Η υπόθεση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δείχνει την καθυστέρηση ή ακόμη και παράλυση που φέρνει στην ΕΕ η αρχή της ομοφωνίας: οι «27» όχι μόνο δεν ήρθαν σε συμφωνία εγκαίρως για την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, αλλά είναι και αντιμέτωποι με το βέτο που έθεσε την περασμένη Κυριακή ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Η Κομισιόν πρότεινε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις 4 Μαΐου αλλά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα πέντε στα οποία οι «27» παρέμειναν ενωμένοι απέναντι στη Μόσχα, αυτή τη φορά, βρίσκοντας την ευκαιρία μετά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, αντέδρασαν η Σλοβακία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα.  

Οι αντιρρήσεις της Αθήνας

Οι αντιρρήσεις τους αφορούν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τη συμπερίληψη του Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου στα πρόσωπα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις και την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκά τάνκερ ακόμη και προς τρίτους προορισμούς. Στο τελευταίο επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις της Αθήνας, με το επιχείρημα ότι το μέτρο αυτό θα ευνοήσει την Κίνα και την Τουρκία, και υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να αφαιρεθεί από τις κυρώσεις.    

Παρά τις ελπίδες που εξέφραζαν οι Βρυξέλλες ότι θα βρισκόταν συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα και την αισιοδοξία των χωρών που το υποστηρίζουν πιο έντονα (Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία), η ΕΕ παραμένει διχασμένη.  

Το αέριο και τα ρούβλια

Το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, που λογικά θα ακολουθήσει, αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο ως προς την επίτευξη ομοφωνίας. Ηδη ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν αέριο από τη Ρωσία έχουν αρχίσει να το πληρώνουν σε ρούβλια ή ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο ρωσικό νόμισμα για να πληρώσουν το αέριο του Απριλίου στις προθεσμίες που πλησιάζουν εντός του Μαΐου.  

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η πληρωμή σε ρούβλια – την οποία απαίτησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκβιάζοντας ότι διαφορετικά θα κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου – αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όμως, όπως είπε και ο Ντράγκι αυτή την εβδομάδα, το ζήτημα ανήκει σε μια «γκρίζα ζώνη».  

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, η μεγαλύτερη εταιρεία αερίου της Γερμανίας έχει πληρώσει την Gazprom σε ρούβλια ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια από τις 20 που έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank και άλλες 14 βρίσκονται σε διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού.