροδρομίου στα Σπάτα αλλά και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε προηγούμενο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είχε προβλέψει την ανάγκη προμήθειας αντίστοιχων συστημάτων.

Σύμφωνα με  τον προγενέστερο αυτόν σχεδιασμό (σ.σ.: αφορούσε την προστασία του Κοινοβουλίου και κυβερνητικών κτιρίων αλλά όχι το αεροδρόμιο της Αθήνας), το antidrone σύστημα θα είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταρρίπτει μέχρι και 10 drones έμφορτα με εκρηκτικά. Το συγκεκριμένο σύστημα προστασίας ήταν κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη σταματάει μόνο την καθοδήγηση των ιπτάμενων μέσων επίθεσης, αλλά να τα οδηγεί κιόλας σε ειδικούς χώρους για να απενεργοποιηθούν. Ο σχεδιασμός αυτός, ωστόσο, την περίοδο εκείνη δεν είχε προχωρήσει, καθώς εκφράστηκαν δισταγμοί υπηρεσιακών παραγόντων στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αλλά και τεχνικά ζητήματα που οδήγησαν σε αναβολή της προμήθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε είχαν εκταμιευθεί 2 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Βουλής για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Ομως τα χρήματα τελικά επεστράφησαν στο ταμείο του Κοινοβουλίου.

Ο «συναγερμός»

Ωστόσο, το σήμα του «συναγερμού» ακούστηκε όταν έγινε αντιληπτή η διαρκής ενεργοποίηση drones από μέλη του ISIS με πιο ενδεικτική περίπτωση την επίθεση – στις 5 Οκτωβρίου – στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς, στην Κεντρική Συρία με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων.

Οι πρώτες συνεννοήσεις για την τοποθέτηση antidrone συστημάτων σε κρίσιμες υποδομές έγιναν από αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, στη διάρκεια συνάντησης μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τεχνολογικών Υπηρεσιών Αστυνομικού Ενδιαφέροντος (European Network of Law Enforcement Technology Services – ENLETS). Το δίκτυο δημιουργήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας το 2008 με στόχο τη χρήση νέων τεχνολογιών από τις αστυνομικές υπηρεσίες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στους έλληνες αξιωματικούς παρουσιάστηκαν συστήματα απόκρουσης επίθεσης με drones από δύο αμερικανικές εταιρείες, μία βρετανική και μία νορβηγική. Σημειώνεται ότι από το Ελσίνκι έχουν γίνει προμήθειες συστημάτων αναχαίτισης ρωσικών UAV από την αεράμυνα της Ουκρανίας.