Την ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές προκρίνει ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι στόχος είναι να τελειώσει η αλαζονεία τού 41%. Και συμπληρώνει ότι η ετυμηγορία θα είναι στην κάλπη.

Σχετικά με τις πολυσυζητημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι όλες είναι κοστολογημένες μέχρι το τελευταίο ευρώ και στέκεται θετικά στον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Είμαστε μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

«Κατ’ αρχάς κρίνεται η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία και ειδικά ο αγώνας που δίνουμε οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη για την ανάσχεση της ανόδου της Ακροδεξιάς. Εφόσον επιβεβαιωθεί η δημοσκοπική άνοδος της Ακροδεξιάς, τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις σε τομείς όπως η κλιματική πολιτική, η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Στη χώρα μας αυτό που κρίνεται είναι αν η εκλογική φθορά της ΝΔ θα μεταφραστεί στο άνοιγμα του δρόμου για την πολιτική αλλαγή. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Αριστερά»

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε την ολική ανατροπή και υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Στόχος μας είναι η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα. Για να πετύχουμε τον στόχο μας ξεκινήσαμε να χτίζουμε μια μεγάλη, προοδευτική, κοινωνική συμμαχία στη βάση των προτάσεών μας για τη φορολογία, τα εισοδήματα, την ακρίβεια, τη στέγαση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου. Αυτή τη συμμαχία θέλουμε να τη διευρύνουμε με απαρχή ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου.

Μέχρι να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα που θα απαλλάξει τη χώρα από την άδικη και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και θα επιλέξει μια προοδευτική διακυβέρνηση για το κοινό καλό. Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς πρέπει πρωτίστως οι προοδευτικοί και δημοκράτες συμπολίτες μας να απορρίψουν την αποχή και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ώστε να τελειώσουμε με την αλαζονεία του 41%».

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας»

Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ποιο ποσοστό θεωρείτε ήττα της;

«Στόχος μας είναι να τελειώσει η αποκρουστική αλαζονεία του 41%. Οσο χαμηλότερα πέσει η ΝΔ τόσο το καλύτερο για την κοινωνική πλειοψηφία που συμπιέζεται μεταξύ μηδαμινής αγοραστικής δύναμης και ακραίας αύξησης του κόστους διαβίωσης. Μια μεγάλη πτώση της ΝΔ σε συνδυασμό με αποφασιστική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα».

Εσείς πού βάζετε τον πήχη και τι συνιστά νίκη για εσάς;

«Το είπα και σε άλλη συνέντευξή μου: Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να μπει φρέσκος αέρας απέναντι στην ασφυξία της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και της παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου, μετά από πέντε χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι μάς θεωρούσαν τελειωμένους. Όχι μόνο διαψεύσαμε τις εκτιμήσεις και τους ευσεβείς πόθους κάποιων, αλλά σήμερα δίνουμε τη μάχη ακόμη και για να υπερβούμε το 20%. Σε κάθε περίπτωση, μελετούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά η ετυμηγορία γίνεται στην κάλπη».

«Έχω χάσει κάθε ψήγμα ιδιωτικότητας»

Μπορεί να συγκροτηθεί μέτωπο ευρύτερο των προοδευτικών δυνάμεων έναντι της ΝΔ και σε ποια βάση;

«Στη βάση μιας μεγάλης, προοδευτικής, κοινωνικής συμμαχίας των ανθρώπων που αυτοτοποθετούνται από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Και φυσικά σε αυτό το τραπέζι διαλόγου και κοινής δράσης θα υπάρχει πάντα θέση για μέλη και στελέχη προοδευτικών κομμάτων που θέλουν να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση της προοδευτικής πολιτικής αλλαγής. Βάσει αυτής της συμμαχίας θα είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που χτίζουμε μέρα με τη μέρα, εμπλουτισμένο από χρήσιμες προτάσεις του προοδευτικού κόσμου».

Ποιοι έχουν θέση σε αυτό το μέτωπο; Υπό ποια ηγεσία και κάτω από την πολιτική στέγη του ΣΥΡΙΖΑ ή μιλάμε για νέο σχήμα;

«Δεν υπάρχει νέο σχήμα ούτε ερωτήματα περί ηγεσίας. Δεν θα ξαναπέσουμε στην παγίδα των τελευταίων εκλογών, όπου αντί να παρουσιάζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αναλωθήκαμε να απαντάμε στο αν θα πείσουμε τον κ. Ανδρουλάκη να συνεργαστούμε. Σας είπα ήδη: θέση στην κοινωνική μας συμμαχία έχουν όσοι και όσες θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην υπόθεση της προοδευτικής πολιτικής αλλαγής. Όχι τα συμπληρώματα της δεξιάς πολιτικής του κ. Μητσοτάκη».

«Στόχος μας είναι η μεγάλη πολιτική αλλαγή»

Να πάμε και στην ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών έστειλε επιστολή στην ηγεσία της ΕΕ κατηγορώντας τις πολυεθνικές για την ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 0% ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Μπορεί να γίνει αυτό και με τι κόστος; Υπάρχει κοστολόγηση της πρότασης;

«Η πρότασή μας είναι απόλυτα κοστολογημένη μέχρι το τελευταίο ευρώ, σε αντίθεση με τη ΝΔ που πέρυσι στις εθνικές εκλογές κράδαινε ψευδή δήθεν κοστολόγηση του προγράμματός μας από το ΓΛΚ που δεν είχε γίνει ποτέ. Ο κ. Μητσοτάκης ας ρωτήσει την κυρία Φον ντερ Λάιεν γιατί η ελληνική φέτα πωλείται φθηνότερα στη Γερμανία απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Ας τη ρωτήσει επίσης γιατί ο ίδιος δεν έκανε απολύτως τίποτα για να περιορίσει τη σκανδαλώδη υπερκερδοφορία των εταιρειών καυσίμων, ενέργειας και τροφίμων.

Ας τη ρωτήσει πόθεν προκύπτουν τα απίστευτα υπερκέρδη των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διασώθηκαν από τους ίδιους τους φορολογουμένους. Ας τη ρωτήσει, τέλος, μήπως μπορεί να του υποδείξει τους καιροσκόπους μεσάζοντες που έχουν κάνει την επίσκεψη σε σουπερμάρκετ εφιάλτη για τον καταναλωτή, την ίδια ώρα που οι παραγωγοί των προϊόντων έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτή η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει».

Ακρίβεια και φορολογικό

Έρχομαι στα φορολογικά που ο ΣΥΡΙΖΑ τα πλήρωσε πολύ ακριβά και εξακολουθούν να επηρεάζουν ακόμα τη στάση πολλών πολιτών έναντι του κόμματός σας. Αύξηση ή μείωση της φορολογίας και σε ποιες κατηγορίες;

«Καταθέσαμε πλήρη νομοθετική πρόταση 15 άρθρων πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Η πρότασή μας προβλέπει: Αφορολόγητο όριο έως 10.000 για φυσικά πρόσωπα μονοπρόσωπων νοικοκυριών και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες). Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένους. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των νομικών προσώπων από 22% σε 17% για κέρδη ως 220.000€, ενώ για εταιρικά κέρδη μεγαλύτερα των 220.000€ θα εφαρμόζεται συντελεστής φορολόγησης 24%.

Η ρύθμιση επιφέρει ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (97%) που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Η πρότασή μας προβλέπει ακόμη: τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από μισθώματα ως 12.000€ από το 15% που εφαρμόζεται σήμερα στο 5%. Την κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων φυσικών προσώπων από το 5% που ισχύει σήμερα και ενσωμάτωση των εισοδημάτων από μερίσματα στην προοδευτική κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων.

Την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες κατανέμονται εξίσου μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Η ρύθμιση θα επιφέρει αύξηση του μισθού και μείωση του εργοδοτικού κόστους. Τέλος, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες».

«Θέση στην κοινωνική μας συμμαχία έχουν όσοι και όσες θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην υπόθεση της προοδευτικής πολιτικής αλλαγής. Οχι τα συμπληρώματα της δεξιάς πολιτικής του κ. Μητσοτάκη»

Αναδιανομή του πλούτου και εργασία

Αναδιανομή πλούτου και σε ποιες ζώνες και συνοπτικά πώς μπορεί να γίνει αυτό;

«Μέσα από ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, την αύξηση μισθών και συντάξεων, αλλά και πολιτικές ενίσχυσης της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης και του πρωτογενούς τομέα. Με την προσέλκυση ποιοτικών, παραγωγικών επενδύσεων που θα γεννάνε καλές θέσεις εργασίας. Για μένα δεν υπάρχει βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική αν οι πολίτες της χώρας δεν γεύονται τους καρπούς της ανάπτυξης στην αγοραστική τους δύναμη, την ποιότητα ζωής τους και την παροχή ποιοτικών δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών».

Υποστηρίζετε το μέτρο της εργασίας 4 ημερών την εβδομάδα με αύξηση αποδοχών;

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις νέες προτάσεις και εφαρμοζόμενες πολιτικές για την ενίσχυση των εργαζομένων στις νέες συνθήκες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η τεχνολογική εξέλιξη όντως επιτρέπει σήμερα να μειώσουμε τις ώρες και μέρες εργασίας και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε, ή/και να αυξήσουμε,  τις αποδοχές. Αν ο κόσμος μάς δώσει λαϊκή εντολή για προοδευτική διακυβέρνηση, θα πορευθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση».

«Όσο χαμηλότερα πέσει η ΝΔ τόσο το καλύτερο για την κοινωνική πλειοψηφία»

Ενίσχυση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη σκιά των προκλήσεων της Τουρκίας και σε ποια βάση;

«Ανοικτές θύρες ελληνοτουρκικού και ευρωτουρκικού διαλόγου, βασισμένου όμως σε ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο που οριοθετείται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όχι αφωνία μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του κ. Ερντογάν και σίγουρα όχι σταδιακή διολίσθηση της ελληνικής κυβέρνησης στις τουρκικές θέσεις περί πολιτικής διαφοράς που επιλύεται σε διμερή διαπραγμάτευση, αντί της εθνικής μας θέσης που μιλά για επίλυση της νομικής διαφοράς περί καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς συνεχίζει την ΙΧ εξωτερική πολιτική εις βάρος του εθνικού συμφέροντος».

Τι πρέπει να γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγω και των εξελίξεων;

«Χάσαμε πέντε χρόνια εφαρμογής της Συμφωνίας που θα δέσμευε ακόμη περισσότερο την οποιαδήποτε κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Κι αυτό συνέβη ως πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για να μη διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες με την ακροδεξιά του πτέρυγα. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας σε διάφορους τομείς παρά την ένταση, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα πρέπει να καθιστά διαρκώς σαφές ότι η οποιαδήποτε έμπρακτη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα εθνικιστική κυβέρνηση του ακροδεξιού και ρωσόφιλου VMRO θα σημάνει τον ενταφιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής μας χώρας».

«Θέλουμε την ώθηση του προοδευτικού κόσμου»

Και λόγω της αναφοράς στη Συμφωνία. Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ επί Στέφανου Κασσελάκη;

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρώην πρωθυπουργός, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου αναδεικνύει εκ μέρους μας κορυφαία ζητήματα και παθογένειες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Συνομιλώ μαζί του, ακούω τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του και μοιράζομαι τις δικές μου, στη βάση πάντα του αλληλοσεβασμού».

Και κλείνοντας μια προσωπική ερώτηση. Τι έχει κερδίσει και τι έχασε ο Στέφανος Κασσελάκης οκτώ περίπου μήνες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

«Έχω κερδίσει συγκλονιστικές εμπειρίες ζωής γυρνώντας την Ελλάδα. Πολύτιμες φιλίες και ευγνωμοσύνη από πολύ κόσμο που μου λέει να κάνω κάτι είτε για να μη φύγει από τη χώρα είτε για να φτιάξει η χώρα. Εχω κερδίσει την εμπειρία της συλλογικής δράσης με ανθρώπους που κουβαλάνε στην πλάτη τους χρόνια και δεκαετίες θυσιών για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά και την πίστη – μέσα από αυτή την εμπειρία – ότι μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Έχω χάσει κάθε ψήγμα ιδιωτικότητας, αλλά αυτό το περίμενα και δεν με ανησυχεί, αφού είμαι υπέρ της πλήρους διαφάνειας των πολιτικών. Αυτό που με ενοχλεί είναι η ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου που αφιέρωνα στην οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά προέχει το χρέος προς την πατρίδα και την παράταξή μας».

«Νέο κόμμα εκεί που χρειάζεται»

ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Το ίδιο κόμμα;

«Ίδιο κόμμα σε αξίες, ιδανικά και ιδεολογία. Αλλά και κόμμα απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και τοξικές συμπεριφορές που έδιωχναν από κοντά μας κόσμο, αντί να τον φέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Νέο κόμμα εκεί που χρειάζεται με αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια τώρα: Στη δομή, τον τρόπο λειτουργίας, την ψηφιοποίηση, την ισχύ στη γνώμη των μελών και των φίλων μας.

Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα: στελεχώσαμε θεματικά think tanks μας που ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν και κυρίως δώσαμε στα μέλη και τους φίλους μας τη δύναμη να στελεχώσουν με την ψήφο τους στις προκριματικές μας εκλογές το εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιό μας. Θέλουμε την ώθηση του προοδευτικού κόσμου, για να πάμε το φθινόπωρο σε ένα πολύ σημαντικό καταστατικό συνέδριο, όπου θα συναποφασίσουμε για το νέο μοντέλο συμμετοχικού κόμματος που θέλουμε να φτιάξουμε».

«Ακούω τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του Αλέξη Τσίπρα»

Πολλοί λένε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση μετάλλαξης. Τι απαντάτε; Παραμένει κόμμα της Αριστεράς;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζει τη δομή και τη λειτουργία του και προσαρμόζει το πρόγραμμά του στις απαιτήσεις της εποχής μας, στοχεύοντας στη συσπείρωση των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών ανθρώπων σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα γίνει πλειοψηφικό ρεύμα.

Παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και ταυτόχρονα παίζουμε τον ρόλο της γέφυρας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Είμαστε η σύγχρονη, πατριωτική Αριστερά που θέλει και μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο για το κοινό καλό».

Απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη ποιος; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κανέναν!

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που θα φέρει την πολιτική αλλαγή και θα επιλέξει ποιον θέλει να ηγηθεί μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Θέλουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια την πολιτική πιο ελκυστική για τον κόσμο, ώστε να ξαναπιστέψει ότι υπάρχει ελπίδα και κυρίως υπάρχει πολιτική πρόταση για μια καλύτερη ζωή. Αυτή την πρόταση παρουσιάζω σε όλη την Ελλάδα και συναντώ συγκινητική ανταπόκριση».