«Το κλίμα είναι καλύτερο σε σύγκριση με αυτό πριν από 200 χρόνια» φέρεται να λέει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας Εντ Βέιζι σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής τουΒρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, όπως αναφέρει νέο δημοσίευμα των «Financial Times» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εφημερίδα δημοσίευσε νέο εκτενές ρεπορτάζ της περί «κρυφών» συναντήσεων Μητσοτάκη – Οσμπορν, περιγράφοντας μάλιστα μια εξ αυτών σε πολυτελή σουίτα ενός λονδρέζικου ξενοδοχείου, στην οποία και οι δυο άνδρες αναζήτησαν μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσκαλέσει τον Τζορτζ Οσμπορν, πρώην πολιτικό των Συντηρητικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, για να διερευνήσει μια συμφωνία για να τερματιστεί μια από τις πιο πικρές πολιτικές και πολιτιστικές διαμάχες στον κόσμο: η διαμάχη για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών» αναφέρει το δημοσίευμα. Μάλιστα στο ίδιο κείμενο, αφού περιγράφονται οι λεπτομέρειες των συζητήσεων που έγιναν στη συγκεκριμένη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου άκουσε με προσοχή τον έλληνα πρωθυπουργό, βλέποντας έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί.
Δεν τον γνώριζε
Η εφημερίδα μάλιστα τονίζει ότι ο Οσμπορν δεν γνώριζε τον Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στην οποία ωστόσο,«τα βρήκαν πολύ καλά. Ο Οσμπορν βλέπει τον έλληνα πρωθυπουργό ως έναν αποτελεσματικό τεχνοκράτη, λέγοντας αστειευόμενος σε συναδέλφους του ότι ο αγγλόφιλος Μητσοτάκης ήταν «ο Ρίσι Σούνακ της Ελλάδας«» αναφέρει το κείμενο. Πάντως, η πρόταση του Οσμπορν στηρίζεται και πάλι στην ιδέα μιας σειράς από δανειακές συμφωνίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι οποίες θα οικοδομήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών. Είναι γνωστό βέβαια ότι η Ελλάδα δεν δέχεται ένα «δάνειο» αυτού που θεωρείται ελληνική ιδιοκτησία, ενώ το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται ότι θα συμφωνούσε στην επιστροφή του ενός τρίτου ή και περισσότερων Γλυπτών για κάποια χρόνια μόνο με τη μορφή του δανεισμού. Αλλωστε, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχου δανεισμού προς τη Ρωσία.