Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι συζητήσεις για τις ευρωεκλογές και κυρίως για την επόμενη μέρα της Ευρώπης αναδύουν έναν έντονο προβληματισμό. Παραδοσιακές δυνάμεις όπως οι σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν την ώρα που οι εκφραστές του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού δείχνουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Το τοπίο, όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, είναι τόσο ρευστό, που καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παραμείνει στη θέση της μέχρι το τέλος του 2019. Είναι πολύ δύσκολο σημειώνουν, με βάση την εικόνα που δίνουν οι μετρήσεις, να υπάρξουν οι συναινέσεις που απαιτούνται για την εκλογή του νέου προέδρου και των επιτρόπων ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Νοεμβρίου, όπως είθισται.
Η Φώφη Γεννηματά, που επέστρεψε από τη Λισαβόνα όπου οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η «μητέρα των μαχών» είναι οι εθνικές εκλογές. Ωστόσο η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί ένα επίσης σημαντικό στοίχημα, που επιπλέον συνοδεύεται από μια διπλή πρόκληση: την αντιμετώπιση της πλαγιοκόπησης που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας και τη συγκρότηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου. Στις ευρωεκλογές του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, το σχήμα της «Ελιάς» κατάφερε να πάρει 8,2%. Μαζί με τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ (1,20%) και του Ποταμιού (6,61%) οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς συγκέντρωσαν ένα ποσοστό περί το 15%. Είναι λοιπόν φανερό ότι και στις ευρωεκλογές ο εκλογικός πήχης είναι το διψήφιο ποσοστό.
Ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι
Στη Λισαβόνα η Φώφη Γεννηματά πήγε με τον αέρα της επικεφαλής ενός κόμματος-μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στήριξε την υποψηφιότητα Τίμερμανς που, σε αντίθεση με τον Σεργκέι Στάνισεφ, ο οποίος επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), δεν θεωρείται τόσο θερμός υποστηρικτής της συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η εκτίμηση των συνεργατών της ότι η προσπάθεια Τσίπρα να εμφανιστεί ως στρατηγικός εταίρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν θα έχει αποτέλεσμα φαίνεται να συγκρούεται με την πραγματικότητα που υπάρχει στους κύκλους των Σοσιαλιστών.
Γερμανοί, ισπανοί και ιταλοί ευρωβουλευτές αναφέρονται στον κ. Τσίπρα με θετικά σχόλια. Κάνουν λόγο για ένα «αριστερό Πρωθυπουργό που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση», ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουν στη συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρούν ότι είναι «μια καλή συμφωνία που έχει τη σφραγίδα των προοδευτικών κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΜΔ» και απορούν πώς το Κίνημα Αλλαγής «συντάχθηκε με τη ΝΔ».
Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση «Τσίπρας και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αλληλοεξυπηρετούνται». Ο κ. Τσίπρας για να τονίσει τη μετακίνησή του προς τη σοσιαλδημοκρατία και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές για να αναδείξουν την αριστερή τους στροφή.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος είναι από τα πρόσωπα που εκτιμούν ότι η τακτική του Κινήματος Αλλαγής έναντι του κ. Τσίπρα δεν είναι η ενδεικνυόμενη. Στη Λισαβόνα ο κ. Κύρκος ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τίμερμανς, εκτιμώντας το έργο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το ότι με τις ενέργειές του κατάφερε να κληθεί σε απολογία η κυβέρνηση της Πολωνίας για τις παρεμβάσεις της στο έργο της Δικαιοσύνης. Μιλώντας στο «Βήμα», ο κ. Κύρκος υποστηρίζει την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός φιλοευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσέλθει σε αυτό παίζοντας στο πεδίο του αντιευρωπαϊσμού. «Θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από τις δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού» αναφέρει και τονίζει ότι «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊστής και αντιευρωπαϊστής. Να είναι και με τους Σοσιαλιστές αλλά και με τον Μελανσόν, ο οποίος δεν μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν». Στο πεδίο αυτό εκτιμά ότι θα πρέπει να πιεστεί ο κ. Τσίπρας.
Το δύσκολο παζλ του ευρωψηφοδελτίου
Στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο το τοπίο παραμένει θολό. Η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να μη συμπεριληφθούν οι νυν ευρωβουλευτές. Προτιμά η Εύα Καϊλή να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι υποψήφιος είτε στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, κάτω από την ίδια, είτε στον δυτικό τομέα. Η απόφαση αυτή έχει σχέση και με τις μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί και δείχνουν ότι η συμμετοχή των νυν ευρωβουλευτών στο ψηφοδέλτιο καθιστά σχεδόν απαγορευτική την εκλογή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου.
Αυτή τη στιγμή η μόνη βέβαιη υποψηφιότητα είναι του Γιώργου Καμίνη. Βέβαιη δεν θεωρείται ούτε η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδουν ότι υπάρχει θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η εκκρεμότητα αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Αν αυτές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είναι δύσκολο να χωρέσουν στα ψηφοδέλτια ο Γιώργος και ο Νίκος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως λέγεται, θα καταλάβει μια έδρα χωρίς να χρειαστεί ψήφο και ο Ν. Παπανδρέου χωρίς να έχει να ανταγωνιστεί τους δύο ευρωβουλευτές που έχουν υψηλότερη δημοφιλία.
Συνεργασίες με βάση αρχές, όχι προσωπικά συμφέροντα
Συνεργασίες αλλά στη βάση αρχών και αξιών, και όχι για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά στο δείπνο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Χαρακτήρισε τις επικείμενες ευρωεκλογές μάχη για την ψυχή της Ευρώπης τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική σύγκρουση με στρατηγική σημασία.
Οι βολές κατά του κ. Τσίπρα ήλθαν αφού η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έπλεξε το εγκώμιο του Φρανς Τίμερμανς.
«Οσοι θα σταθούν απέναντι και δεν θα στηρίξουν την επιλογή μας, δεν μπορεί ταυτόχρονα να παριστάνουν ότι δήθεν επιθυμούν συνεργασίες με τη Σοσιαλδημοκρατία. Και αυτό οφείλουμε να το αποσαφηνίσουμε πρώτα απ’ όλα σήμερα εδώ στην οικογένειά μας για να σταματήσει η σύγχυση» ανέφερε.
Εκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου προοδευτικής αλλαγής στην Ευρώπη αλλά, όπως τόνισε, με δυνάμεις που έχουν πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν προοδευτικό προσωπείο. «Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, όπως πράττει ο Τσίπρας, και στη χώρα σου να συγκυβερνάς με τον Καμμένο, με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Να εφαρμόζεις πιστά συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και στο ρουσφέτι. Δεν θα αντιμετωπίσουμε τους ακροδεξιούς με μίμηση των πρακτικών τους» τόνισε.