Είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυριαρχούν η τοξικότητα, οι εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, τα μαχαιρώματα και τα καρφώματα από την πλευρά των νέων «προεδρικών» που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη και των στελεχών που ανήκουν στην «Ομπρέλα», την αριστερή τάση του κόμματος.

Πρωτοφανείς καταστάσεις που δείχνουν ότι οι συγκρούσεις είναι πιο σκληρές μεταξύ στελεχών του ίδιου κόμματος ή συντρόφων παρά αντιπάλων άλλου πολιτικού φορέα. Υπάρχει ένα γεγονός που δεν έχει καταγραφεί μετά τη μεταπολίτευση σε κόμμα που κυβέρνησε: να μην αναγνωρίζει τον πρόεδρό του ένα ποσοστό που μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 30%. Και αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που δείχνει το χάσμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το συνέδριο και η καθαίρεση

Μόλις τις τελευταίες δέκα ημέρες σημειώθηκαν τόσο πολλά γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ενιαίο κόμμα, αλλά υπάρχουν πολλά κόμματα εντός του και αυτή η κατάσταση είναι διαλυτική. Η εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία ήταν η θρυαλλίδα. Και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα με φόντο το συνέδριο, το οποίο θα καθυστερήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σκοπίμως.

Η ομάδα των νέων «προεδρικών» υπό τον Στ. Κασσελάκη δεν θέλει να διεξαχθεί το συνέδριο τον προσεχή Νοέμβριο, αλλά να μετατεθεί για τις αρχές του νέου έτους και βλέπουμε. Από την άλλη πλευρά, οι «ομπρελίστας» έχουν πάρει τα εσωκομματικά όπλα και ζητούν σύγκληση οργάνων για να συζητηθούν πολλά.

Την ίδια στιγμή, μόλις την περασμένη Τετάρτη, το στέλεχος Τάκης Κατσαρός, πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη, έθεσε δημόσια με άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ» το ενδεχόμενο της καθαίρεσης του Στ. Κασσελάκη, στηριζόμενος σε σχετικό άρθρο του Καταστατικού, με τη συλλογή υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

«Τρίχες κατσαρές» απάντησε η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη, επιβεβαιώνοντας πως πλέον τα στελέχη των δυο πλευρών δεν μπορούν ούτε να επικοινωνήσουν στοιχειωδώς, αν και αντικειμενικά τίθεται το εξής θέμα: Δεν αναγνωρίζει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ τον νέο πρόεδρο, αλλά πώς θα τον καθαιρέσει όταν πριν από περίπου έναν μήνα τον ψήφισαν τα μέλη του κόμματος σε μια διαδικασία που δεν αμφισβητήθηκε;

«Διαγράψτε μας» είναι η προτροπή επί της ουσίας αρκετών που ρίχνουν το γάντι στους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, ο οποίος ακόμα δεν έχει αποφασίσει να συνεδριάσουν τα όργανα. Μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε την προπερασμένη Πέμπτη, όπου όμως δέχθηκε το πρώτο ισχυρό εσωκομματικό χτύπημα με τη μη αποδοχή από το ένα τρίτο της ΚΟ της πρότασής του για το προεδρείο.

Ακόμα και αυτή η δημοκρατική στάση των βουλευτών της ΚΟ θεωρήθηκε εχθρική για τους υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη και στελέχη που είναι κοντά τους ξιφουλκούσαν στο Διαδίκτυο ζητώντας καρατομήσεις και μιλώντας για υπονόμευση.

Το μήνυμα για διαγραφές

Αυτή τη θεωρία ασπάστηκε και ο Στ. Κασσελάκης που ουσιαστικά δέχθηκε απόψεις των Παύλου Πολάκη, Γιώργου Τσίπρα, Νίκου Παππά και άλλων και εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη έτοιμος για διαγραφές. Με μια κίνηση που δεν συνηθίζεται, καθώς αυτά γίνονται στα όργανα συνήθως, έσπευσε με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πει ότι όποιος/α υπονομεύει την προσπάθειά του δεν έχει θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αυτή ήταν μια άκρως επιθετική ενέργεια για την «Ομπρέλα» που πέρασε στην αντεπίθεση και δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Π.χ. ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι αυτά δεν γίνονταν επί Αλέξη Τσίπρα που ποτέ επί 15 χρόνια δεν απείλησε με διαγραφές στελεχών.

Ομως, για την αυλή του νέου προέδρου, ο Στ. Κασσελάκης πρέπει να δείξει πυγμή τώρα που είναι αρχή και να μην αφήσει να του ξεφύγει η κατάσταση, όπως λένε οι υποστηρικτές του. Τι σημαίνει αυτό; Καρατομήσεις. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να εγκαλούν στελέχη της «Ομπρέλας» ότι απείχαν ή έκαναν λευκή απεργία ή δεν στήριξαν υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να χάσει το κόμμα δυνάμεις και να περάσει η εικόνα ότι παρά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική.

Ακόμα και η άρνηση βουλευτών, όπως π.χ. η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά. να δεχθούν (σ.σ.: στον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν έγινε πρόταση) να οριστούν τομεάρχες, σε ένα είδος «λευκής απεργίας», ενόχλησε σφόδρα την προεδρική φρουρά που και για αυτή τη στάση τους έθεσε το ζήτημα των διαγραφών.

Αυτό το κλίμα διαμορφώνεται και από λογαριασμούς στο Διαδίκτυο, όπως στο Χ (πρώην Twitter), στο Facebook ή και αλλού, όπου εγκαλούν στελέχη με μακρά πορεία, όπως ο Ν. Φίλης, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που θέτουν διάφορα ζητήματα λειτουργίας του κόμματος.

Εφτασαν στο σημείο να εγκαλούν δημόσια στελέχη της «Ομπρέλας» ως υπονομευτές, λέγοντας ότι τα ίδια έκαναν και στον Αλ. Τσίπρα όταν ήταν πρόεδρος. Αλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Καρανίκας, έψεξε τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο που τον εγκαλούν ότι κάνει προπαγάνδα στον Ρ/Σ Κόκκινο υπέρ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. «Το Ράδιο Κόκκινο δεν ανήκει σε φράξια, ούτε στη δημοσιογραφική εμπάθεια και αδυναμία να αναγνωρίσεις τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη». Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και πολλοί μιλάνε για υπαρξιακό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει. Αλλοι θέτουν το θέμα πότε θα γίνει διάσπαση, την οποία θεωρούν δεδομένη. Μετά το συνέδριο ή πριν; Σε κάθε περίπτωση, πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το σκηνικό, που ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα ιδιαίτερα σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα που υποστηρίζει τον Στ. Κασσελάκη πρέπει να είναι ομογενοποιημένη για να αντιμετωπίσει την πίεση από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταστάσεις όπως η ψυχρότητα μεταξύ του Ν. Παππά και του Π. Πολάκη επηρεάζουν και γι’ αυτό υπάρχει προτροπή για εκεχειρία. Σίγουρα, όμως, η απόσταση μεταξύ τους υπάρχει, αφού το γυαλί έχει σπάσει σε σχέση με το παρελθόν και ουσιαστικά οι ισορροπίες μεταξύ τους θα είναι λεπτές.