Διεργασίες στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματικού, πολιτικού και εκλογικού «μετώπου». Τα διεθνή παραδείγματα του Μελανσόν στη Γαλλία ή του Πέτρο στην Κολομβία και του Λούλα στη Βραζιλία, παρά τις ιδιομορφίες και τις αντιφάσεις τους, αποτελούν μια βάση εκκίνησης για τη συσπείρωση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς στην οποία προσβλέπει η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), η οποία προχώρησε στην επανίδρυση και ανασυγκρότησή της προσθέτοντας στην ονομασία της τις λέξεις Ανυπότακτη Αριστερά – κατά το Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

Χωρίς τον Λαφαζάνη και με νέους στόχους

Το κόμμα που προήλθε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 λόγω της μνημονιακής στροφής του επιχειρεί να αποτελέσει τη νέα αφετηρία για την «υπέρβαση του κατακερματισμού και της αδράνειας» μέσα από τη διαμόρφωση ενός μπλοκ δυνάμεων «με συμφωνημένο κοινό πρόγραμμα, χωρίς αποκλεισμούς και κατασκευασμένους διαχωρισμούς» και με κορμό «τα άμεσα ζητήματα επιβίωσης των λαϊκών τάξεων». Χωρίς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μετά την εκλογική συντριβή του κόμματος το 2019 (έλαβε μόλις 0,28% από 2,86% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) παραιτήθηκε από την ηγεσία του και πλέον ακολουθεί τον δικό του δρόμο ως επικεφαλής του φιλορωσικού Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης (ΔΗΚΕΑ), η ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά φιλοδοξεί να ανασυνταχθεί και να διευρυνθεί με στόχο να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους του «νεοφιλελευθεροποιημένου ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον αποκαλούν, κατηγορώντας τον ότι «δεν μπορεί και δεν θέλει να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια και έτσι να διατηρείται η ηγεμονία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό».

Πεδίο σύγκλισης με τον Βαρουφάκη

Στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πήραν μέρος 600 αντιπρόσωποι, εκ των οποίων οι 360 ήταν κάτω από 30 ετών. Από τους 25 βουλευτές που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί τον Αύγουστο του 2015 σχηματίζοντας την ΚΟ της ΛΑΕ, συμμετείχαν οι 15 καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ενώ μεταξύ των δυνάμεων που έστειλαν εκπροσώπους τους και απηύθυναν χαιρετισμό ήταν και το ΜέΡΑ25, το οποίο έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την ανάγκη προεκλογικών συνεργασιών σε προγραμματική βάση. Στην κατεύθυνση αυτή στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζονται ανοιχτοί σε διάλογο στην κατεύθυνση των συμπράξεων και με εκλογικό ορίζοντα με τις δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς με την οποία υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. «Υπάρχει πεδίο σύγκλισης. Οι διαχωριστικές γραμμές μας δεν είναι τόσο έντονες» σχολιάζουν στελέχη του.

Στη Συνδιάσκεψη εκπροσωπήθηκαν ακόμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Αριστερή Ανασύνθεση και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ δεν συμμετείχε το ΚΚΕ, το οποίο αν και συμπεριλαμβάνεται στις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται το κάλεσμα ενότητας της ΛΑΕ, δεν θα ανταποκριθεί όπως έχει καταστήσει σαφές και σε ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν, καθώς τις θεωρεί «ευκαιριακές» που κινούνται στα «όρια του συστήματος» και καλλιεργούν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν συμπόρευση της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά με το ΜέΡΑ25 και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αρκεί για να καταστήσει εξαιρετικά πιθανή την είσοδό τους στη Βουλή στις επικείμενες εκλογές της απλής αναλογικής.

Δυαδικό σχήμα ηγεσίας με Στρατούλη και Τσίχλη

Στο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε από ανένταχτους, διανοούμενους, αιρετούς αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστές, μέλη κοινωνικών κινημάτων και φορέων, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, συμμετέχουν μεταξύ των άλλων και η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, ο πρώην βουλευτής και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας, ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής κ.ά. Γραμματείς του κόμματος αναδείχθηκαν ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ιδρυτικά στελέχη της ΛΑΕ αλλά και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου με καταβολές από το ΚΚΕ, και ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, η 36χρονη Μαριάννα Τσίχλη, νομικός, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Αττική. Το δυαδικό σχήμα ηγεσίας παραπέμπει στο παράδειγμα του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) αλλά και στο HDP, το αριστερό Κουρδικό κόμμα της Τουρκίας, όπου συμπροεδρεύουν ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Στην Πολιτική Γραμματεία συγκαταλέγονται οι: Στάθης Λεουτσάκος, πρώην βουλευτής, Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος ΔΣ του ΔΣΑ, Κώστας Ησυχος, πρώην υπουργός και βουλευτής, Νίκος Σακούτης, εκπαιδευτικός, πρώην μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Δέσποινα Σπανού, νομικός, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος, Στρατής Γεωργούλας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως ανένταχτος, Βαγγέλης Καλιντεράκης, από το κίνημα της νεολαίας, Θωμάς Κώτσιας, πρώην βουλευτής, ως ανένταχτος, Μάνια Μπαρσέφσκι, νομικός, ως ανένταχτη, και Βασιλική Αθανασοπούλου, νομικός.

Η επανεμφάνιση του Αλαβάνου

Μεταξύ εκείνων που απέστειλαν χαιρετισμό στη συνδιάσκεψη ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη σύγκλισης «ευρύτατων και διαφορετικών αριστερών, εργατικών, οικολογικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών, νεανικών δυνάμεων σε ένα εμπνευσμένο κοινό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση, την απελευθέρωση από τις ξένες κυρίαρχες δυνάμεις, την αποκατάσταση του ηθικού και της ελπίδας της κοινωνίας».

Η συγκρότηση ενός μπλοκ από όλη την Αριστερά (εκτός ΣΥΡΙΖΑ)

Στις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν προκρίνεται η «κοινωνική και πολιτική ενότητα των εργαζόμενων τάξεων» και σε αυτό το πλαίσιο στη ΛΑΕ θεωρούν ότι «απαιτείται ένα άλμα για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς». «Οσες από τις δυνάμεις αυτές αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συσπείρωσης δυνάμεων, της μαζικής απεύθυνσης και τα χαρακτηριστικά της περιόδου, πρέπει να συγκροτήσουν ένα μπλοκ δυνάμεων» υπογραμμίζουν. Και σημειώνουν ότι ένα τέτοιο πολιτικό μπλοκ θα πρέπει να απευθυνθεί στην (πέραν του ΣΥΡΙΖΑ) Αριστερά στο σύνολό της, χωρίς εξαιρέσεις, για να δοθούν από κοινού οι πολιτικές μάχες, να κατατεθεί πρόταση εκλογικής συνεργασίας στη βάση προγραμματικών αξόνων, με πλήρη πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική αυτοτέλεια κάθε δύναμης. «Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος καθιστά πιο αναγκαία την ύπαρξη πολιτικού υποκειμένου με τη μορφή ευρύτατου αριστερού κινηματικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου, ως δύναμης συνοχής, πολιτικού προσανατολισμού και διεξόδου» τόνισε ο κ. Στρατούλης. «Τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι όπου έγιναν προσπάθειες συσπείρωσης δυνάμεων και αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων του λαού, παρά τις αντιφάσεις τους, κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε πλατιά τμήματα των λαϊκών μαζών» διαπιστώνουν στη ΛΑΕ, συμπληρώνοντας πως «αντίθετα, όπου η Αριστερά ενέμεινε στη λογική του κατακερματισμού, είχε ως αποτέλεσμα την αποδιάρθρωση και την αδυναμία να συνεισφέρει αποτελεσματικά στο κοινωνικό κίνημα» όπως ανέφερε η κυρία Τσίχλη.