Μία ακόμα πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Κάπα Research και αποτελεί ένα «crash test» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αποτυπώνει το χάσμα σκέψης που χωρίζει την ελληνική κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% των εμβολιασμένων δηλώνει ανησυχία στην περίπτωση που κολλήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους από τον κορωνοϊό, όμως στους κύκλους των μη εμβολιασμένων το ποσοστό πέφτει στο 31%.
Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν τη φυσική νόσηση (69%) από το να… τσιμπηθούν, εκτιμώντας στην πλειονότητά τους ότι τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά και παράλληλα αντιδρώντας στην πίεση που ασκείται. Ωστόσο νέα μελέτη από τη Ισραήλ που εξέτασε την υγεία σχεδόν 1,7 εκατ. πολιτών που είχαν εμβολιαστεί και περισσότερων από 233.000 που είχαν νοσήσει από τον πανδημικό ιό καταρρίπτει το επιχείρημα ότι η φυσική νόσηση είναι ασφαλέστερη.
Αναλυτικότερα και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής στην καρδιά, διόγκωσης των λεμφαδένων και έρπη. Από την άλλη, η λοίμωξη COVID-19 αυξάνει έξι φορές περισσότερο από το εμβόλιο τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας. Αντίστοιχα, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για θρομβώσεις, έμφραγμα και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις. Τα ευρήματα που προκαλούν ενδιαφέρον όμως δεν σταματούν εδώ: Ορισμένοι αρνητές καταλογίζουν στους πολίτες που εμβολιάστηκαν ότι έπεσαν θύματα φόβου, παραπληροφόρησης και συμφερόντων χαρτογραφώντας την απόσταση που χωρίζει τις δύο «σχολές» σκέψης. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι, ανεξαρτήτως εάν επισκέφθηκαν το εμβολιαστικό κέντρο ή όχι, συμφωνούν – σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα – ότι θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικό ρυθμό ζωής το 2022 (28%) ή ύστερα από δύο-τρία χρόνια (38%), αν και διαφωνούν ριζικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.