Το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, λίγο πριν από τη λήξη της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, θύμιζε σκηνές από την ανάπαυλα του πολεμιστή πριν από τη γενική έφοδο στο πεδίο της τελικής μάχης. Στο γραφείο της στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυβε, μιλώντας με τους στενούς της συνεργάτες, τον προβληματισμό της για το επίπεδο της συζήτησης που προηγήθηκε. Η εκτίμησή της ήταν ότι η αντιπαράθεση με τον Νίκο Βούτση δεν ωφέλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε να διαφανεί ένα μειδίαμα στην αναφορά των συνεργατών της στη μνημειώδη γκάφα του Αλέξη Τσίπρα, «που χρησιμοποίησε το παράδειγμα του… συνεταίρου του για να περιγράψει τι σημαίνει ακραία Δεξιά». Δεν έκρυβε επίσης τη δυσφορία της για τους εμφυλιοπολεμικούς τόνους που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η κλιμακούμενη πόλωση εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε διχασμό που θα ανοίξει την πόρτα της εισόδου σε μια νέα κρίση.
Προβληματισμός για
το «δικομματικό σκηνικό»
Στις τάξεις των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση ότι η τακτική της πόλωσης την οποία επιλέγουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχει όρια και μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα 20% του εκλογικού σώματος. Εκτιμάται επίσης ότι η επιχειρούμενη όξυνση δεν βρίσκει ακροατήριο στο τμήμα των ψηφοφόρων στο οποίο στοχεύει το Κίνημα Αλλαγής. Στους πρώην ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια απογοητεύθηκαν και τώρα ενώ δείχνουν να βρίσκονται στην αυλή του Κινήματος Αλλαγής δεν αποφασίζουν να περάσουν την πόρτα.
Ωστόσο, στις συσκέψεις αυτές εκφράζεται έντονος προβληματισμός για «το δικομματικό σκηνικό που στήνεται» και το οποίο πιέζει πολιτικά αλλά και εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής, κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο κεντροαριστερός φορέας φαίνεται να βρίσκεται σε θέση άμυνας. Το δημοσκοπικό κλίμα, χωρίς να υποτιμάται, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που συναντούν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους τα στελέχη που έχουν ήδη αρχίσει τον προεκλογικό τους αγώνα. Η εκτίμησή τους είναι ότι παρά το «δύσκολο πολιτικό κλίμα» το Κίνημα Αλλαγής θα ξεκινήσει την εκλογική κούρσα με ένα ποσοστό της τάξης του 6%-7%. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξακολουθεί να εκτιμά ότι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση «θα είναι μάχη για τρεις». Ο πήχης των εκλογικών προσδοκιών δεν χαμηλώνει.
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την κυρία Γεννηματά είναι, όπως λέγεται, «να χαλάσει το πάρτι που πάνε να στήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να μπει σφήνα ανάμεσά τους». Θα το επιχειρήσει ακολουθώντας τη στρατηγική που έχει χαράξει από τον Σεπτέμβριο. Με στόχο την εμφάνιση του Κινήματος Αλλαγής όχι ως συμπληρωματικής δύναμης που θα αρκείται σε έναν επικουρικό ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό αλλά ως μιας πολιτικής δύναμης που ζητεί να επηρεάσει σε βαθμό καθοριστικό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η κυρία Γεννηματά θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο. Με αυστηρούς τόνους κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Με την κατάθεση, σε ειδικές εκδηλώσεις, των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για τα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας, τα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών. Και επιστρατεύοντας, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση θα κλιμακώνεται και θα οξύνεται, το δίλημμα: θα οδηγηθεί η χώρα σε έναν διχασμό ή θα πετύχει την προοδευτική ανατροπή; Αυτό το δίλημμα θα επιχειρήσει να αναδείξει το επόμενο διάστημα παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μαζί ως τον πόλο του πολιτικού συστήματος που εκφράζει τη συντήρηση και το Κίνημα Αλλαγής ως τον αυθεντικό προοδευτικό εκφραστή της Σοσιαλδημοκρατίας.
Ανανέωση στα ψηφοδέλτια
Μεγάλη σημασία στην προσπάθεια να σπάσει ο νέος δικομματισμός στην κοινωνική βάση δίδεται στην παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, η οποία θα ενισχυθεί από τους 238 υποψηφίους για τις εθνικές εκλογές που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή. Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων προκάλεσε, αναμενόμενες ως έναν βαθμό, αντιδράσεις. Τα ψηφοδέλτια αποτελούνται κατά 40% από υποψηφίους που παίρνουν για πρώτη φορά μέρος σε εκλογές, εκ των οποίων το 30% είναι κάτω των 40 ετών. Σημειώνεται ανανέωση και σημαντική εκπροσώπηση των κομμάτων και των τάσεων που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι σε νησιωτικό νομό οι τρεις από τους πέντε υποψηφίους που ανακοινώθηκαν είχαν ταχθεί στις εσωκομματικές εκλογές υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, δείγμα της συστράτευσης που υπάρχει.
Μετά τις γιορτές θα κλείσουν οριστικά οι υποψηφιότητες
Στο μέτωπο της συμπλήρωσης των υποψηφιοτήτων, και ειδικά των περιφερειών στις οποίες θα πολιτευθούν τα κορυφαία και τα προβεβλημένα στελέχη του χώρου, ζήτημα το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά η κυρία Γεννηματά, εξελίξεις θα υπάρξουν από τις αρχές της νέας χρονιάς. Μέχρι τότε αναμένεται να υπάρξει η απάντηση της Εύας Καϊλή για το αν θα διεκδικήσει ή όχι τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Και τότε αναμένεται να δρομολογηθούν οι τελικές συζητήσεις για τις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι ο Ευάγγελος Βενιζέλος (τα σενάρια επιμένουν για το Επικρατείας, αλλά συζήτηση δεν έχει γίνει), ο Γιώργος Παπανδρέου (όλα δείχνουν ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, όπως επιθυμεί), αλλά και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Αλλωστε, τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς στους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής ενισχύεται η εκτίμηση ότι οι εθνικές κάλπες είναι πιθανόν να στηθούν νωρίτερα από τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες φαίνεται να ξεκαθαρίζει αυτή του Παύλου Χρηστίδη. Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν απέκλειε την πιθανότητα συμμετοχής του στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας.
Τις προηγούμενες μέρες ήταν εμφανής η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος βρέθηκε στο γραφείο της Γεννηματά στη Βουλή την Τετάρτη το απόγευμα και είχε μια ιδιαίτερα φιλική συζήτηση με την ίδια και τους στενούς της συνεργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυβε την ενόχλησή της για δημοσιεύματα που εμφάνιζαν «πηγές της Χαριλάου Τρικούπη» να εκφράζονται απαξιωτικά για τον κ. Θεοχαρόπουλο. Ολα δείχνουν ότι οι αναταράξεις στις σχέσεις των δύο κομμάτων ξεπεράστηκαν και ότι υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν τα ανοιχτά ζητήματα που αποτελούν αγκάθια στις σχέσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι από το Κίνημα Αλλαγής μεταδίδεται πως δεν τίθεται θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου.