Σε μία περίοδο που το πολιτικό κλίμα είναι ήδη φορτισμένο λόγω των ανοιχτών ερευνών σε κοινοβουλευτικό και δικαστικό επίπεδο για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ανοίγει η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου – του τέταρτου κατά σειρά στα χρονικά της μεταπολίτευσης – ενώπιον του οποίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δικάζονται πρόσωπα που έχουν διατελέσει υπουργοί για πράξεις που φέρονται να έχουν διαπράξει και εμπίπτουν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ως πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, το πρωί της Δευτέρας θα κηρύξει την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας καλώντας να λάβουν τις θέσεις τους στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Το σκεπτικό της παραπομπής

Η υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται με αφορμή την πολύκροτη δικογραφία της Novartis και τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης αναφορικά με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, αλλά οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα κατέληξαν στην κρίση ότι δεν στοιχειοθετείται καμία απολύτως αξιόποινη πράξη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και την τότε εισαγγελέα διαφθοράς που να συνδέεται με την κύρια υπόθεση της Novartis, η οποία πλέον δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο που θα κριθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με βάση το ίδιο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, παραπέμπεται να δικαστεί ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως φυσική αυτουργό πράξης τη μέχρι πρότινος εισαγγελέα διαφθοράς, αντεισαγγελέα εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Η πράξη αυτή αφορά το ότι η αρμόδια εισαγγελέας δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή τον φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που είχαν υποβάλει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς βουλευτές του ΠαΣοΚ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να μην κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην πράξη αυτή μάλιστα η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να οδηγήθηκε λόγω της επιρροής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στην ΕΥΠ.

Οι παρεμβάσεις σε εισαγγελείς

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει επιπλέον και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που αφορά σε παρεμβάσεις που του αποδίδονται σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ανοιχτούς φακέλους με υποθέσεις πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, φέρεται να παρενέβη στο έργο της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία χειριζόταν δικογραφία με κεντρικό πρόσωπο τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός φέρεται να υπέδειξε στην πρώην συνάδελφό του πώς να χειριστεί την «καυτή» αυτή δικογραφία ζητώντας της να επιστρέψει τον φάκελο στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, για να κάνει και εκείνη Χριστούγεννα με την οικογένειά της, όπως χαρακτηριστικά έχει πει σε καταθέσεις της η Γεωργία Τσατάνη. Η πρώην εισαγγελέας μάλιστα θα βρεθεί απέναντι από τον άλλοτε προϊστάμενό της, καθώς θα δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας διεκδικώντας την τιμωρία του.

Την ίδια τακτική, δηλαδή της παρέμβασης στο δικαιοδοτικό της έργο, «χρεώνει» το παραπεμπτικό βούλευμα στον Δ. Παπαγγελόπουλο ότι άσκησε και στην τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία διενεργούσε την έρευνα για την υπόθεση της Novartis, απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή.

Σε απάντηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι δεν είναι αυτής της σχολής, διατύπωσε σε βάρος της τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Σε ανάλογες παρεμβάσεις, και μάλιστα για περισσότερες από μία υποθέσεις, φέρεται να είχε προχωρήσει ο Δ. Παπαγγελόπουλος και στον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου, την περίοδο που εκείνος ήταν επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι δικαστές σε επίσκεψη του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, «που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και σε ερώτησή του αν διενεργεί σε βάρος του δημοσιογράφου των «ΝΕΩΝ» Γιώργου Παπαχρήστου έλεγχο, ενώ ο άνω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο, του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι» υπονοώντας να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, αν και δεν υπήρχαν». Παράλληλα φέρεται να παρενέβη και σε ανοιχτές υποθέσεις που χειριζόταν ο συγκεκριμένος εισαγγελέας για τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο, καθώς και για τον Μιχάλη Σάλλα.

Τα προσωπα που ειναι στον κατάλογο  – Πολιτικοί και εισαγγελείς ανάμεσα στους μάρτυρες που θα καταθέσουν

Οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου προμηνύονται, όπως λένε όσοι γνωρίζουν το υλικό της δικογραφίας, θυελλώδεις, ενώ από το βήμα του μάρτυρα θα περάσουν μέσα στους επόμενους μήνες πολιτικοί και εισαγγελείς εισφέροντας ο καθένας τα δικά του στοιχεία, που στο τέλος της διαδικασίας θα κληθούν να αξιολογήσουν οι ανώτατοι δικαστές γράφοντας με την απόφασή τους τον επίλογο αυτού του Ειδικού Δικαστηρίου.

Με βάση τον κατάλογο που έχει ήδη συνταχθεί έχουν κληθεί να καταθέσουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι μαζί με τον Βασ. Κεγκέρογλου είχαν καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με παρέμβαση του οποίου είχε ξεκινήσει η έρευνα για τη Νοvartis και ήταν η «κεφαλή» του υπουργείου και επί των ημερών του κ. Παπαγγελόπουλου, οι εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου και Παναγιώτης Αθανασίου, που κατά το βούλευμα δέχθηκαν παρεμβάσεις στο έργο τους από τον κατηγορούμενο, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε διατελέσει επόπτης του έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς, και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Επίσης, μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνούνται ότι έχουν διαπράξει τα αδικήματα που τους οδήγησαν στο εδώλιο και ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη τους για να αποδείξουν την αθωότητά τους στο ακροατήριο, έχουν κληθεί ως μάρτυρες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, καθώς και ο εκδότης-δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.