Ιδιαίτερα επικριτικό εμφανίστηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του κ. Θάνου Πλεύρη για το Αουσβιτς, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την υπουργοποίησή του.

«Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: «Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Αουσβιτς. Που λέει «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Οτι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Αουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι «θέλω να εξοντώσω κάποιον;»»» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΙΣ.

Μετά από αυτή την αντίδραση ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε, όπως παλαιότερα οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού.

«Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσήςμου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως, είναι κατανοητές» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρωκαι την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουνότι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα».