Το στίγμα της εφετινής άνοιξης στην Ευρώπη, μετά από τρία χρόνια πανδημίας και έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, δίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εργασιακά ζητήματα, η αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η καθημερινότητα που αλλάζει, επί τα χείρω, γίνεται ο πυρήνας του κοινωνικού αναβρασμού.

Για τους Γάλλους, η καθημερινότητα πλήττεται από την ψήφιση του νόμου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, από τα 62 στα 64 έτη. Στη Γερμανία, η εναντίωση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία κατέβασε αρχικώς τους πολίτες στους δρόμους, όμως η αύξηση του κόστους ζωής, δηλαδή η καθημερινότητα, γίνεται η αιτία μαζικών διεκδικήσεων. Στη Βρετανία, το κόστος ζωής (λόγω και του Βrexit) που έχει εκτοξευθεί δημιουργώντας ζοφερή καθημερινότητα, προκαλεί απεργίες σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες εργαζομένων. Στην Ισπανία, οι διεκδικήσεις αφορούν περισσότερο ζητήματα ταυτότητας και δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ στην Ιταλία η καθημερινότητα φορτίζεται από τις τραγωδίες προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική, τις οποίες αδυνατεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

REUTERS/Christian Mang

Γερμανία

Στη Γερμανία οι κινητοποιήσεις άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν με πρωτοβουλία του αριστερού κόμματος Die Linke πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο όμως άρχισαν «προειδοποιητικές κινητοποιήσεις» οι εργαζόμενοι στις μεταφορές. Το συνδικάτο Verdi, δεύτερο μεγαλύτερο σε αριθμό μελών, διεκδικεί αύξηση των μισθών ύψους 10% και ελάχιστο μισθό 500 ευρώ τον μήνα για 2,4 εκατομμύρια εργαζομένους στις μεταφορές αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία που το 2022 ανήλθε σε 7,9% (ο υψηλότερος στη μεταπολεμική περίοδο) πλήττει τους εργαζομένους. Εξαιτίας των απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς όλο και περισσότεροι Γερμανοί αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους. Κατά της χρήσης αυτοκινήτων, ωστόσο, ομάδες ακτιβιστών για το περιβάλλον, οργανώνουν διαμαρτυρίες τις ίδιες μέρες.

Βρετανία

Η κατάθεση του εφετινού προϋπολογισμού στη Βρετανία (15/3/2023) έγινε εν μέσω των ογκωδέστερων διαδηλώσεων των τελευταίων 40 ετών. Απήργησαν οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, στην ενημέρωση (BBC). H αύξηση του κόστους ζωής – πληθωρισμός στο 11,1%, ρεκόρ 40ετίας – ωθεί τους Βρετανούς στους δρόμους. Και παρότι οι υγειονομικοί συμφώνησαν με την κυβέρνηση Σούνακ σε αυξήσεις μισθών 5% (οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 12 έτη στη Βρετανία), οι απεργίες σε άλλους κλάδους αναμένεται να συνεχιστούν. Από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου απεργούν και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες διαβατηρίων, άρα όσοι Βρετανοί επιθυμούν να ταξιδέψουν θα δυσκολευτούν. (Μετά το Brexit, οι Βρετανοί χρειάζονται διαβατήριο στην ΕΕ.)

REUTERS/Yara Nardi

Ιταλία

Το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό αποτελούν την αιτία των πιο πρόσφατων διαδηλώσεων στην Ιταλία που οργανώθηκαν και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Το ναυάγιο στο οποίο πνίγηκαν 74 άνθρωποι στα ανοιχτά του Κρότωνα, στην Καλαβρία, στα τέλη Φεβρουαρίου, επηρέασε ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη. Σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, την οποία αποκάλυψε η «Corriere della Sera», αναφέρεται ότι οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται να αυξηθούν πολύ το επόμενο διάστημα: τουλάχιστον 685.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα κέντρα κράτησης της Λιβύης θα επιχειρήσουν να επιβιβαστούν σε δουλεμπορικά για να φτάσουν στην Ιταλία. Το Μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για τη δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι, η οποία ζητεί από την ΕΕ άμεση οικονομική στήριξη των βορειοαφρικανικών χωρών καθώς και ενισχυμένες περιπολίες στη Μεσόγειο.

REUTERS/Juan Medina

Ισπανία

H εφετινή Ημέρα της Γυναίκας έγινε αφορμή για διαδηλώσεις στην Ισπανία. Ωστόσο το 2023, το φεμινιστικό κίνημα διχάζεται εξαιτίας του «νόμου για τα άτομα τρανς» και εξαιτίας της κατάργησης, ή μη, της πορνείας. Βάσει του νόμου για την προστασία των διεμφυλικών, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos (ακροαριστεροί), με μια απλή διοικητική πράξη κάθε πολίτης άνω των 16 ετών μπορεί να αλλάζει φύλο σε επίσημα έγγραφα, χωρίς την έγκριση ιατρού, δικαστή ή γονέα.
Στις 8 Μαρτίου, στη Μαδρίτη έγιναν δύο διαφορετικές πορείες. Στη μία, οι παραδοσιακές φεμινίστριες ζητούσαν κατάργηση της πορνείας και αντιδρούσαν στον νόμο για τους διεμφυλικούς, θεωρώντας ότι υπονομεύει τις κατακτήσεις των γυναικών. Στην άλλη πορεία, συμμετείχαν οι νεο-φεμινίστριες, που πρόσκεινται στο Podemos, πρωτοβουλία του οποίου ήταν ο επίμαχος νόμος.