Το μεσημέρι της Πέμπτης το κλίμα στις τάξεις των κατάκοπων επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη εξέπεμπε αισιοδοξία. Τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έδειχναν ότι είχαν κατατεθεί περί τις 6.000 υποψηφιότητες για τους 4.000 συνέδρους και άλλες 4.000 υποψηφιότητες για τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι ο στόχος της συμμετοχής, η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί περί τις 100.000, είναι εφικτός. Το σημαντικό στοιχείο και κίνητρο για συμμετοχή στις σημερινές κάλπες είναι το όνομα του κόμματος. Τελικά αποφασίστηκε η επιλογή να γίνει ανάμεσα σε δύο ονόματα. Είτε «ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής» με σύμβολο τον πράσινο ήλιο είτε «Κίνημα Αλλαγής» με σύμβολο το υπάρχον.
Η επιστροφή
Το προηγούμενο διάστημα έπεσαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι, μετρήθηκαν, αλλά τελικά επιλέχθηκε να τεθεί στα μέλη του κόμματος το πιο ασφαλές δίλημμα. Κίνημα Αλλαγής ή επιστροφή του ΠαΣοΚ και των συμβόλων του, σε πρώτο πλάνο, χωρίς όμως να ακυρώνεται η πορεία που ξεκίνησε, το 2017, η Φώφη Γεννηματά. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος. Το μητρώο πάντως θα είναι ανοιχτό, δηλαδή όποιος επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος του κόμματος και να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία.
Το συνέδριο
Το συνέδριο αποτελεί τον επόμενο σημαντικό οργανωτικό σταθμό. Μέσα από τις εργασίες του, εκτός των άλλων, αναμένεται να ξεπηδήσει το νέο κόμμα που ευαγγελίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, «το ανοιχτό κόμμα που διαβουλεύεται με την κοινωνία». Η ολοκλήρωση της νέας οργανωτικής δομής έχει μεγάλη σημασία καθώς σε αυτή τη μεταβατική φάση δεν υπάρχει κάποιο σταθερό σχήμα λήψης αποφάσεων και χάραξης στρατηγικής ενώ τα όργανα του κόμματος, που αποτυπώνουν τους συσχετισμούς της προηγούμενης περιόδου, έχουν αδρανοποιηθεί μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας. Από τους προσεκτικούς παρατηρητές, επίσης, δεν διέφυγε το ότι η εγκύκλιος για τη σημερινή διαδικασία έφερε την υπογραφή του Απόστολου Πάνα, επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, που όμως δεν συγκροτήθηκε ποτέ, και όχι του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη. Για όσους διαβάζουν τις, υπό διαμόρφωση, νέες εσωκομματικές ισορροπίες, κάποιες ψηφοφορίες στο συνέδριο θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.