Στα δύο είναι χωρισμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ βαριά ρίχνει τη σκιά της και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ που προκάλεσε μείζον ενδοκυβερνητικό επεισόδιο. Ιδιαίτερα ενόχλησε η πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Αμυνας για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η άνεση με την οποία μίλησε για βάσεις στον Βόλο, στη Λάρισα στην Αλεξανδούπολη και όπου αλλού εξόργισε όχι μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τα τυχοδιωκτικά σχέδιά του για ισραηλονοποίηση της Ελλάδας ερήμην των κομμάτων και των πολιτών ξεπερνούν κάθε όριο και εγείρουν ερωτηματικά για το ρόλο του υπουργού Αμυνας.
Προσπάθειες διαφυγής από τη δύσκολη θέση
Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τελεί υπό καθεστώς μεγάλης πολιτικής πίεσης το τελευταίο διάστημα και διαπιστώνει ότι εντός της ΚΟ διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που δημιουργούν μείζον ζήτημα. Ταυτόχρονα πολλοί θέτουν και θέμα πολιτικής επιβίωσης των ΑΝΕΛ, καθώς ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορα για τα μελλοντικά σχέδια βουλευτών του κόμματος. Μπροστά σε αυτό το κλίμα ο Π. Καμμένος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου, ρίχνοντας όμως παράλληλα το γάντι στον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε δημόσια ότι δεν έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία το ανέφερε, ότι «εκτελεί συμβόλαιο συγκεκριμένου πολιτικο-επιχειρηματικού κέντρου με πολλά χρήματα που θα αποκαλυφθεί σύντομα». Κατά τον ίδιο, δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνηθέντα με τον Πρωθυπουργό, εννοώντας προφανώς την τελευταία τους συμφωνία να τα ξαναπούν τον προσεχή Μάρτιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Για το επίδικο θέμα του Σχεδίου Β’ (για «μικρό ΝΑΤΟ» ουσιαστικά στα Βαλκάνια) ο Π. Καμμένος διευκρίνισε, μέσω Twitter και όχι επίσημης ανακοίνωσης, ότι ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτει πρόταση που δεσμεύει μόνο τον ίδιο και συμπλήρωσε ότι «οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν».
Η κίνηση αυτή του κ. Καμμένου έγινε για να αποσυμπιεστεί η ατμόσφαιρα και στο παρασκήνιο καταβλήθηκε προσπάθεια – με τη συνδρομή και κυβερνητικών παραγόντων, όπως π.χ. ο Νίκος Παππάς – να πέσουν οι τόνοι. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και αποτελεί ζήτημα πολιτικής επιβίωσης στον δρόμο για τις εκλογές. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που σημείωσε την Πέμπτη ότι «ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» και προχθές σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα επέλεξε να ανακοινώσει στις ΗΠΑ, καθώς δική του είναι η ευθύνη για όσα ακολουθήσουν, πρώτα στο κόμμα του, αλλά και στην κυβέρνηση».
Ωστόσο ο Π. Καμμένος επέμεινε στις «βομβιστικές» επιθέσεις με ανάρτηση στο Twitter, υπό τον τίτλο: «Γιατί τέτοια αντίδραση για τις δηλώσεις Καμμένου περί «επέκτασης» βάσεων; Δεν υπάρχει συμφωνία Τσίπρα και Τραμπ;». Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται αναφορά σε δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, όταν επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου μίλησε για «επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συμφωνήσει ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από τον περασμένο Οκτώβριο».
Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο τα επιθετικά μηνύματα υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάνε από τον Πρωθυπουργό να τερματίσει τον «πολιτικό γάμο». Παράλληλα, η πρόβλεψη πολλών υπουργών ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στους ΑΝΕΛ ενισχύεται από τις παρασκηνιακές κινήσεις για να εξευρεθεί άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.
Σκορποχώρι η ΚΟ, καθένας με τη σημαία του
Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ υπάρχουν βουλευτές, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, αλλά και άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που είναι θετικοί στο να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της και δεν έχουν διάθεση να ταχθούν απέναντί της και να άρουν, ειδικά οι κοινοβουλευτικοί, την εμπιστοσύνη τους. Ακόμα και ο Κ. Ζουράρις, ο οποίος είναι αρνητικός για τη συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίζεται υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας της κυβέρνησης και δεν έχει διάθεση να δημιουργήσει ζήτημα. Η Ελενα Κουντουρά, η οποία διατηρεί άριστη σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχει δημιουργήσει ακόμη πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ψηφίσει τη συμφωνία.
Το πρόβλημα όμως μεγαλώνει μέρα με τη μέρα για τον κ. Καμμένο που εξαρτά την εκλογική επιβίωση από τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όμως προκαλεί ρήγμα στους ΑΝΕΛ, καθώς ήδη έχουν παραιτηθεί ο γραμματέας Θύμιος Δρόσος και στελέχη.
Εξάλλου, τα επεισόδια και μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά, όπως την περασμένη Τετάρτη, όταν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τοσουνίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε πρόταση μομφής οι ΑΝΕΛ να συμπλεύσουν με τη ΝΔ, αν και μετά τις αντιδράσεις και την επικοινωνία με το Μαξίμου ανασκεύασε. «Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον κ. Τοσουνίδη ότι με αυτούς που βίασαν, λεηλάτησαν και καταδίκασαν τη χώρα να είναι ζητιάνος στην παγκόσμιο κοινότητα δεν συνεργάζεσαι ποτέ» ήταν η απάντηση του Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος φέρεται να είναι πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο Τ. Κουίκ τάχθηκε εναντίον του Θ. Τοσουνίδη και εμφανίστηκε υπέρμαχος της συμφωνίας των Πρεσπών, με την επισήμανση ότι πάντα ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας στο θέμα των Σκοπίων.