Τον επόμενο ή καλύτερα την επόμενη πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον αναζητεί η ελληνική διπλωματία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υφυπουργού Εξωτερικών από την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η θέση ανακοινώθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το όνομα του «φαβορί» έχει ήδη κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών και έχουν γίνει και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις στα πρόσωπα που θεωρούνται ικανά να αναλάβουν μία τέτοια θέση σε αυτή τη συγκυρία.

Αρμόδιες πηγές μιλώντας στο «Βήμα» στοιχημάτιζαν ότι η θέση του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον θα παραμείνει γυναικεία υπόθεση, ακόμα και αν οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί οριστικά. Και όπως έλεγαν, οι γυναίκες «senior ambassador», δηλαδή πρέσβεις με μεγάλη εμπειρία δεν είναι πάρα πολλές. Σημαντική, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα είναι η αξιολόγηση των προσώπων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση. Βέβαιο θεωρείται ότι άποψη για το πρόσωπο θα εκφράσει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ποτέ δεν εμφανίζεται με μία πρόταση.

Η τελική επιλογή για την Ουάσιγκτον πάντως περνάει σαφώς και από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού το πρόσωπο που θα κληθεί να ντυθεί το κοστούμι του νέου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον θα χρειαστεί την έγκριση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά θα πρέπει να έχει και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόσωπο-φαβορί

Το όνομα που έχει ακουστεί και συγκεντρώνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη θέση είναι αυτό της Αικατερίνης Νασίκα, πρεσβευτού της Ελλάδας στη Μόσχα. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο, σημειώνουν ότι η υποψηφιότητά της προηγείται ήδη, αν και τονίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ειλημμένη απόφαση μέχρι τη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για την Αθήνα, με δεδομένο ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται στο ανώτατο σημείο και εμβαθύνονται διαρκώς, χαρακτηρίζεται ένα πόστο ιδιαίτερης σημασίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε την πρόσκληση για να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο το 2022, κάτι που θεωρήθηκε ως ιδιαίτερη τιμή για τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο διάστημα ανανεώθηκε και η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία επί της ουσίας ισχύει επ’ αόριστο και η παρουσία της ΥΦΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται από τις πλέον επιτυχημένες.

Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να έχει ρόλο όχι μόνο ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή αλλά και ως ενεργειακός κόμβος, γεγονός που περνάει και από την πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Μία θέση που απαιτεί διπλωμάτη και όχι διπλωματικό υπάλληλο και είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκτιμάται ότι έχει η Αικατερίνη Νασίκα, ενώ αναμένεται να αποδειχθεί εάν θα εμφανιστούν και άλλοι διεκδικητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί και άλλα ονόματα, με τις ανακοινώσεις πάντως να αναμένονται τις επόμενες μέρες, αφού το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα έχει συνεδριάσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο πόλεμος και οι δυσκολίες

Η Αικατερίνη Νασίκα βρίσκεται στη Μόσχα από το τέλος του 2019 και έδωσε διαπιστευτήρια στον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2020. Οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι όπου ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο, το 2021, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η κυρία Νασίκα κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση που ήρθε ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Δύσης, να απελαύνει ρώσους διπλωμάτες και να δέχεται τα αντίποινα. Με την ελληνίδα διπλωμάτη να μένει επί της ουσίας μόνη της στην πρεσβεία. Και να λειτουργεί επιτυχώς σε ένα δύσκολο έως εχθρικό περιβάλλον. Ενα περιβάλλον που επιχείρησε να εκμεταλλευθεί και η Αγκυρα ως προς το Κυπριακό, διεκδικώντας αναβάθμιση του στάτους των Κατεχομένων, έστω και ανεπιτυχώς.

Στα πόστα που έχουν προκηρυχθεί και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παράλληλα με την Ουάσιγκτον είναι και η πρεσβεία της Αγκυρας. Επίσης μία απόφαση για την οποία οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από κοινού σε ΥΠΕΞ και Μέγαρο Μαξίμου και απαιτούν πρέσβη με εμπειρία και γνώση των ζητημάτων.

Η «ηλεκτρική» θέση της Μόσχας

Η θέση για την πρεσβεία της Μόσχας, άρα και η αναχώρηση της Νασίκα, άνοιξε ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, με αρκετούς να διερωτώνται εάν ο Πούτιν θα δεχτεί τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας ή θα το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία μιας ενδεχόμενης κρίσης. Την ίδια στιγμή μάλιστα που από τον Σεπτέμβριο με την αναχώρηση του κύπριου πρεσβευτή στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου και την έλευση του νέου κύπριου πρέσβη, τη θέση του πρύτανη του διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα θα δικαιούται ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ένα ζήτημα που θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί η Αθήνα.