Σε κατάσταση αναμονής παραμένει μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, με βάση τις πρώτες μετρήσεις πολλών εταιρειών δημοσκοπήσεων, μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Εν μέσω της άτυπης προεκλογικής περιόδου που άρχισε με τις ομιλίες τους στη Θεσσαλονίκη και στον δρόμο προς τις εκλογές, είτε στις αρχές του Ιανουαρίου είτε, το πιθανότερο, τον προσεχή Μάιο, καταγράφεται και πάλι άνοδος του δικομματισμού με σαφές και σταθερό προβάδισμα της ΝΔ.
Το κλίμα έντασης, φανατισμού και πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό και οι συγκρούσεις εκτός ορίων μεταξύ των δύο κεντρικών κομμάτων εξουσίας συμπιέζουν τα μικρότερα κόμματα, αν και παρατηρείται ισχυρή τάση της αντισυστημικής ψήφου. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοηθεί και η τάση για αποχή που ενδέχεται να είναι και παράγοντας ο οποίος θα επηρεάσει τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων διατηρείται σε πολύ υψηλά ποσοστά, ένα στοιχείο που δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι οι πολίτες παρακολουθούν από απόσταση τα όσα διαδραματίζονται, παραμένουν απογοητευμένοι και περισσότερο περιμένουν τα λόγια να γίνουν πράξη.
Αυτή η πίεση δημιουργεί συνθήκες για μια Βουλή όπου θα εκπροσωπούνται είτε πέντε είτε έξι κόμματα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, διαμορφώνεται τάση για πεντακομματική Βουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) ενώ στο όριο της εισόδου είναι η Ενωση Κεντρώων.
Σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται σταθερή πρωτιά της ΝΔ και υψηλή παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαφέρει και ποικίλλει, από +11,7% υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δίνει η Metron Analysis έως το +4,9% της Kάπα Research. H MRB δίνει +8,8%, η Prorata +5,5,%, η Pulse +10,5%, η ALCO +5,2% και η Vox Pop Analysis +3,5%. Το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις υπάρχει μείωση της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι στιγμής η ΝΔ παραμένει στα ποσοστά που είχε πριν από το καλοκαίρι, αν και προηγείται καθαρά και έχει εδραιώσει διαφορά «ασφαλείας» με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το ενδιαφέρον για το κόμμα είναι εάν θα κρατήσει τη διαφορά και κυρίως εάν θα επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, που εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και το ποσοστό που θα λάβουν.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σταδιακά τη συσπείρωσή του και η προοπτική της βελτίωσης της οικονομίας αποτρέπει επιπλέον φυγόκεντρες δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι έχει επικριθεί σφόδρα για τους χειρισμούς στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, αλλά και με δεδομένο το αρνητικό κλίμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται ότι αντέχει, αλλά υπάρχει και διόρθωση των ποσοστών του. Το κυβερνών κόμμα καταγράφει άνοδο σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις προ του καλοκαιριού, αλλά δεν ανατρέπει την κυρίαρχη τάση.
Το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί τις δυνάμεις του παρά την αποχώρηση του Ποταμιού, αλλά απέχει ακόμα αρκετά από το διψήφιο ποσοστό που διεκδικεί. Το Ποτάμι κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, όπως και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, καθώς βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω από το κόμμα του Πάνου Καμμένου η συμφωνία των Πρεσπών. Η Ενωση Κεντρώων θα το παλέψει και κινείται στο όριο της εισόδου στη Βουλή.
Αυξημένη είναι η αντισυστημική ψήφος που κατευθύνεται αφενός στη Χρυσή Αυγή, η οποία διατηρείται σε υψηλά ποσοστά παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η δίκη, ενώ πλέον έχει αρχίσει να καταχωρίζεται με ποσοστά μεταξύ 1,5-2% η Ελληνική Λύση του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.
Ακόμα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται με ποσοστά άνω του 1% κόμματα όπως η Λαϊκή Ενότητα (το πιο υψηλό ποσοστό της 1,7% που της δίνει η ΑLCO για λογαριασμό της «Κontra News»), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πιο υψηλό ποσοστό 1,3% από ALCO), η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (1,6% από Metron Analysis) και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (1,4% από Metron Analysis).
To στοίχημα της αυτοδυναμίας
Το κρίσιμο στοίχημα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης είναι εάν το πρώτο κόμμα θα έχει ή όχι αυτοδυναμία. Ο βασικός παράγοντας που θα το καθορίσει είναι όχι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, αλλά τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το 3%. Με δεδομένο ότι είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου, το ελάχιστο ποσοστό για να είναι το πρώτο κόμμα αυτοδύναμο είναι το 40,4% και για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής το ποσοστό για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία μειώνεται κατά 0,4%.
Στις περισσότερες μετρήσεις που παρουσιάζουμε σήμερα και διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό της αυτοδυναμίας τοποθετείται μεταξύ 37,6% (αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής έχουν ποσοστό 7%) και 36,4% (εάν τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν ποσοστό 10%). Εάν τα εκτός Βουλής κόμματα λάβουν όλα μαζί περίπου 11%, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει και άλλο, στο 36%. Με βάση την τελευταία μέτρηση της Metron Analysis χθες στα «ΝΕΑ», η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί καθώς τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώνουν 14,2%. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα έχει περίπου 155-156 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 64-65, το ΚΚΕ, η ΧΑ και το ΚΙΝΑΛ από 23-24 και 9 η Ενωση Κεντρώων
Σε όλες τις μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει άνοδο καθώς βελτιώνει τη συσπείρωσή του, αλλά δεν καλύπτει τις προσδοκίες που καλλιεργούσε το Μαξίμου εν όψει τέλους του Μνημονίου. Στη δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ προηγείται σταθερά με διαφορά 8,8% από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα: ΝΔ 30,9%, ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, Κίνημα Αλλαγής 6,5%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,9%, Ενωση Κεντρώων 2,6%, ΑΝΕΛ 1,5%, Ελληνική Λύση 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, Ποτάμι 1%, Αλλο κόμμα 3,1%, «Δεν αποφάσισα – Δεν απαντώ» 14,4% και λευκό – άκυρο – αποχή 3,6%.
Η Prorata κατέγραψε τη διαφορά στις 5,5 μονάδες και συγκεκριμένα: ΝΔ 24,5%, ΣΥΡΙΖΑ 19%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα (14 Ιουλίου), όπου μετρήθηκε η πρόθεση των ψηφοφόρων να ψηφίσουν ένα κόμμα με πιθανότητα άνω του 50%, η διαφορά ΝΔ (35%) και ΣΥΡΙΖΑ (27%) εντοπιζόταν στις 8 μονάδες.
Η Κάπα Research κατέγραψε διαφορά 4,9% υπέρ της ΝΔ. Στη δημοσκόπηση του Ιουλίου η ΝΔ είχε προβάδισμα 5,5 μονάδων. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η πρόθεση ψήφου για λευκό – άκυρο – αποχή ή η απάντηση «Δεν έχω αποφασίσει» που καταγράφηκε στο 21,4%.
Αντίθετα, η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis μείωσε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στις 3,5 μονάδες (ήταν 4,6% τον Ιούλιο), ενώ κατέγραψε τη ΜέΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη με 1,2% και έδειξε πεντακομματική Βουλή. Από την άλλη πλευρά, η RASS κατέγραψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν θετική για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.