Ενα διαφορετικό περιβάλλον διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κινητικότητα να αυξάνεται με φόντο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, η μεταφορά των σιτηρών, αλλά και η ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργούν νέα δεδομένα και επιβάλλουν νέες ισορροπίες. Η κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, αλλά και η Ελλάδα, διατηρώντας έστω αμετακίνητη τη θέση της στο Κυπριακό, συνδέεται άμεσα με τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τη Δευτέρα την πρώτη του επίσκεψη στη Λευκωσία, ανακοινώνοντας από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών. Η πρώτη συνάντηση αναμένεται 11-12 Οκτωβρίου στη Ρόδο, για συμβολικούς λόγους, με την Κύπρο να αναλαμβάνει και το κόστος αναδάσωσης. Αθήνα και Λευκωσία ένιωσαν την ανάγκη να στείλουν και μήνυμα ότι δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, επαναβεβαιώνοντας την κοινή γραμμή στα γεωπολιτικά ζητήματα και τον απόλυτο συντονισμό τους στα διεθνή φόρα.

3-4 Σεπτεμβρίου η τριμερής

Ιδιαίτερης σημασίας και η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που αναμένεται να γίνει στις 3-4 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία. Η ανακοίνωση έγινε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ενημέρωνε ότι τις συγκεκριμένες ημέρες θα βρεθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη ότι η συνάντηση θα γίνει πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μία συνάντηση που είχε αναβληθεί λόγω της ασθένειας Νετανιάχου και συνδέεται άμεσα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής.

Ενώ στη Νέα Υόρκη η ατζέντα τόσο για τον Πρωθυπουργό όσο και για τον κύπριο Πρόεδρο αναμένεται να έχει μεγάλη διπλωματική βαρύτητα. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρίσκονται και οι δύο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά και τη διμερή τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με το περιβάλλον να ευνοεί συναντήσεις. Το «παρών» στις ΗΠΑ θα δώσουν επίσης οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν συναντηθεί ακόμα και πριν τη Γενική Συνέλευση.

Τον Νοέμβριο προγραμματίζεται να γίνει άλλωστε και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει ξεκινήσει και ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών με αναβάθμιση των διερευνητικών. Με τη δική της θέση στο τραπέζι των συνομιλιών Άγκυρας – Αθήνας να παίρνει σύμφωνα με πληροφορίες και η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι τα ευρωτουρκικά συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό, δείχνοντας το θέμα της κατοχής και ως ένα βασικό ζήτημα που επηρεάζει και τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ αναμένεται και η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ – Γκουτέρες. Οι θέσεις ψευδοκράτους και Άγκυρας στο Κυπριακό εξακολουθούν να παραμένουν σε διχοτομικές λύσεις, επιχειρώντας νέα τετελεσμένα δείχνοντας ότι το αδιέξοδο είναι σχεδόν αδύνατον να σπάσει. Ιδιαίτερης σημασίας για την Αθήνα και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδευόμενου από Δένδια και Γεραπετρίτη, την Πέμπτη στην Αίγυπτο. Αθήνα και Κάιρο επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία τους και ανακοίνωσαν την απόφασή τους για σύσταση Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας που θα συνεδριάσει τους πρώτους μήνες του 2024. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εμμένουν στον ρόλο των δύο χωρών ως παράγοντες σταθερότητας, στρέφουν το βλέμμα στην ενεργειακή συνεργασία και διαμηνύουν ότι οι δεσμοί Αθήνας – Καΐρου δεν ετεροπροσδιορίζονται. Με την Αθήνα να επιχειρεί να εδραιώσει και τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και της εξομάλυνσης των σχέσεων που ευνοούν και οι ΗΠΑ, απαιτώντας σταθερότητα στην περιοχή, προχωρούν και οι σχέσεις Τουρκίας με Αίγυπτο και Ισραήλ. Με τον τούρκο πρόεδρο να είναι σε αναμονή μιας επίσκεψης Σίσι, αλλά και Νετανιάχου όταν καταστεί δυνατόν αυτές να προσδιοριστούν.