Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ ο Νόαμ Κατζ. Ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα μιλώντας στο «Βήμα» παραδέχεται ότι η συνεργασία είναι στο υψηλότερο επίπεδο αλλά στόχος είναι πάντα η εξέλιξη. Ο κ. Κατζ βλέπει ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και θετικές εξελίξεις, ενώ αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ σημειώνει ότι είναι μέρος της δημοκρατίας.

Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, σημαίνει και νέα εποχή για στις σχέσεις με την Ελλάδα;

«Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε ότι πραγματικά η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία δεν επηρεάζεται από την αλλαγή των κυβερνήσεων. Τώρα έχουμε μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ. Και ένα πράγμα που κάνουμε πολύ γρήγορα είναι να εδραιώσουμε τη σχέση ανάμεσα στον νέο ΥΠΕΞ του Ισραήλ με τον έλληνα ομόλογό του, συνεχίζοντας όλα τα έργα που έχουμε στο τραπέζι, προσθέτοντας και κάποια νέα που θα θέλαμε. Μάλιστα ο έλληνας ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του στο Ισραήλ. Και αυτό είναι μόνο ένα ακόμη παράδειγμα για το πόσο στενές είναι οι σχέσεις».

«Εχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε. Τις αμυντικές μας σχέσεις, την ενέργεια, γιατί είναι κάτι που αλλάζει το τοπίο στη γειτονιά μας»

Μιλήσατε για νέα έργα;

«Η σχέση μας είναι στο υψηλότερο σημείο. Αλλά πρέπει να δούμε πώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ενδυναμώνεται. Ως εκ τούτου, έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε. Τις αμυντικές μας σχέσεις, την ενέργεια, γιατί είναι κάτι που αλλάζει το τοπίο στη γειτονιά μας και δημιουργεί πολλές προοπτικές για τους εταίρους στην περιοχή, και πολλά άλλα θέματα. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε. Πρέπει να φιλοδοξούμε για περισσότερα».

Βλέπετε νέες ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας;

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Οταν σκεφτόμαστε την ενέργεια, πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε τώρα. Υπάρχει τεράστια ζήτηση στην Ευρώπη και αυξανόμενες ποσότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πώς θα τις προμηθεύσουμε. Εχουμε ήδη κάνει στο Ισραήλ κάποιες κινήσεις προκειμένου να επεκτείνουμε τις εξαγωγές μας για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να καλύψει τις ανάγκες της. Αλλά σκεφτόμαστε το φυσικό αέριο όχι μόνο σαν κάτι που αποτελεί την πραγματικότητα σήμερα. Αναζητούμε την πραγματικότητα του αύριο και η πραγματικότητα του αύριο είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι άλλες πηγές και άλλες χρήσεις της ενέργειας. Είναι η Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη. Είναι οι αγωγοί διασύνδεσης που μπορούν να συνδέσουν την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα αλλά μέσω της Ελλάδας και με άλλα μέρη στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Και αυτό είναι κάτι που κυριαρχεί στον διάλογο τόσο στον πολιτικό, μεταξύ των κρατών, αλλά και με την επιχειρηματική κοινότητα και των ομάδων που μπορούν να μετουσιώσουν τη βούληση μιας κυβέρνησης σε πράξη».

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς βλέπετε την επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα – Τουρκία – Ισραήλ που προγραμματίζεται;

«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι βλέπουμε θετικά τις σχέσεις και την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το βλέπουμε θετικά γιατί ανήκουμε στην ίδια ομάδα που είναι η δημοκρατική ομάδα στην περιοχή και ως εκ τούτου βλέπουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την εμπλοκή τους ως πολύ σημαντική για την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη της περιοχής. Και νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη – δεν ξέρω ακόμα αν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση – και οι διμερείς συναντήσεις θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κυβέρνησής μας. Είμαι βέβαιος και στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την επιρροή και τη συμβολή για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή».

Θα μπορούσε να γίνει και η συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ);

«Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό σε αυτό το στάδιο. Είναι μια ιδέα που υπάρχει, αλλά όλα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τους χρόνους και είναι αρκετά περίπλοκο».

Νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Πώς βλέπετε την Τουρκία μέσα σε αυτή;

«Το Ισραήλ προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις με την Τουρκία μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικών διαφωνιών. Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κράτος στην περιοχή και νομίζω ότι όλοι οι εταίροι σε αυτήν θα ήθελαν να τη δουν ως έναν εποικοδομητικό παίκτη και να δουν ότι θα υπάρξει μια θετική δέσμευση με την Τουρκία στο μέλλον. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι ακριβώς ένα παράδειγμα για το πώς οι περιφερειακές συνεργασίες μπορούν να είναι προς όφελος των συμφερόντων των λαών μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, όπως είπα, είναι στρατηγικής σημασίας. Οταν οι χώρες έχουν διαφορές, θα πρέπει να προσπαθούν να τις επιλύουν μέσω της διπλωματίας».

Πιστεύετε ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα και την Τουρκία;

«Απολύτως. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το σημείο που ήθελα να επισημάνω. Οταν έχεις διαφορές μπορείς να βρεις μια βατή, πρακτική λύση που θα εξυπηρετεί το όφελος των λαών και των χωρών. Και αυτό κάναμε με τον Λίβανο. Και η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Και παρ’ όλα αυτά βρήκαμε έναν τρόπο να διαπραγματευτούμε, να κάνουμε διάλογο και να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα, και αυτό είναι σίγουρο ότι θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Νομίζω ότι όποτε έχετε διαφορές, η διπλωματία είναι η απάντηση».

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ. Πώς τις σχολιάζετε;

«Το Ισραήλ είναι μια πολύ ισχυρή δημοκρατία. Μέρος της ζωής στη δημοκρατία είναι οι εκλογές, οι συζητήσεις και διαφωνίες μέσα στην κοινωνία. Η δημοκρατία επιτρέπει να διαμαρτυρηθείς, να εκφραστείς και να προσπαθήσεις να επηρεάσεις τις πολιτικές διαδικασίες. Αυτό ακριβώς βλέπετε σήμερα στο Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις από πολλές απόψεις είναι μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού στο Ισραήλ, της πολιτικής διαδικασίας».

INFO

Γεννήθηκε το 1964 στην Ιερουσαλήμ. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του το 1994 – όπως αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό του – θεωρείται ανάπηρος βετεράνος. Εχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας στο ΥΠΕΞ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και ως υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.