Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την οποία έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ακρίβειας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να αναδείξει κατ’ αρχάς τη διεθνή συνθήκη βάσει της οποίας διαμορφώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων και οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, έναντι του κύματος των ανατιμήσεων, κατά κύριο λόγο στο πεδίο της ενέργειας. Κεντρική θέση ανάμεσα στα όσα θα τονίσει ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο ανήλθε στο 2,8% και ήταν ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αισθητά οφέλη «για όλους»

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης κατά το προσεχές διάστημα θα είναι η καλλιέργεια της αίσθησης ότι η καταγραφόμενη ανάπτυξη θα έχει αισθητά οφέλη για μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, και με αυτόν τον γνώμονα σχεδιάζεται και η επικοινωνιακή στρατηγική των επόμενων εβδομάδων. Κυρίαρχο μήνυμα στη Βουλή, στις δημόσιες τοποθετήσεις, στο συνέδριο της ΝΔ του Δεκεμβρίου κ.α., θα είναι το «Για όλους», και αυτό θα συνοδεύεται από στοιχεία για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη ασθενέστερων ομάδων κ.ά., τα οποία θα επικαλείται η κυβέρνηση.

Ειδικότερα στο θέμα της ανεργίας αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία παρουσιάζεται μείωση στο επίπεδο του 13% τον Σεπτέμβριο από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020 και 13,9% τον Αύγουστο του 2021. Σε απόλυτους αριθμούς, το σύνολο των ανέργων τον Σεπτέμβριο ήταν 609.501, μειωμένων κατά 169.335 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2020 (ποσοστό μείωσης 21,7%) και κατά 45.571 σε σχέση με τον Αύγουστο 2021 (ποσοστό 7%). Αντίστοιχα, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το ίδιο διάστημα έφτασε στους 4.081.787, έχοντας αυξηθεί κατά 140.839 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 (ποσοστό 3,6%).