Εντός των επόμενων εβδομάδων η Pfizer – όπως ανακοίνωσε – ξεκινά κλινικές δοκιμές για την εφαρμογή του εμβολίου της έναντι της COVID-19 σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Πίσω στη χώρα μας, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «αγοράζουν» πολύτιμο χρόνο ελέγχοντας διεξοδικά όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, αρνούμενα να προχωρήσουν σε μια βεβιασμένη απόφαση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών, εντούτοις εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εμβόλιο σε εφήβους στο μέλλον.

Την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, επέμεινε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σχετική εισήγηση για τους εφήβους θα… καθυστερήσει.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής έχουν σκύψει… σε δεδομένα που αφορούν σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα, με έμφαση στην ασφάλειά τους.

Ενα ακόμα στοιχείο που θα συνυπολογιστεί όσο οι εβδομάδες περνούν είναι το ύψος του τείχους ανοσίας με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία» αποκλειστικά των ενηλίκων, αξιολογώντας εάν είναι επαρκές ή ανεπαρκές να αναχαιτίσει ένα τέταρτο πιθανό κύμα.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Γεώργιου Π. Χρούσου για το θέμα αυτό, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει: «Οσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο επιφυλακτικός είμαι. Και στην Αμερική υπάρχουν αντίθετες φωνές, εκφράζεται δηλαδή επιφυλακτικότητα και από στελέχη του υγειονομικού προσωπικού εκεί. Αντίθετα, στα ευάλωτα παιδιά, λόγω υποκείμενων νοσημάτων, το όφελος του εμβολιασμού είναι μεγάλο».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) συνέστησε να εμβολιάζονται μόνο οι έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας (παχυσαρκία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις,  καρδιολογικά προβλήματα και σακχαρώδη διαβήτη) που τα καθιστούν ευάλωτα σε επιπλοκές έπειτα από λοίμωξη COVID-19.

Η γερμανική κυβέρνηση όμως, ήδη από την 7η Ιουνίου, έχει καταργήσει τη σειρά προτεραιότητας, επιτρέποντας σε όλους,  από την ηλικία των 12 ετών, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.