Σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον από εκείνο των προηγούμενων ετών και με αναβαθμισμένη ατζέντα συνομιλιών βρίσκεται από χθες (13/11) και μέχρι σήμερα στο Βερολίνο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ελληνική πλευρά, κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς είναι το πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και η προσαρμογή του στις νέες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Υπό αυτό το πρίσμα, το ελληνικό αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες για το υπερβολικό έλλειμμα αναμένεται ότι θα τεθεί εμφατικά, όπως και το αντίστοιχο για την ενίσχυση των πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η ευρω-άμυνα

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, η συζήτηση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Οι πολεμικές αναφλέξεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα η οποία αρχίζει να προβάλλει εν όψει των αμερικανικών εκλογών, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναθερμάνει τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση στον τομέα της άμυνας και με ορίζοντα την προσεχή άνοιξη να επαναφέρει με νέους όρους το ζήτημα της δημιουργίας του ευρωστρατού. Εφόσον αυτά εξελιχθούν έτσι, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για τις αμυντικές δαπάνες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ως προς αυτά, αφενός, το θετικό κλίμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ecofin, αλλά κυρίως τη σημαντική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Global Boardroom των «Financial Times». Εκεί υπογράμμισε μεταξύ άλλων και δίχως περιστροφές: «Είτε η Ευρώπη θα ενεργήσει από κοινού και θα γίνει μια βαθύτερη ένωση, μια ένωση ικανή να εκφράσει μια εξωτερική πολιτική και μια αμυντική πολιτική, ανεξάρτητα από όλες τις οικονομικές πολιτικές, ή φοβάμαι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επιβιώσει σαν κάτι περισσότερο από μια ενιαία αγορά».

Ο «πράσινος διάδρομος»

Πέραν αυτών, οι συζητήσεις Μητσοτάκη – Σολτς κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 14 Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα περιλάβουν θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και τη δημιουργία του λεγόμενου «πράσινου ηλεκτρικού διαδρόμου» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Πρόκειται για το σχέδιο διασύνδεσης, με σκοπό την εξαγωγή πράσινης ενέργειας η οποία θα παράγεται από ελληνικές ΑΠΕ, προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.