«Ο κύβος ερρίφθη, με τις εκλογές να ορίζονται τελικά στις 21 Μαΐου, σε κλίμα εκτεταμένης κρίσης της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς το πολιτικό σύστημα». Αυτό θα μπορούσε να είναι σχόλιο σε οποιοδήποτε «συστημικό μέσο», πρόκειται όμως για την υποδοχή της αναγγελίας των εκλογών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κόμματος «Ελληνες», που αυτοπροσδιορίζεται ως «το πιο αντισυστημικό κόμμα».

Το κείμενο θα ήταν αφόρητα συμβατικό, αν δεν διανθιζόταν με διάφορους συνωμοσιολογικούς υπαινιγμούς για «τις πρεσβείες» που θα επέμβουν στις εκλογές στην Ελλάδα και στην Τουρκία, για «ποικίλους μηχανισμούς» που ενδιαφέρονται για μια «λύση» κάποιας μορφής «κυβερνησιμότητας», για τα «περίεργα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα δύο βασικών μαρτύρων για το έγκλημα στα Τέμπη». «Μπορεί η λαϊκή διαθεσιμότητα και η οργή για το πολιτικό σύστημα να βρουν τρόπο έκφρασης στις εκλογές της 21ης  Μαΐου; Μπορεί να συγκροτηθεί μια άλλη ευοίωνη προοπτική, βασισμένη στο «Εμείς είμαστε ο λαός;»» διερωτάται ο συντάκτης του κειμένου.

Αντί πρωθυπουργό, εισαγγελέα

Η άλλη… ευοίωνη προοπτική είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης με τη γνωστή αντιδημοκρατική και απεχθή νοοτροπία και δράση ως βουλευτής της Χρυσής Αυγής και πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, αμφότεροι καταδικασμένοι σε 13ετή κάθειρξη ως ηγετικά στελέχη εγκληματικής οργάνωσης . Κρυμμένος αδέξια πίσω από τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ανακοινώσει σε εκδήλωση, με την υπόκρουση κλαρίνων, την ίδρυση του κόμματος ΕΑΝ με τη βεβαιότητα ότι «αναγγέλλομεν ευχάριστη είδηση». Οτι δηλαδή «η χώρα δεν χρειάζεται πρωθυπουργό. Χρειάζεται εισαγγελέα!». Και όχι οποιονδήποτε εισαγγελέα, αλλά εκείνον που ξέρει πώς να γλιτώσει τη χώρα από «το εθνοκτόνο, συνωμοτικό σχέδιο εποικισμού της χώρας από τους λαθρομετανάστες», με άγνωστο ιθύνοντα νου και εκτελεστικά όργανα «τα τέσσερα παλαιά κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΚΚΕ».

Ο Κανελλόπουλος, τον οποίο αποκήρυξαν δημόσια τα τρία αδέλφια του επειδή οι επιλογές του είναι αντίθετες προς τα δημοκρατικά τους «πιστεύω», θα χριστεί επίσημα πρόεδρος από πανελλαδικό συνέδριο 70 στελεχών και θα εκπροσωπήσει νομικά το κόμμα «Ελληνες» ενώπιον του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου. Ο Κασιδιάρης, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Ο Κανελλόπουλος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι αυτές οι διευθετήσεις «είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις επιταγές του Συντάγματος» και ότι «θα συνιστά εκτροπή η παράκαμψη του τεκμηρίου αθωότητας του Κασιδιάρη», επειδή δεν έχει αμετάκλητη καταδίκη. Και ο καταδικασμένος υποψήφιος βουλευτής προετοιμάζει τους οπαδούς του μέσα από το κανάλι του στο YouTube για τη «μεγάλη νομική μάχη» στις 5 Μαΐου, στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σενάριο 1: Υποψήφιος ο Κασιδιάρης

Από ό,τι φαίνεται, γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος πώς θα κινηθούν τελικά, οι Κανελλόπουλος – Κασιδιάρης έχουν επιλέξει την ευθεία οδό, να προσέλθουν στον Αρειο Πάγο με τον Κασιδιάρη στο ψηφοδέλτιο, παρότι ο νόμος 5019/23 είναι σαφής, ότι αρκεί η καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό, όχι μόνο της ιδρυτικής και ηγετικής ομάδας, αλλά και απλού βουλευτή, για τρία αδικήματα (εσχάτη προδοσία, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση) προκειμένου να απαγορεύσει ο Αρειος Πάγος την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές. Ο σκοπός, σύμφωνα με τον Κασιδιάρη, είναι να προκαλέσουν μια απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου και να ακυρώσουν τις εκλογές.

«Είναι τεράστιο ψέμα ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή μου στις εκλογές. Η εγκληματική οργάνωση «ΝΔ – ΠαΣοΚ ΑΕ» ψήφισε πράγματι έναν νόμο με ισχνή πλειοψηφία και με σκοπό να μη με αφήσει να κατέβω στις εκλογές. Ομως πολλοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή κρίθηκαν στη συνέχεια παράνομοι και αντισυνταγματικοί και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ». Αρκεί, όπως δηλώνει, να βρεθεί «ένας θαρραλέος εισαγγελέας». «Η αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας θα φέρει ακύρωση και επανάληψη των εκλογών. Κατανοείτε σε τι περιπέτειες είναι διατεθειμένοι να βάλουν τη χώρα» εξηγεί στους οπαδούς του ως υπέρμαχος της ομαλότητας. Διαφορετικά, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο οποίο έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι δεν θα έχει καμία τύχη.

Σενάριο 2: Αλλάζει όνομα το κόμμα

Ενα δεύτερο σενάριο είναι να μη συμμετάσχει τελικά ο Κασιδιάρης στον συνδυασμό που θα επιχειρήσει να πάρει μέρος στις εκλογές και να δηλώσει ότι δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός των «Ελλήνων». Στον ιστότοπο του κόμματος δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε εκείνον και σε μια από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις επισημαίνεται ότι το κόμμα διοικείται από το εκτελεστικό συμβούλιό του και «ουδέποτε υπήρξε προσωπολατρικό ή προσωποκεντρικό. Αποτελεί πρότυπο συλλογικής προσπάθειας και οργάνωσης».

Στις διαδικτυακές εκπομπές του, πάντως, ο ίδιος εμφανίζεται ως ο ιδρυτής του κόμματος, παράλληλα ο Κανελλόπουλος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν είναι «αχυράνθρωπος» του Κασιδιάρη. Για αυτό θα χρειαστεί να πείσουν και οι δύο, πέραν πάσης αμφιβολίας, τα μέλη του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να αλλάξουν το όνομα του κόμματος, ώστε να το εμφανίσουν ως κάτι εντελώς καινούργιο, χωρίς δικαστικές εμπλοκές. Αν με κάποιον τρόπο καταφέρουν να πάρουν μέρος στις εκλογές, ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση θα μπορέσει να είναι υποψήφιος ο Κασιδιάρης, γιατί η διαδικασία της ανακήρυξης των συνδυασμών στον Αρειο Πάγο θα επαναληφθεί πλήρως από την αρχή.

Σενάριο 3: Ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Το τρίτο σενάριο είναι να κατέλθουν στις εκλογές όχι ως κόμμα αλλά ως συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων. Και σε αυτή την περίπτωση είναι εύκολο οι δικαστές του Αρείου Πάγου να διαπιστώσουν το τρικ, καθώς οι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι θα προέρχονται από την ίδια οργάνωση, θα εκφράζουν κοινές αντιλήψεις, θα ακολουθούν την ίδια τακτική στην προεκλογική εκστρατεία τους. Ομως, η κατάσταση δυσκολεύει γιατί αν όλες οι κινήσεις τους ερμηνευτούν ως απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, τότε μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι βρίσκονται υπό διωγμό και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει αυτός ο χώρος και πού θα κατευθύνει τις ψήφους του.