«Τώρα καταλαβαίνω πώς πρέπει να νιώθει ο Τζο Μπάιντεν…». Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας έσπασε την ένταση, επιχειρώντας να χαριτολογήσει, μέσα στο μικρό δωμάτιο του «τεχνολογικού στρατηγείου» των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ κοιτούσε το δάχτυλο του υπευθύνου για τη μετάδοση των θεμάτων να μένει ακίνητο πάνω από το «κουμπί» που θα τα έστελνε σε όλη την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι το συναίσθημα δεν ήταν μόνο δικό του. Δεύτερη ημέρα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και όλοι όσοι ασχολούνταν με τη μετάδοση των θεμάτων ένιωθαν το ίδιο. Θα πάνε όλα καλά; Θα έχουμε καμία τεχνική «περιπέτεια»; Γιατί η αλήθεια είναι ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας πολλοί το κατηγόρησαν στην πορεία των χρόνων για το αν είναι ένα δίκαιο σύστημα. Κανένας όμως ποτέ για το αν είναι ασφαλές. Θυμίζει δε περισσότερο ταινία κατασκοπευτικής δράσης και μεθόδους ασφαλείας του… Λευκού Οίκου ο τρόπος που φυλάσσονται εκεί, τις 3 τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων (που άλλωστε επιλέγονται την ίδια ημέρα πριν μεταδοθούν).

Πατώντας το κουμπί γεμάτος άγχος…

Εκείνος που έμοιαζε να έχει το περισσότερο άγχος τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο είναι το «Νο1» του τεχνολογικού κέντρου των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά το περιστατικό της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης σε βάρος της Τράπεζας Θεμάτων του Λυκείου. Ο ίδιος αρνείται να σχολιάσει τις συνθήκες της καθημερινότητάς του σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων, για ευνόητους λόγους διαρκούσης της διαδικασίας τους. Για τους ίδιους λόγους δε και «Το Βήμα» δεν αναφέρει το όνομα ή τα στοιχεία του. Πρόκειται όμως για το ίδιο άτομο το οποίο το πρωί κάθε εξεταστικής ημέρας πατάει το «κουμπί» για να φύγουν τα θέματα προς τα εξεταστικά κέντρα. Μια κίνηση που γίνεται με πολλή προσοχή. Η ίδια προσοχή διατηρείται και τις υπόλοιπες ώρες όσο ελέγχονται στις οθόνες του συστήματος τα 1.300 εξεταστικά κέντρα (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) του υπουργείου Παιδείας, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα θέματα έφτασαν εγκαίρως σε όλα. Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του τεχνολογικού τομέα των πανελλαδικών εξετάσεων φτάνει στο γραφείο του στις 6 τα ξημερώματα κάθε πρωί πριν από τις εξετάσεις για να προετοιμαστεί για την αναμετάδοσή τους, περίπου 2 ώρες αργότερα.

Το σημείο που στεγάζει τις ομάδες των «λοχαγών» της εξεταστικής μάχης βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, στο τέρμα της αριστερής πτέρυγάς του. Ο χώρος κλείνει με μονωτικές πόρτες, τα παράθυρα γύρω του είναι καλυμμένα με μεταλλικό υλικό, έτσι ώστε το όλο σύμπλεγμα να αποτελεί έναν τέλειο «κλωβό Φαραντέι» που ουσιαστικά μπλοκάρει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν

Ακόμη κι έτσι όμως, όλοι παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στον αστυνομικό που βρίσκεται έξω από τα δωμάτια των πανελλαδικών εξετάσεων πριν μπουν μέσα. Κανείς δεν επιτρέπεται, εφόσον μπει το πρωί των εξετάσεων στο δωμάτιο αυτό, να ξαναβγεί πριν οι εξετάσεις τελειώσουν και βγει ο πρώτος υποψήφιος από τα εξεταστικά κέντρα της χώρας. «Ακόμη και αν είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, εάν μπει εδώ, δεν βγαίνει πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις της ημέρας…» λένε τα μέλη της Επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων. Βέβαια, στον αυστηρό αυτόν κανόνα εξαίρεση αποτέλεσαν συγκεκριμένοι υπουργοί Παιδείας που κατά καιρούς βγήκαν από το δωμάτιο πριν από την ολοκλήρωση των εξετάσεων, αφού μπήκαν κάποιο πρωινό για να τις επιβλέψουν. Το θέμα ωστόσο δεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς όλοι φαίνεται πως σκέφτηκαν πως αν με κάποιον τρόπο πληγεί η μυστικότητα της διαδικασίας, θα είναι εκείνοι οι «ζαβολιάρηδες» υπουργοί, που θα πληρώσουν πρώτοι το τίμημα, ως πολιτικά υπεύθυνοι για την ομαλή συνέχισή της.

Πώς επιλέγονται τα θέματα

Τα μέλη των υποεπιτροπών και θεματοδότες των πανελλαδικών εξετάσεων (φέτος οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας δυσκολεύτηκαν πραγματικά να βρουν εκπαιδευτικούς με διάθεση να συμμετάσχουν στη διαδικασία) μπαίνουν στον ειδικό χώρο του υπουργείου Παιδείας το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας πριν από την κάθε εξεταστική ημερομηνία και βγαίνουν από εκεί το μεσημέρι της επόμενης. Στη διάρκεια αυτών των ωρών, αποσύρονται σε ένα από τα 6 μικρά δωμάτια του χώρου, επιλέγουν τα θέματα των εξετάσεων, μετά μπαίνουν στο κεντρικό δωμάτιο διαβουλεύσεων όπου βρίσκονται ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής και τα μέλη της και τα θέματα ελέγχονται για λάθη, προβλήματα ή άλλα. Στο στάδιο αυτό έχουν σταματήσει πολλά «λάθη», καθώς προβλήματα διαπιστώνονται στην επιλογή των θεμάτων ή αλλάζουν. Κάτι που απείλησε να συμβεί και φέτος στο θέμα που επέλεξαν τα μέλη της Επιτροπής με τον νεοφεμινισμό όταν ένα από τα ερωτήματα που επελέγη για να τεθεί τελικά μετά από συζήτηση απεδείχθη λάθος και άλλαξε την τελευταία στιγμή. Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων είναι φέτος επιτυχημένη πανεπιστημιακός από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

«Το πατήσαμε το κουμπί, εντάξει;» ρωτούσε με αγωνία τις προηγούμενες ημέρες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου για να ελέγξει την αποστολή των θεμάτων της προτελευταίας ημέρας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που ολοκληρώνονται αύριο Δευτέρα για την κατηγορία των Γενικών Λυκείων. Και η διαδικασία συνεχίζεται…