Την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 29 και 30 Ιουνίου, αναμένεται να διεξαχθεί στη Μαδρίτη μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά το 1990. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «ανατίναξε» όλη τη μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Με δεδομένο δε ότι η Συμμαχία πρόκειται να υιοθετήσει το νέο Στρατηγικό της Δόγμα με το βλέμμα στο 2030, το περιεχόμενό του αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον. Παράλληλα, το ζήτημα που εφόσον όλα κυλούσαν ομαλά θα συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας θα ήταν η πρόσκληση ένταξης στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε όμως άλλα σχέδια.
Δεν είναι μόνο η «νάρκη» που έβαλε στις προσκλήσεις προς Στοκχόλμη και Ελσίνκι, απαιτώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων που εκκινούν από την έκδοση Κούρδων και γκιουλενιστών ως την άρση εμπάργκο όπλων. Οι διαρροές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης του τούρκου προέδρου να εγείρει μέσα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και ενδεχομένως σύνδεσης αυτού με την ελληνική κυριαρχία επί αυτών σήμανε, όπως ήταν αναμενόμενο, συναγερμό στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διευρυμένη σύσκεψη επί του θέματος και με σκοπό την προετοιμασία εν όψει Μαδρίτης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, ώστε ο Πρωθυπουργός να εξετάσει κάθε σενάριο μίας νέας επίθεσης του κ. Ερντογάν με την οποία θα αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία μίας συμμάχου χώρας.
Πεδία Βολής: Κίνηση εκτόνωσης
ή ελιγμός της Αγκυρας;
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατεβλήθη μία έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και να γίνουν ορισμένες κινήσεις μείωσης της έντασης στο στρατιωτικό σκέλος. Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνίστησαν τα δύο υπουργεία Αμυνας και οι κ.κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος (που βρισκόταν σε άμεσο συντονισμό με τον Πρωθυπουργό) και Χουλουσί Ακάρ και κομβικά στελέχη των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Φαίνεται δε ότι η παρέμβαση της αμερικανικής πλευράς υπήρξε ισχυρή. Ηδη μάλιστα από την προηγούμενη Κυριακή «Το Βήμα» είχε παρουσιάσει τον πυρήνα της προσπάθειας που εστιαζόταν γύρω από τις προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο παράτυπων/παράνομων ΝΟΤΑΜs – μία πρακτική που έχει υιοθετήσει ήδη από το 2015 – δεσμεύοντας δύο περιοχές στο Αιγαίο για όλο τον χρόνο (πλην Σαββάτου, Κυριακής και αργιών) ως απάντηση (υπό μορφή αμοιβαιότητας, όπως η ίδια επιμένει) στη δέσμευση από την ελληνική πλευρά Πεδίων Βολής (κυρίως της Ψαθούρας και της Ανδρου) για όλο τον χρόνο. Η Αγκυρα θεωρεί, κατά μία – μειοψηφική στην ελληνική πλευρά – άποψη δικαίως με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, ότι η Αθήνα «κλείνει» αυτές τις περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρά τα συμφωνηθέντα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Τουρκία προχώρησε πριν από μερικές ημέρες στην απόσυρση των NOTAMs για την περίοδο 18 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου, για την περίοδο δηλαδή που προβλέπουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του γνωστού Μνημονίου. Στο σύνολό τους βέβαια οι αγγελίες αυτές παραμένουν παράνομες/παράτυπες, αλλά εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ηρεμήσει λίγο την κατάσταση – όχι όμως και να την κρύψει κάτω από το χαλί.