«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» σύμφωνα με μια κλασική φράση για αγώνες κάθε επιπέδου, αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ, η εκτίμηση ότι «το παιχνίδι δεν χάθηκε». Υπό τη σκιά των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι υπάρχει ακόμα δρόμος έως τις εκλογές και οι συνθήκες και τα δεδομένα αλλάζουν.
Βέβαια, όλα εξαρτώνται και από μια σειρά καθοριστικών εξελίξεων, όπως π.χ. τι θα συμβεί με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Ομως, παρ’ όλα αυτά, η κυρίαρχη τάση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανύψωσης του ηθικού στελεχών και ψηφοφόρων, είναι να προβληθεί το επιχείρημα ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει κριθεί» και πως «όλα είναι ανοικτά».
Στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές μάλιστα, τονίζεται αρμοδίως, θα υπάρξουν πολλά γεγονότα που ενδέχεται να μεταβάλουν το πολιτικό κλίμα. Γι’ αυτό και στέκονται ιδιαίτερα στο πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι αυτό ήταν προϊόν μακράς επεξεργασίας και ελήφθησαν υπ’ όψιν στοιχεία μετρήσεων και ποιοτικά δεδομένα που έδειχναν τις τάσεις με βάση την κοινωνική διαστρωμάτωση.
Η ψαλίδα
Το βασικό επιχείρημα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, αν και αναγνωρίζεται η πρωτιά της ΝΔ, ότι η ψαλίδα της διαφοράς κλείνει αργά και σταθερά. Μάλιστα, κεντρικά στελέχη, συνομιλώντας με «Το Βήμα», υπογραμμίζουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί και το επόμενο διάστημα με μεγάλη έμφαση, καθώς θα γίνει και η σύγκριση μεταξύ των δύο προτάσεων, του Πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εστιάζουν ιδιαίτερα στην αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζεται ότι σταδιακά αλλάζει προς το θετικότερο και η ψυχολογία των ψηφοφόρων του, ενώ η ΝΔ έχει «πιάσει ταβάνι». Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος για να βελτιωθεί και άλλο η κατάσταση, αν και η αντίθετη εκτίμηση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι πως το επιτελείο του Πρωθυπουργού σχεδιάζει τη διαχείριση της ήττας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αρνούνται με ένταση ότι υπάρχει διψήφια διαφορά και εκτιμούν ότι με το πακέτο των εξαγγελιών που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ θα αλλάξει σταδιακά το κλίμα στην κοινωνία και τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν εφόσον βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Το Ασφαλιστικό
Ο στόχος όμως είναι να πληγεί και το αφήγημα της ΝΔ και γι’ αυτό τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβάλλονται ιδιαίτερα θέσεις και απόψεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως του Κώστα Καραγκούνη για το ασφαλιστικό σύστημα με αναφορές στη Χιλή του Πινοσέτ και του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη για το ασφαλιστικό σύστημα και τους συμβασιούχους του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω αποδυνάμωσης της ΝΔ, θα γενικευθεί η κυβερνητική επίθεση για διάφορες υποθέσεις του παρελθόντος τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει σκάνδαλα. Ο στόχος είναι να τίθεται η ατζέντα από την κυβέρνηση και να απολογείται η ΝΔ, και δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί και να προβληθεί πρόβλημα στις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει ουσιαστικά, όπως λένε κεντρικά πρόσωπα της Κεντροδεξιάς, μια πολιτική ομπρέλα προστασίας στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλής, αναδεικνύοντας μια ανύπαρκτη, κατά τους ίδιους, υπόγεια πολιτική σύγκρουση με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ.
Ενταση και πόλωση
Η στρατηγική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επενδύσει στη δημιουργία εσωτερικών συγκρούσεων στη ΝΔ, κυρίως μεταξύ της ηγετικής ομάδας και των «καραμανλικών», ενώ θα μεταδίδεται με ένταση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης κινούνται με άκρως νεοφιλελεύθερη συνταγή και καθοδηγούνται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Επί της ουσίας, στον δρόμο για τις εκλογές το σκηνικό θα έχει ένταση και πόλωση, αλλά και σύγκρουση εκτός ορίων με τη ΝΔ με την ενεργοποίηση όλων των φίλιων δυνάμεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να πληγεί καίρια τόσο προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Ηδη τις τελευταίες ώρες αξιοποιούνται όλες οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τον δημόσιο τομέα και τους συμβασιούχους, αλλά και οι δικαστικές εξελίξεις στο ζήτημα διαφόρων υποθέσεων, όπως συνέβη προ ημερών με τα δάνεια των κομμάτων. Ειδικά το θέμα της δανειοδότησης των κομμάτων και ειδικά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ θα προβάλλεται με μεγάλη ένταση, καθώς αυτή η κίνηση εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για να προκληθεί δημόσια αναταραχή. Ακόμη είναι αξιοσημείωτη για τον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου η προ ημερών αναφορά του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, που δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται ότι θα ξαναμπεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει ένα διαφανές πλαίσιο για τον τρόπο που διανέμεται η διαφήμιση των τραπεζών στα ΜΜΕ ή για τις εγγυητικές επιστολές» είπε.
Κεντρική θέση στη στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο θα έχουν διάφορες υποθέσεις του παρελθόντος που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για λάσπη και αδιέξοδη σκανδαλολογία.
Σκανδαλολογία
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί, εκτός από τη συζήτηση σε προγραμματικό πεδίο και τη σύγκριση μεταξύ των προτάσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη, να μετατεθεί η δημόσια συζήτηση και στο πεδίο της σκανδαλολογίας με μεγαλύτερη ένταση.
Ενώ θα δίνεται έμφαση στην προσπάθεια αλλαγής κλίματος στην κοινωνία και στην οικονομία με την προβολή των διαφόρων μέτρων, όπως π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ κ.ά., παράλληλα θα υψωθεί ξανά η ρομφαία της κάθαρσης.
Εν μέσω της άτυπης προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει, ανεξαρτήτως του τελικού χρόνου των εκλογών, ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά σε διάφορες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ για το οποίο το πόρισμα αναμένεται το επόμενο 20ήμερο, τα δάνεια των κομμάτων, η υπόθεση Εnerga κ.ά. Ειδικά για τη Novartis, στην οποία θα εστιάσουν αρκετά το επόμενο διάστημα, κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δύναται να αποτελέσει σημείο γενικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουν ότι αυτή η υπόθεση θα επιδράσει πολιτικά στους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ωστόσο η καλιέργεια πολωτικού και διχαστικού κλίματος έχει αρχίσει να προκαλεί ευρύτερο προβληματισμό σε πολλούς βουλευτές, ενώ υπουργοί με μετριοπαθή πολιτικό λόγο εκτιμούν ότι η εμμονή στη σκανδαλολογία θα ενδυναμώσει τις τάσεις στην κοινωνία για απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής και ουσιαστικά θα ενισχύσει τις δυνάμεις της αντιπολιτικής και τα άκρα.