Επιθέσεις και επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας. Νεοναζιστικά καλέσματα πανευρωπαϊκού χαρακτήρα. Παρουσία στη Βουλή ενός κόμματος που τα στελέχη του καθοδηγούνται από τη φυλακή, από έναν καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση.

Τρία χρόνια μετά την καταδίκη της ηγεσίας και πολλών στελεχών της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας, κάποια πράγματα μοιάζουν σαν μην έχουν αλλάξει σε τίποτα. Ή, μάλλον, να είναι τα ίδια, σε πρακτικές και συμπεριφορές, με άλλα απλά ονόματα και κάποια άλλα πρόσωπα, δικαιώνοντας έτσι αυτούς που έλεγαν τότε, τρία χρόνια πριν, ότι δεν έχουμε τελειώσει με το «αβγό του φιδιού» στην Ελλάδα.

Μόνο 11 είναι ακόμα στη φυλακή

Σε αυτό το σημείο, όμως, καλό είναι να δούμε το πού βρίσκονται και το τι κάνουν, σε ποινικό και πολιτικό επίπεδο, αυτοί που καταδικάστηκαν για συμμετοχή ή οργάνωση μιας σειράς εγκληματικών πράξεων με κίνητρο τη ναζιστική τους ιδεολογία. Αρχικά βλέπουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι σήμερα στα σπίτια τους. Γιατί από τους 57 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σήμερα μόνο 11 βρίσκονται σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι υπόλοιποι εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και ελευθερώθηκαν εκτίνοντας τα 3/5 των ποινών τους .

Το ίδιο προτίθενται να κάνουν σύντομα και οι υπόλοιποι με το που συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο της ποινής τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σήμερα εκκρεμεί μόνο η αίτηση αποφυλάκισης ενός, του Ελπιδοφόρου Καλαρίτη, στελέχους της οργάνωσης στον Πειραιά. Σύντομα όμως, όπως μαθαίνουμε, φτάνει ο χρόνος και για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους. Μπορεί πολλοί από τους όχι τόσο γνωστούς βουλευτές και τα απλά στελέχη σήμερα να ιδιωτεύουν πολιτικά, όπως θα δούμε όμως στη συνέχεια, αυτοί που καθοδηγούσαν τα τάγματα εφόδου εξακολουθούν να το κάνουν μέσα και έξω από τις φυλακές.

Ο Μιχαλολιάκος και οι ευρωεκλογές

Ας ξεκινήσουμε ιεραρχικά από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον αρχηγό ή «φύρερ» (όπως τον αποκαλούσαν κάποτε οι συνεργάτες του) της οργάνωσης. Αυτός θα είχε ήδη ζητήσει την αποφυλάκισή του αν δεν υπήρχε η νοσηλεία του λόγω COVID, η οποία δεν προσμετράται στα ευεργετικά μεροκάματα. Σύντομα όμως θα ζητήσει την αποφυλάκισή του και θα ηγείται της Χρυσή Αυγής, η οποία λειτουργεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κανονικά, κάνει μάλιστα προσηλυτισμό νέων μελών (με την προσφιλή της μέθοδο) και εμφανίζεται ως ακτιβιστικό κίνημα. Εχει κατανοήσει όμως ο «αρχηγός» τα εμπόδια των διαφόρων τροπολογιών και, όπως μαθαίνουμε, στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα ψάξει έναν παρένθετο τρόπο συμμετοχής του σε αυτές, χωρίς τον ίδιο ή κάποιο κοντινό πρόσωπο σε αυτόν να εμφανίζεται.

Ο Κασιδιάρης και οι «Σπαρτιάτες»

Αντίθετα με αυτόν, ο «Λιάκος» (Ηλίας Κασιδιάρης), ο υπαρχηγός της οργάνωσης, φαίνεται να αγνοεί το θέμα των τροπολογιών και, όπως είδαμε με τους «Σπαρτιάτες», θέλησε να μείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με τα γνωστά όμως επακόλουθα, την έγκληση των βουλευτών αυτών από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ενδεχόμενη εμπλοκή του ιδίου σε μια σειρά από καινούργια αδικήματα. Αυτή η εμπλοκή είναι σημαντική γιατί μπορεί να του στερήσει τη δυνατότητα αποφυλάκισης, την οποία ετοιμαζόταν να ζητήσει την άνοιξη για να μπορεί, ελεύθερος πλέον, να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή, αναμένοντας να περάσει ο χρόνος για να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, εργάζεται στο οδοντιατρείο των φυλακών Δομοκού για κάνα μεροκάματο.

Ο έτερος Ηλίας της Ακροδεξιάς, ο Παναγιώταρος, αργεί, σε σχέση με τους υπόλοιπους, να κάνει αίτημα αποφυλάκισης. Γι’ αυτό στις φυλακές Δομοκού έχει επιδοθεί στη συγγραφή και πώληση βιβλίων, στα οποία υποτίθεται ότι προβαίνει σε αποκαλύψεις περί των εσωτερικών της Χρυσής Αυγής. Σε πολιτικό επίπεδο, κρατάει έναν μοναχικό δρόμο, μακριά από τις επιλογές Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη, καθώς στις εκλογές του Ιουνίου στήριξε το κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, γεγονός που του στέρησε αξιοπιστία από το σκληρό κοινό της Ακροδεξιάς.

Ο σκληρός του Πειραιά, ο Γιάννης Λαγός, βρίσκεται στις φυλακές και συγχρόνως παραμένει ευρωβουλευτής και εισπράττει τον μειωμένο μισθό του καθώς δεν έχει φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Μετά την αποτυχία του πολιτικού του εγχειρήματος, της ΕΛΑΣΥΝ, που τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη, σήμερα δηλώνει «πολιτικός κρατούμενος» και περιμένει, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, τη δικαίωσή του από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Υπάρχει βεβαίως και ο «Καραϊσκάκης» της κάποτε Χρυσής Αυγής, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Είναι ελεύθερος εδώ και έναν χρόνο, ακολούθησε πολιτικά τον Κασιδιάρη – ο μόνος από τους πρώην βουλευτές – και εκτέθηκε καθώς δημόσια τον Μάιο στήριξε την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε η πολιτική επιλογή πολλών από το μόρφωμα Κασιδιάρη. Εξέλεξε όμως με τους «Σπαρτιάτες» τον κουμπάρο του Διονύσιο Βαλτογιάννη ως βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και μαζί πηγαίνουν στα πανηγύρια της περιοχής τους.

Οι πρώην βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Νίκος Μίχος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι ελεύθεροι και αυτοί. Ο πρώτος εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη να στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές κάποια τοπικά ακροδεξιά σχήματα, ενώ οι άλλοι επί του παρόντος δεν εμφανίζουν κάποια πολιτική δραστηριότητα. Το ίδιο και ο «Καιάδας», ο Γιώργος Γερμενής, ο οποίος είναι στη φυλακή και μάλλον ασχολείται με το black metal, την αγαπημένη του μουσική, παρά με την πολιτική.

Παραμένουν αμετανόητοι

Σε κάθε περίπτωση, τα ηγετικά στελέχη των ταγμάτων εφόδου δεν δείχνουν σωφρονισμό. Παραμένουν ενεργοί πολιτικά, αμετανόητοι στις πράξεις και στις ιδέες τους. Ακολουθούν, εδώ και καιρό, διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους, συχνά αντιθετικούς αλλά με σαφή προσανατολισμό να χρησιμοποιήσουν κάθε ακροδεξιό σχήμα που θα τους κάνει να είναι παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις. Το «αβγό του φιδιού», μέσα ή έξω από τις φυλακές, βγάζει νεοφασιστικό και νεοναζιστικό δηλητήριο ακόμα, αφού σε μερικούς έγκλειστους στα μπράτσα τους παραμένει χαραγμένη η μελανιά της σβάστικας, του αγκυλωτού σταυρού, που στον καιρό των τρομακτικών ταγμάτων εφόδου έδειχναν, χωρίς ντροπή, δημόσια.