Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον μοναδικό Προσωπικό Αριθμό του πολίτη, ο οποίος θα ξεκινήσει να αναγράφεται στις νέες ταυτότητες από τις αρχές Ιανουαρίου και θα χρησιμοποιείται πλέον σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, ακολουθώντας τον κάτοχό του σε όλη του τη ζωή. Θα είναι το σημερινό ΑΦΜ, συν τρία ψηφία επιλογής του πολίτη.

Ο νέος μοναδικός αριθμός του πολίτη, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα αποτελέσει την κύρια μεταρρύθμιση ως προς τα προσωπικά δεδομένα, ενοποιώντας όλους τους αριθμούς που υπάρχουν στη καθημερινότητα των πολιτών, όπως τον ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον ΑΔΤ και τον αριθμό Διαβατηρίου.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας; Τι να περιμένουν οι πολίτες μέσα στο 2024;

«Το κράτος έχει συνέχεια κι εμείς ακολουθούμε την ίδια πορεία που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Ετσι, συνεχίζουμε τις ψηφιοποιήσεις και τις απλουστεύσεις των διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου ώστε οι πολίτες να βλέπουν διαρκώς βελτίωση στις σχέσεις τους με το κράτος και στην καθημερινότητά τους. Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εκείνα που αφορούν τους χώρους της Δικαιοσύνης και της Υγείας, θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Ακόμη, μεγάλα έργα όπως το Ultra-Fast Broadband, το Smart Readiness, το Gigabit Voucher και το WiFi4Greece, θα φέρουν στην Ελλάδα ένα νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο. Στόχος μας είναι έως το 2027 να καλύπτεται κάθε κτίριο με οπτική ίνα και το 94% της χώρας με 5G».

Απέχουμε πολύ από το να συναλλάσσονται οι πολίτες με το Δημόσιο, μόνο μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους;

«Ηδη γίνεται ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Διαδικασίες που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πραγματοποιούνται ψηφιακά μέσω του gov.gr, μιας πλατφόρμας πολύ εύκολης και φιλικής προς τον χρήστη. Σε πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Braincandy, οι πολίτες κατέταξαν το gov.gr δεύτερο μεταξύ 70 ελληνικών «προϊόντων» ως προς την εμπειρία του καταναλωτή, γεγονός που μας δίνει περαιτέρω ώθηση. Στο επόμενο στάδιο εισάγουμε στο gov.gr την Τεχνητή Νοημοσύνη, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τον πολίτη. Στόχος μας είναι το 2027 να έχουμε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου στο gov.gr, δηλαδή να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε σχεδόν για όλα από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ μας».

Στην πράξη τι θα συμβεί;

«Στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, η κατάργηση πληθώρας πιστοποιητικών που απαιτούνται αυτή τη στιγμή θα φέρει μεγάλη ανακούφιση. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει να μη χρειάζεται καν οι υπηρεσίες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους pdf και αρχεία, όπως γίνεται τώρα. Θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και ο πολίτης θα δίνει απλά την έγκρισή του μέσω του gov.gr wallet, ώστε οι φορείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του που απαιτούνται για μια συγκεκριμένη διαδικασία».

Μιλώντας για τη γραφειοκρατία, ποια άλλα βήματα θα συμβάλουν στην πάταξή της;

«Η γραφειοκρατία αποτελεί διαχρονικά εχθρό του πολίτη και των επιχειρήσεων. Απαιτούνται πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εξουδετέρωσής της. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζουμε ψηφιοποιώντας υπηρεσίες με ρυθμό που συχνά αγγίζει τη μία διαδικασία ανά ημέρα! Μέσα στον Οκτώβριο ψηφιοποιήσαμε 30 διαδικασίες. Επιπλέον, οι διαλειτουργικότητες ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου επεκτείνονται γρήγορα, και αυτό θα φέρει μεγάλη αποφόρτιση. Ο Προσωπικός Αριθμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις εγγραφές σε τέσσερα διαφορετικά μητρώα με τέσσερις διαφορετικούς αριθμούς. Με τον Προσωπικό Αριθμό δεν θα χρειάζεται παρά να θυμάστε μόνο αυτόν. Ετσι, θα διορθωθούν και πιθανά λάθη που έχουν γίνει διαχρονικά μέσα από τις εγγραφές και τις αλλαγές σε όλα αυτά τα αρχεία».

Τεχνητή Νοημοσύνη: «Ευλογία» ή «κατάρα»; Τι θα φέρει στην καθημερινότητα των πολιτών;

«Μια απάντηση τύπου «μαύρο ή άσπρο» δεν θα ανταποκρινόταν ούτε στις άπειρες νέες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης ούτε στις προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστούμε λόγω αυτής. Εσείς, κ. Ντελέζο, ξέρω ότι είστε από τους πρώτους που ζήτησαν από το chatgpt να απαντήσει σε ερωτήσεις σαν να ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μάλιστα ξέρω ότι το αποτέλεσμα έμοιαζε πολύ με εκείνες που θα έδινε ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο είναι ένα μόνο από τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που υπάρχουν. Η τεχνολογία αυτή συνεισφέρει σημαντικά σε τομείς όπως η Πολιτική Προστασία, η Δικαιοσύνη, η Υγεία. Θα σας φέρω ως παράδειγμα εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που προσφέρουν παροχές υγείας σε ηλικιωμένους, ή εξελιγμένες κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιών, ή ακόμη τη βοηθό Siri που έχετε στο κινητό σας. Από κει και πέρα, υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου, κάτι που υλοποιούμε σύμφωνα πάντα με τις αρχές και την ανάλογη νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μεγάλη σημασία που δίνουμε ως χώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη αντανακλά και στη Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης που συστάθηκε και λειτουργεί υπό την προεδρία της κυβέρνησης και στελεχώνεται από κορυφαίους επιστήμονες».

Τελευταία  έχουμε πληθώρα ανακοινώσεων για επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς. Τελικά, η μικρή Ελλάδα μπορεί να γίνει η «Silicon Valley» της Ευρώπης;

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η «μικρή Ελλάδα» να είναι κάθε μέρα μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Εργαζόμαστε διαρκώς για αυτό και η χώρα έχει καθιερωθεί ως προορισμός στον χάρτη τεχνολογικών μεγαθήριων. Οταν δημιουργείς data centers, επιταχύνεις τους ρυθμούς της διοίκησης και είναι αναμενόμενο ότι θα προσελκύεις ξένα κεφάλαια και επιχειρήσεις. Με την ώθηση που μας δίνει η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η δουλειά συνολικά της κυβέρνησης επιδιώκουμε ένα ακόμα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό θα συμβεί με ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και έργα υποδομής. Στον δικό μας χώρο, τέτοιο έργο είναι η εγκατάσταση στο Λαύριο του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», ο οποίος θα εκτελεί 55 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο! Εντάσσεται στους 500 κορυφαίους παγκοσμίως, αποτελώντας σημείο συνάντησης της διεθνούς επιστημονικής και βιομηχανικής κοινότητας».

Στην εποχή της «ψηφιακής επανάστασης», δεν είναι οξύμωρο να εισάγονται κριτήρια τεκμαρτής φορολόγησης για μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών;

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και η τεχνολογία είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια με δυνατότητες όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές από τις αρχές του 2024, η υποχρεωτικότητα του συστήματος myData και η γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση συνολικά στηρίζουμε διαχρονικά την επιχειρηματική πρωτοβουλία, μειώνοντας φόρους και ενισχύοντας την καινοτομία. Εξάλλου, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας απαιτεί τη συνεργασία όλων μας, διοίκησης και επαγγελματιών».