«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα. Ουδείς ευχόταν να βρίσκεται εδώ για να κάνει τη δουλειά αυτή» δήλωσε στο εθνικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Ελβετίας SRF ο ολλανδός τραπεζίτης Ραλφ Χάμερς μετά τη συμφωνία που συντόνισαν η κυβέρνηση και οι τραπεζικές αρχές της χώρας για να εξαγοράσει η UBS τη μεγάλη ανταγωνίστριά της, Credit Suisse, και να τη διασώσει σώζοντας ταυτόχρονα ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί από την κλονισθείσα αξιοπιστία και ανθεκτικότητα ενός «συστήματος» εθνικο-τραπεζικής κυριαρχίας που κατάφερε να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί (ως «ουδέτερη») δύο Παγκοσμίους Πολέμους και μόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 πιέστηκε αφόρητα για να χαλαρώσει κάπως το περίφημο «απόρρητο», που προστάτευσε επί δεκαετίες ακόμα και το πλιάτσικο των Ναζί.

Ο Χάμερς έχει επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από τις υπερεξουσίες που αποκτά ως επικεφαλής και των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της χώρας. Το ενεργητικό μόνο της UBS, που λόγω αξιώματος ελέγχει και διευθύνει ο Χάμερς, είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελβετίας. Τώρα καλείται να αναλάβει και ό,τι θα απομείνει από την Credit Suisse. Συνολικά θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη περιουσιακών στοιχείων των δύο τραπεζών που φθάνουν συνολικά τα 1,6 τρισ. δολάρια. Και για την τύχη 120.000 εργαζομένων βεβαίως.

Βετεράνος έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ING και παντρεμένος με πρώην συνάδελφό του στην ολλανδική τράπεζα, ο Χάμερς χαρακτηρίστηκε ως «αναπάντεχη επιλογή» για την ηγεσία της UBS.

Δεν ήταν ανέφελη η θητεία του Χάμερς στην ING. Το 2020 ολλανδικό Εφετείο διέταξε έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποτυχία του ομίλου ING να περιορίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η ελβετική τράπεζα όταν έγινε γνωστή η υπόθεση είχε πάντως εκφράσει την «πλήρη εμπιστοσύνη» της στον Χάμερς. Εχει τη φήμη καλού γνώστη των νέων τεχνολογιών και ενός μοντέρνου και προσιτού μάνατζερ. Θεωρείται εξάλλου ως ένας από τους χαμηλότερα αμειβόμενους τραπεζίτες στην Ευρώπη. Ε, τώρα με την Credit Suisse ένα επιμίσθιο θα το πάρει.