Εντονη δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο, με πολλά μίλια πτήσεων και στρατηγικού χαρακτήρα επιδιώξεις, έχει προγραμματίσει και δρομολογεί για το διάστημα των επόμενων μηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτος σημαντικός σταθμός ήταν η Λευκωσία, όπου τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Επρόκειτο για εξ αναβολής συνάντηση, η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου, όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω προβλήματος υγείας του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Αξιοσημείωτο  είναι ότι ο Μπ. Νετανιάχου είχε προγραμματιστεί μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, αμέσως μετά την τριμερή της Λευκωσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε.

Γαλλία – Ιταλία

Στις προθέσεις του Πρωθυπουργού συγκαταλέγεται και μια επίσκεψη στη Γαλλία, για την οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη εξευρεθεί η ακριβής ημερομηνία. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Naval στη Λοριάν, όπου χτίζονται οι φρεγάτες του Ελληνικού Ναυτικού. Επιδίωξη πάντως είναι η επίσκεψη αυτή να συνδυαστεί και με μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, και υπό αυτό το πρίσμα αναζητείται ημερομηνία βολική και για τους δύο. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται αυτό το ταξίδι να οριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στη μεσοπρόθεσμη ατζέντα του Πρωθυπουργού προστέθηκε και ένα ταξίδι στην Ιταλία, έπειτα από τη συνάντηση εργασίας που είχε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με την Τζόρτζια Μελόνι. Οπως συμφωνήθηκε, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταχθεί και μια επίσκεψη στην Αλβανία, εντός του φθινοπώρου. Ο Εντι Ράμα προσφάτως ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό στη διάσκεψη για τη Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στα Τίρανα. Ωστόσο η ένταση στις διμερείς σχέσεις, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, κρύβει πιθανές εμπλοκές διαρκείας.

Ο σταθμός στις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφετινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (18-20 Σεπτεμβρίου). Το ενδιαφέρον στρέφεται εκεί λόγω της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια των επαφών στο Βίλνιους και της απόπειρας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και δρομολόγησης μιας συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη, προς επίλυση της διμερούς διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ. Πέραν της συνάντησης με τον τούρκο πρόεδρο, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη αναμένεται να εμπλουτιστεί και με άλλες επαφές, ενδεχομένως και μια νέα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το πλήρες πρόγραμμα θα έχει διαμορφωθεί περί τα μέσα του μηνός.

Το άνοιγμα στην Ασία

Προς το τέλος του φθινοπώρου και πιθανότατα τον Νοέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μια νέα επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα το άνοιγμα προς τις ασιατικές οικονομίες και τη συνεργασία σε πολλά πεδία. Στο πλαίσιο αυτό, στους σχεδιασμούς έχει ενταχθεί κατά πληροφορίες μια επίσκεψη στη Νότια Κορέα και στη συνέχεια στην Κίνα, για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σε συνέχεια της δικής του επίσκεψης στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2019. Ιδιαίτερα οι επαφές με το Πεκίνο θεωρούνται στην παρούσα συγκυρία σημαντικές. Αφενός, λόγω της παγκόσμιας γεωπολιτικής αναδιάταξης εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου λόγω των αναταράξεων που παρατηρούνται κατά το τελευταίο διάστημα στην κινεζική οικονομία και των ενδεχόμενων επιπτώσεών τους σε παγκόσμια κλίμακα. Ως στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης περιγράφονται πάντως η ανάπτυξη των σχέσεων με τις ασιατικές υπερδυνάμεις και η μετατροπή της Ελλάδας σε μια διπλωματική και οικονομική γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται ότι θα προγραμματιστεί και μια επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο.

Σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίας του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αλλά με ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, έχει ενταχθεί και η ανταπόδοση της επίσκεψης, με ένα επίσημο ταξίδι στο Νέο Δελχί.

Τουρκία – Βαλκάνια

Η διεθνής δραστηριότητα του Πρωθυπουργού στο προσεχές διάστημα και με ορίζοντα το τέλος της τετραετίας εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες και με βάση αυτούς γίνεται αυτή την περίοδο ο προγραμματισμός των ταξιδιών του (στον βαθμό του εφικτού). Κρίσιμη παράμετρος είναι η εξέλιξη της επαφής και το περιεχόμενο του διαλόγου με την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, καθορίζονται, αφενός, η διμερής επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα και, αφετέρου, η επιδίωξη νέων συμμαχιών ή η αναθέρμανση παλαιότερων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κομβικής σημασίας εξέλιξη του προσεχούς διαστήματος είναι η επιστροφή της Ευρώπης στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών του αναθεωρημένου συμφώνου σταθερότητας. Υπό αυτή την έννοια, η ανάπτυξη επαφών με όμορες χώρες, και κυρίως με τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι μια στρατηγική επιδίωξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές με την Ιταλία και τη Γαλλία συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

Το τρίτο πεδίο στο οποίο φαίνεται ότι στρέφει εμφατικά την προσοχή του ο Πρωθυπουργός είναι η περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης και συνδυαστικά της ΝΑ Μεσογείου. Η επιδίωξη αυτή συνδέεται τόσο με την πρόθεση για περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή όσο και με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και – κυρίως – με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο που θα ακολουθήσει τον τερματισμό του.