Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης COVID-19 στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν έκπληξη. Το περιμέναμε. Οταν θα διαβάζετε αυτό το κείμενο, δεν αποκλείεται να έχουν προκύψει και άλλα. Το είδαμε να συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, και πιο πρόσφατα στην Αυστρία, στην Κροατία, στην Ελβετία. Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας δεν υπάρχουν στεγανά και οι ιοί ταξιδεύουν. Καθώς η επιδημία εξαπλώνεται, ο νέος κορωνoϊός επιβεβαιώνει καθημερινά την ικανότητά του να μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμα και πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, δηλαδή κατά τον χρόνο επώασης, κάτι που δυσχεραίνει πιο πολύ τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων. Επιβεβαιώνει επίσης το ότι η πλειονότητα των περιστατικών (άνω του 80%) εντός και εκτός Κίνας είναι με ήπιες κλινικές εκδηλώσεις, ενώ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές – ή και να καταλήξουν – έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Και μολονότι καινούργια δεδομένα προκύπτουν συνεχώς για τα επιδημιολογικά και ιολογικά χαρακτηριστικά του, ο ιός παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος, άρα και απρόβλεπτος.
Κι αν αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου; Αν ο ιός μεταλλαχθεί; Αν υπάρξει τελικά πανδημία; Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε; Τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες είναι πολλά και επιτακτικά. Το εύκολο είναι να πανικοβληθούμε. Να τρέξουμε στα φαρμακεία για αντιβιοτικά και αντι-ιικά (τα οποία, σημειωτέον, δεν έχουν δράση έναντι του νέου ιού) ή να αδειάσουμε τα ράφια των σουπερμάρκετ. Αυτή είναι η αντίδραση την οποία υπαγορεύει το θυμικό – η εύλογη ανησυχία και η αγωνία -, αλλά δεν θα οδηγήσει σε λύση του προβλήματος. Τουναντίον.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών, να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές, να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να αποτραπεί η εγχώρια μετάδοση του ιού στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να γίνει και σε συλλογικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις κρατικές δομές, ώστε να επιτευχθεί επιβράδυνση στην εξάπλωση της νέας επιδημίας. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, με έκτακτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών τους, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι με τη δυναμική που έχει ο νέος κορωνοϊός, πιθανότατα ήρθε για να μείνει, σε αντίθεση με την προηγούμενη εμπειρία από τον γενετικά συγγενή του SARS-CoV. Το καλό σενάριο θα είναι να παρουσιάζει ολοένα και πιο μικρή παθογονικότητα και θνητότητα και να έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο για τα επόμενα ενδημικά κύματα. Γιατί ακόμη κι αν υπάρξει πανδημία, ο ιός θα εξαπλώνεται κατά κύματα, μολύνοντας τους ανθρώπους στον πλανήτη σε διαφορετικές φάσεις, όχι όλους ταυτοχρόνως. Και ας σκεφτούμε το μέλλον. Μπορεί η «περιπέτεια» του COVID-19 κάποια στιγμή να τελειώσει, όπως όλοι ευχόμαστε, όμως τέτοιες επιδημίες δεν θα είναι σπάνιες στο εξής – οι παράπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης είναι καταλυτικοί παράγοντες και γι’ αυτό.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω