Δεν υπάρχουν καλές και κακές εταιρείες. Υπάρχουν καλές και κακές διοικήσεις και όταν πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις προστίθενται και οι καλοί ή οι κακοί πολιτικοί προϊστάμενοι.
Παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ. Η κρατική εταιρεία συγκαταλέγεται µεταξύ των πέντε µεγαλύτερων βιομηχανιών σιδηρονικελίου στον κόσµο και τροφοδοτεί τους σημαντικότερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα.
Εχει καθετοποιηµένες εγκαταστάσεις – ορυχεία, εργοστάσιο, λιμάνι -, πολύ καλό όνοµα στην αγορά, αφού το νικέλιο που παράγει δεν έχει άνθρακα, και κυρίως έχει επαρκή αποθέµατα µεταλλευµάτων.
Από την άλλη πλευρά, έχει υψηλό κόστος παραγωγής, αφού εκτός από τη χαµηλή περιεκτικότητα των µεταλλευµάτων σε νικέλιο, το 60% των εξόδων της είναι ανελαστικό, καθώς αντιπροσωπεύουν το ενεργειακό κόστος και τη µισθοδοσία.
Η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα, αφού το κόστος παραγωγής ενός τόνου νικελίου είναι μεγαλύτερο από την τιμή στην οποία πωλείται ο τόνος στην αγορά. Η εταιρεία έχει πέσει θύµα µικροκοµµατικών συµφερόντων, µε διοικήσεις που διορίστηκαν όχι για να παράξουν έργο, αλλά και για την αργοµισθία. Εγινε χωνευτήρι προσλήψεων από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες µάλιστα δεν προχώρησαν στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε η επιχείρηση να καταστεί ανταγωνιστική.
Τα τελευταία χρόνια συσσωρεύει ζηµιές και το περιβάλλον «πληγώνεται» από τους αέριους ρύπους και τα υγρά απόβλητα. Η εταιρεία για να ανακάμψει χρειάζεται άμεσα επενδύσεις τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ που μόνο ένας ιδιώτης επενδυτής μπορεί να χρηματοδοτήσει. Η ιδιωτικοποίηση όμως δεν είναι στο DNA των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
H ΛΑΡΚΟ, λόγω των ανελαστικών εξόδων που έχει, μπορεί να αναπτυχθεί και να καταστεί κερδοφόρα αν αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, και αυτό θα γίνει μόνο με επενδύσεις που το κράτος δεν μπορεί να συνεισφέρει. Αντιθέτως, έχει να αντιμετωπίσει πρόστιμα 136 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
Η ΛΑΡΚΟ ήρθε πάλι στην επικαιρότητα επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, χρωστά 285 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και η τελευταία απείλησε ότι θα τη βγάλει από την πρίζα. Επειδή όμως η εταιρεία είναι δημόσια και απασχολεί και 1.000 εργαζομένους, ο «σοφός» υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απεφάνθη: Μειώστε την παραγωγή για να έρχονται μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος, ώστε να μπορείτε να τους πληρώσετε. Η απόλυτη καταστροφική επιλογή, αφού η εταιρεία παραμένει στην πρίζα αλλά οι ζημιές θα διογκώνονται. Ας είναι καλά το δημόσιο χρήμα, δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα εξακολουθούν να την πληρώνουν.