Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει κερδισμένος από τις «κωλοτούμπες» του Βίλνιους γιατί οι Τούρκοι τις εκλαμβάνουν ως συμφέρουσες για την Τουρκία, λέει στο «Βήμα» ο δρ Αχμέτ Οζτούρκ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο London Metropolitan University και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τη στροφή 180 μοιρών του Ερντογάν στο Βίλνιους;

«Μπορεί όντως να θεωρηθεί στροφή 180 μοιρών, αλλά στη διπλωματία μπορεί να ερμηνευτεί ως πραγματισμός ή αλλαγή πολιτικής με βάση τα συμφέροντα. Πριν από έναν χρόνο, ο Ερντογάν αγωνιζόταν να κερδίσει τις εκλογές και γι’ αυτό έδινε έμφαση στα εσωτερικά και στη σχέση με τη Ρωσία λόγω της ενέργειας. Αλλά αφότου πέτυχε μια καθαρή νίκη και βλέποντας ότι ο Πούτιν έχει αποδυναμωθεί, η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και τις δυτικές δυνάμεις είναι η λογική επιλογή για την Τουρκία και για τον ίδιο, γι’ αυτό αποφάσισε να αφήσει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο απλός τούρκος πολίτης πάντα κοιτάζει ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα του. Επίσης, ο Ερντογάν έχει θαυμαστά προπαγανδιστικά εργαλεία και μπορεί εύκολα να πείσει τους Τούρκους ότι οι αποφάσεις του, οι αλλαγές στην πολιτική του, γίνονται για το καλό της χώρας. Το τουρκικό κοινό βλέπει στις εφημερίδες και στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες του Ερντογάν με τον Μπάιντεν και τους άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ – αυτό του προσδίδει κύρος. Οι Τούρκοι σκέφτονται ότι ο ηγέτης τους είναι καλός διαπραγματευτής, ότι διαπραγματεύτηκε με τους δυτικούς ηγέτες και πήρε αυτό που ήθελε, αφού κράτησε τη Σουηδία εκτός ΝΑΤΟ επί περισσότερο από έναν χρόνο – το βλέπουν σαν μια ιστορία επιτυχίας».

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θεωρείτε ότι θα υπάρξει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά;

«Ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην εξουσία για πέντε ακόμη χρόνια ενώ η αντιπολίτευση είναι πολύ αδύναμη. Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί εύκολα να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση ή την Ελλάδα».

Στην Ελλάδα υπάρχει η θεωρία ότι η Τουρκία είναι σε αδύναμη θέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων, άρα μπορούν να λυθούν ευκολότερα τα ελληνοτουρκικά.

«Δεν είναι και σε τόσο αδύναμη θέση. Από οικονομικής απόψεως ναι, γι’ αυτό ο Ερντογάν έχει ανάγκη τις καλές σχέσεις με τη Δύση. Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Από πολιτικής απόψεως, ο Ερντογάν είναι σε ισχυρή θέση. Μπορεί λοιπόν να δημιουργήσει ένα είδος ισορροπίας ανάμεσα στο να διατηρήσει υψηλό το κύρος του στο εσωτερικό και καλές τις σχέσεις με τη Δύση και την Ελλάδα».

Ο Ερντογάν απομακρύνεται από τον Πούτιν ενώ πλησιάζει την Ουάσιγκτον. Πώς φαίνεται αυτό στους Τούρκους;

«Οι απλοί Τούρκοι εξετάζουν αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας. Χάρη στην προπαγανδιστική του μηχανή, ο Ερντογάν μπορεί να παρουσιάσει είτε τις καλές είτε τις κακές σχέσεις με τον Πούτιν ως συμφέρουσες για την Τουρκία».